Τιθορέα

Τιθορέα Αμφίκλεια
Φίλοι των εκδρομών σας εύχομαι καλές εκδρομές παρά τις δυσκολίες που έχει τόσο ο καιρός όσο και η οικονομική κατάσταση. Δεν πρέπει όμως να γίνει μόνη μας ενασχόληση η οικονομική κρίση. Ας μην χάσουμε τον εαυτό μας και ας βρούμε ευκαιρίες να γνωρίσουμε καλύτερα τους γύρω μας αλλά και τον τόπο μας. Και αυτό μια εκδρομή το προσφέρει. Γι αυτό η στήλη είναι εδώ παρούσα για να προτείνει έναν προορισμό προσιτό σε όλους. Φεύγουμε λοιπόν για την Τιθορέα και συγκεκριμένα για την Άνω Τιθορέα του νομού Φθιώτιδας. Σε δύο ώρες από την Αθήνα θα συναντήσετε οδικώς πρώτα την Τιθορέα που είναι πεδινό χωριό με καλή ρυμοτομία και αρκετά καταστήματα και ξενοδοχεία για το μέγεθος του χωριού και εν συνεχεία ακλουθώντας τον παραδόξως ευθύ δρόμο θα ανηφορίσετε για την Άνω Τιθορέα. Το χωριό παρότι  έινα μικρό και ορεινό έχει έντονη ζωή όλο το χρόνο. Μικρά ταβερνάκια, με καλό φαγητό και παραδοσιακά καφενεία για όλα τα γούστα ικανοποιούν τον κάθε ταξιδιώτη. Η διαμονή είναι σχετικά εύκολη αφού έχει αρκετά είτε σπιτάκια είτε ξενοδοχεία μικρού μεγέθους που ικανοποιούν κάθε ανάγκη.
Μπαίνοντας στο χωριό στο αριστερό σας χέρι υπάρχει υπόλειμμα αρχαίου  τείχους που είναι αρκετά εντυπωσιακό και δείχνει ότι η περιοχή κατοικείται από τον 7ο πΧ αιώνα. Όταν βρεθείτε στο χωριό θα παρατηρήσετε ότι έχει 3 εκκλησίες. Η αρχαιότερη είναι του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που πρόσφατα  ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της ψηφιδωτό του 4ου μΧ αιώνα με όμορφα διακοσμητικά μοτίβα. Απορία προξενούν οι τρεις τάφοι που βρέθηκαν κάτω από το ψηφιδωτό και το έχουν καταστρέψει στα τρία αυτά σημεία. Αφού περάσετε την πλατεία με τον πλάτανο σε μια δεξιά στροφή του δρόμου στο αριστερό σας χέρι θα δείτε την εκκλησία του Αγ. Ζωσιμά την μοναδική που υπάρχει σε όλη την χώρα αφιερωμένη στον άγιο. Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκετε ο κύριος ναός του χωριού αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου. Αν ανεβείτε τα 7 σκαλοπάτια δεξιά του ναού θα βρεθείτε στη πλατεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Καχαλά. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και ο καιρός το επιτρέπει ρωτήστε να σας πουν για την σπηλιά που κρυβόταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και έτσι να απολαύσετε μια πεζοπορική διαδρομή μέσα στο φαράγγι. Η διαδρομή είναι μεγαλύτερη από μία ώρα. Καλό είναι να επισκεφθείτε και το ενδιαφέρον μουσείο του χωριού για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του τόπου που επισκέπτεσθε.
 Κοντά στην Τιθορέα είναι και η γνωστότερη κωμόπολη της περιοχής η Αμφίκλεια. Έδρα δήμου, με άψογο ρυμοτομικό σχέδιο και αρκετά νεοκλασικά οικήματα που δίνουν άλλο χρώμα στην πόλη. Για πολλούς γίνετε αφετηρία να ανεβούν στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού αφού δεν είναι τόσο κοσμοπολίτικη και ακριβή όπως η Αράχοβα από την  Βοιωτική πλευρά του βουνού. Η μονή Δαδίου είναι αρκετά κοντά να την επισκεφθείτε και να ωφεληθείτε πνευματικά.
 Αν θέλετε να πάρετε τον δρόμο τις επιστροφής καλό είναι να ακολουθήσετε την παλαιά εθνική οδό αφού έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε. Ο βοιωτικός Κηφισός, το λιοντάρι της Χαιρώνειας, σύμβολο της νίκης των Μακεδόνων έναντι των Θηβαίων, και το μουσείο του χωριού. Μπορείτε επίσης να μπείτε στη  Λειβαδιά και να περπατήσετε στη γνωστή Κρύα, την περιοχή με τα νερά και τα επισιτιστικά καταστήματα. Ή να παρακάμψετε για κάποιο από τα αρκετά μοναστήρια του νομού με γνωστότερο αυτό του οσίου Λουκά στο Στείρι.
 Η επιλογή είναι δική σας και σίγουρα θα την απολαύσετε. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να δει τα παραπάνω μέρη ακόμα και με ποδήλατο αφού μπορεί να ταξιδέψει μέχρι εκεί και με το τρένο που έχει σταθμό στην Αμφίκλεια.
 Τολμήστε μια εκδρομή ακόμα και τον χειμώνα και σίγουρα θα δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική. Η μιζέρια και η απελπισία δεν δίνουν λύσεις. Σκεφτείτε αισιόδοξα και πράξτε ανάλογα. Η πίστη και η προσευχή βοηθούν πολύ. Συνεπικουρεί μια εκδρομή!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget