Κυνουρία

 Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, μιας εποχής που άλλοι θεωρούν μελαγχολική και άλλοι μουντή, εμείς όμως τη θεωρούμε πέρα για πέρα εκδρομική. Είναι η εποχή που προσφέρεται για μικρές εξορμήσεις ανά την Ελλάδα, που παρότι φορά το μουντό ή το λευκό  της ένδυμα  μας υποδέχεται όλο χαρά.
Η πρότασή μας για την ανάρτηση αυτή έχει να κάνει με την περιοχή της Κυνουρίας, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε είτε παραλιακά είτε ορεινά. Θα σας προτείνουμε την ορεινή διαδρομή, που δεν είναι και τόσο γνωστή.
Ακολουθώντας την εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης στην παλαιά της χάραξη, κάνετε αριστερά για Άγιο Πέτρο ή για Πολύδροσο. Με έδρα διαμονής σας τον Άγιο Πέτρο, το κεντρικότερο από τα χωριά της περιοχής, ή το Δασικό Χωριό στα Άνω Δολιανά, εξορμήστε στα γραφικά χωριά της Κυνουρίας.
Το Πολύδροσο είναι ένα όμορφο πέτρινο χωριό χαμένο μέσα στο δάσος και τη ρεματιά. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν όμορφα μονοπάτια που οδηγούν είτε στο δάσος είτε στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων. Για τους καλοφαγάδες υπάρχουν λίγες, αλλά καλές ταβέρνες, που όμως δε λειτουργούν πάντα. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να δοκιμάσετε ωραία καρυδόπιττα στο σχολαρχείο με θέα το μισό χωριό και το δάσος που ξανοίγεται προς τη Σπάρτη.
Επισκεφθείτε επίσης την όμορφη Καστάνιτσα, τη γραφική Σίταινα και τα γνωστά Άνω Δολιανά. Στον Άγιο Πέτρο θαυμάστε τον αναπαλαιωμένο Πύργο του Τσαχειλίδη, ένα κτίσμα του 18ου αιώνα, που «συμμετείχε» στον αγώνα του ’21. Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμανση, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, έναν όμορφο αλλά δυστυχώς εγκαταλειμμένο ναό των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι λάτρεις της περιπέτειας θα αποζημιωθούν από μια πεζοπορία προς το κάστρο της Ωρυάς και προς τους καταρράκτες της Λεπίδας.
Η Κυνουρία έχει αρκετά μοναστήρια. Τα πιο ξακουστά είναι της Παναγίας της Μαλεβής με τη θαυματουργή εικόνα, η Ιερά Μονή Λουκούς, 4 χλμ έξω από το Άστρος, με σημαντική ιστορία που χρονολογείται από το 12ο αιώνα, και η Ιερά Μονή Έλωνας, 15 χλμ πάνω από το Λεωνίδιο στο δρόμο για Κοσμά, που αναφέρετε σε προηγούμενη ανάρτηση. Σίγουρα η περιοχή έχει πολύ περισσότερα από τα προαναφερθέντα. Δε μένει παρά να τα ανακαλύψετε και να τα χαρείτε όπως αξίζει. Καλό ταξίδι λοιπόν!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget