Πιερία


Λιτόχωρο Πλαταμώνας

   
     Στην ανάρτηση αυτή θα σας προτείνουμε να επισκευθείτε το Λιτώχορο και την περιοχή γύρω από τον Όλυμπο.Φτάνοντας στο Λιτώχορο από την Ε.Ο αυτό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει είναι ο ορεινός και επιβλητικός όγκος του Ολύμπου. Θα καταλάβαιτε γιατί οι πρόγονοί μας τοποθέτησαν την κατοικία των θεών τους εκεί πάνω.
     Μπορεί να  έχετε την επιθυμία να ανεβείται και να αισθανθήται για λίγο «θεοί». Τότε θα κατευθηνθείται στο ορειβατικό σύλλογο Λιτωχόρου για περισσότερες πληροφορίες. Ο σύλλογος για τους λάτρεις της πεζοπορίας έχει σηματοδοτήσει αρκετά μονοπάτια με όμορφη και εύκολη πρόσβαση είτε μέσα  στις δασωμένες πλαγιές  του Ολύμπου είτε στο φαράγκι του Ενιππέα ποταμού. Για τους λάτρεις του καλού φαγητού το Λιτώχορο έχει να προσφέρει πολλά αφού πολλές ταβέρνες εστιατόρια και ψησταριές θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Περπατήστε στο χωριό θαυμάστε την αρχιτεκτονική των-δυστυχός-λίγων αρχοντικών που έχουν απομείνει και προσκυνείστε στην βασιλική του αγίου Νικολάου.
      Θα  είναι καλό να επισκευθείτε και το μοναστήρι του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω που βρίσκετε μερικά χιλιόμετρα από το Λιτώχορο. Το νέο μοναστήρι βρίσκετε χαμηλότερα από το παλαιό που καταστράφηκε τη δεκαετία του 50 και αναστηλώνεται τώρα. Υπάρχει μάλιστα και μονοπάτι που οδηγεί στο παλαιό μοναστήρι μόνο που θα χρειαστείτε πάνω από τρεις ώρες για να φτάσετε. Η παρουσία του αγίου στην ευρύτερή περιοχή είναι εντονή και αυτό μαρτυρείτε από τα πολλά θαύματα που γίνονται και ιστορούνται από τους κατοίκους.
      Μπορείτε ακόμα να επισκευθήτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Μια μεγάλη έκταση με ευρήματα αρχαίου θεάτρου, λουτρών αποχωρητηρίων, αγοράς, ναών, ακόμα και αιγυπτιακών ιερών, επαύλεων με όμορφα  επιδαπέδια ψηφιδωτά αλλά και πρωτοχριστιανικών ναών και βαπτηστηρίων συνθέτουν μια αξιόλογη πρόταση για επίσκεψη. Μια γρήγορη επαφή με το χώρο δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 2 ώρες. Με την επίσκεψή σας θα αντλήσετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της Μακεδονίας .
      Η επίσκεψή σας στο κάστρο του Πλαταμώνα  θα σας δώσει μια άποψη για την βυζαντινή ιστορία της περιοχής . Περπατήστε στο καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Μακεδονίας ανεβείτε στις επάλξεις και χαρείτε την μαγευτική θέα προς το Αιγαίο και προς τον  Όλυμπο.
      Όσοι ενδιαφέρονται για θαλλασινά η παραλία του Πλαταμώνα είναι κοντά και οι ταβέρνες του σας περιμένουν να γευθείτε τις σπεσιαλιτέ τους . Αν είστε λάτρεις του περιπάτου η εγκαταλελειμένη σιδηροδρομική γραμμή και ο σταθμός σας δίνουν την ευκαιρία να δείτε περιμετρικά τον οικισμό και την παραλία του.
Μπορεί να σας ανοίξαμε την όρεξη αλλά εκδρομή χωρίς καλό φαγητό δεν είναι πλήρης. Σκοπός μας είναι να σας γνωστοποιήσουμε τις ομορφιές τις χώρας μας και να σας παρακινήσουμε να τις γνωρίσετε από κοντά και από όλες τις πλευρές τους. Ευχόμαστε καλές χειμερινές εξορμήσεις με προσοχή και αγάπη σε ό,τι όμορφο μας χάρισε απλόχερα ο Κύριός .
                                                                   






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget