Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
       Φίλοι των εκδρομών  δεν μπορούμε να το κρύψουμε ότι η όμορφη πατρίδα μας, μας καλεί να την επισκεφθούμε κάθε εποχή, πολύ δε μάλλον την άνοιξη και το καλοκαίρι που οι συνθήκες για εκδρομές είναι πολύ καλύτερες.Αλλά και μέσα στο χειμώνα πάλι μας δίνει ευκαιρίες όπως τώρα την περίοδο της αρχής του τριωδίου.
     Κάθε γωνιά έχει κάτι το ιδιαίτερο να μας δώσει. Έτσι και η περιοχή της πρότασής μας στο άρθρο αυτό. Με έδρα το ιστορικό Γαλαξίδι, την αρχαία Οιάνθεια  θα γνωρίσετε μια περιοχή της χώρας μας που έχει ακόμα λίγο από το χρώμα άλλον εποχών. Μια πόλη που το 18ο και 19ο αιώνα ήταν κυρίαρχη στη ναυσιπλοΐα και ο εμπορικός στόλος της από ιστιοφόρα καράβια «όργωνε» τις θάλασσες ήταν επόμενο να της φέρει πλούτο που μεταφράστηκε σε κατασκευή όμορφων σπιτιών και εκκλησιών όπως ο Αγ. Νικόλαος, που δεσπόζει από παντού, με το υπέροχο ξύλινο  τέμπλο του. Αξιόλογη επίσης είναι και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι και τον ζωδιακό κύκλο στο πάτωμα.  Η περατζάδα στα δρομάκια του Γαλαξιδίου θα επαληθεύσει του λόγου το αληθές. Τα νεοκλασικά κτήρια είτε καπετανόσπιτα  είτε πιο φτωχικά  έχουν το χρώμα τους και ξεκουράζουν το μάτι του επισκέπτη. Παρατηρήστε τα χρώματα τα παράθυρα τα φουρούσια και ό,τι άλλο αρχιτεκτονικό στοιχείο των σπιτιών για να το καταλάβετε.  Η βόλτα στην παραλία του και το άλλοτε πλούσιο λιμάνι του θα σας αναζωογονήσει. Με καθαρή ατμόσφαιρα θα δείτε την Ιτέα παραλιακά και το Χρυσό και τους Δελφούς στον Παρνασσό. Απέναντι από το λιμανάκι το δάσος δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις της πεζοπορίας να δουν την πίσω πλευρά της πόλης και να περπατήσουν στον όμορφο παραλιακό δρόμο ή να ανηφορήσουν προς το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά.
   Μέσα στο Γαλαξίδι καλό είναι να επισκεφθείτε το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο που εκθέτουν όμορφα τα γεγονότα και τη ζωή των κατοίκων μιας άλλης εποχής όχι τόσο μακρινής αλλά αρκετά διαφορετικής.
   Η διαμονή σας αν θέλετε να είναι σε αρχοντικό θα μείνετε μέσα στην πόλη σε κάποιο από τα καπετανόσπιτα που μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία ευτυχώς χωρίς να χάσουν το χρώμα τους. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο σύγχρονο έξω από την πόλη έχει αρκετά καταλύματα. Το φαγητό συνοδεύει και ομορφαίνει τις εκδρομές και το Γαλαξίδι έχει αρκετά σημεία, κυρίως παραλιακά, για να ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές σας ανησυχίες.
  Λίγο έξω από την πόλη και σε απόσταση 3χλμ μπορείτε να επισκεφθείτε  την Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα  ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα με καταπληκτική θέα το Γαλαξίδι και τον κόλπο της Ιτέας και τον Παρνασσό στο βάθος. Έχει σωθεί μόνο το καθολικό. Τα άλλα κτίσματα είναι νεότερα. Αν σας αρέσουν πολύ οι επισκέψεις στα μοναστήρια μπορείτε να δείτε και το μοναστήρι του προφήτη Ηλία Παρνασίδος με το τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ και τις παλαιές εικόνες. Προσοχή στο δρόμο.
  Οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να κολυμπήσουν στην παραλία Καλαφάτη και στους μικρούς κολπίσκους μετά την σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.
   Το Γαλαξίδι μπορεί να είναι το ορμητήριό σας για επισκέψεις τόσο προς την παραλιακή Ιτέα ανατολικά ή τη Ναύπακτο δυτικά , την Ι. Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας και το Χρυσό με τις ξακουστές ψησταριές στην περιοχή. Ακόμα έχετε την δυνατότητα να δείτε τόσο την Άμφισσα όσο και τους Δελφούς με το καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο με ξακουστότερο από τα εκθέματά του των Ηνίοχο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ όμορφος με μοναδικό μελανό του σημείο το κλείσιμό του στις 15:00. Η θέα πάνω από των αρχαιολογικό χώρο είναι επιβλητική.
    Αν κάποιος από σας βρεθεί στο Γαλαξίδι την καθαρά Δευτέρα ας είναι προετοιμασμένος για το έθιμο με τα αλευρομουτζουρώματα. Αλεύρι εκσφενδονίζετε από κάθε γωνιά και προς όλους τους περαστικούς αδιακρίτως. Η περιοχή του Γαλαξιδίου έχει πολύ ενδιαφέροντα σημεία να δείτε και σίγουρα δεν έχουν αναφερθεί όλα στην ανάρτηση αυτη.
    Σας αφήνουμε να τα βρείτε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, γιατί ο καθένας από μας έχει το δικό του τρόπο που βλέπει το ταξίδι. Η ανάρτηση σας δίνει την ευκαιρία να επιθυμήσετε να επισκεφθείτε κάποια από τα πολλά ενδιαφέροντα σημεία της πατρίδας μας υπό το πρίσμα του γράφοντος. Καλές εκδρομές όλο το χρόνο. 





                                                                            

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget