Καλαμάτα

Καλαμάτα - Ιθώμη

 
Φίλοι των εκδρομών παρά τις δυσκολίες που ομολογουμένως υπάρχουν εμείς συνεπείς στο καθήκον μας συνεχίζουμε να προτείνουμε προορισμούς τις όμορφης χώρας μας ώστε να την γνωρίσουμε και να την αγαπήσουμε.
 Φεύγουμε λοιπόν για την πόλη που ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 την Καλαμάτα. Η εθνική οδός είναι σχεδόν έτοιμη σε όλο το μήκος τις διαδρομής και προσφέρει ένα σύντομο και ασφαλές ταξίδι για την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.  Μια εναλλακτική πρόταση είναι και το αεροπλάνο αφού η πόλη διαθέτει πολεμικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιήτε όμως και για πολιτικές πτήσεις ενώ γίνονται προσπάθειες να γίνει διεθνές. Η πόλη της Καλαμάτας είναι μια σύγχρονη πόλη με καλή ρυμοτομία για ελληνική πόλη που κρατά όμως έντονα κάποια από τα στοιχεία της παλαιότερης πόλης. Αν ξεκινήσετε την βόλτα σας από την παλιά συνοικία της Καλαμάτας επισκεφτείτε τον επιβλητικό μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου. Θαυμάστε τα δύο νεοκλασικά κτήρια ένα εκ τον οποίων φιλοξενεί τα γραφεία της ιεράς Μητροπόλεως. Ακολουθώντας το δρόμο πίσω από το ιερό της Υπαπαντής θα βρεθείτε σε λίγο στην Ι. Μ. Καλογραιών που είναι ξακουστή για τα υφαντά που κατασκευάζει και διαθέτει παντού. Αξιόλογο είναι και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζετε μέσα στην μονή με τους αργαλειούς να στέκουν έτοιμοι για χρήση.
    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό ναό των Αγ. Αποστόλων εκεί που ευλογήθηκε η επανάσταση για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. Ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι ανάμεσα σε καφετέριες και ταβερνάκια στο κέντρο σχεδόν της παλιάς πόλης. Περπατώντας θα ανακαλύψετε μικρές ομορφιές που σε άλλους θα κάνουν εντύπωση και άλλους θα τους αφήσουν ασυγκίνητους. Μια βόλτα στο σιδηροδρομικό σταθμό με το υπέροχο μουσείο τρένων είναι ένα αξιόλογο σημείο για να το επισκεφτείτε.
Κατεβείτε προς την παραλία και περπατήστε στον όμορφο πεζόδρομο αλλά προσέξτε τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στον παρακείμενο ποδηλατόδρομο.  Αν ο καιρός ή οι αντοχές σας το επιτρέπουν μπορείτε να κάνετε και το μπανάκι σας στη επίσημη πλαζ της πόλης.
     Μην μείνετε όμως μόνο μέσα στην Καλαμάτα. Ο νομός Μεσσηνίας έχει πολλά αξιόλογα σημεία για να επισκεφτεί κάποιος. Εδώ θα προτείνουμε την περιοχή της αρχαίας Ιθώμης που ανασκάπτεται κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι. Η έκταση της ανασκαφής είναι τεράστια και πολύ ενδιαφέρουσα. Με γρήγορο βάδισμα και φευγαλέα ματιά στα σημαντικά σημεία της ανασκαφής θα χρειαστείτε πάνω από 1ώρα και 30λεπτά. Το αξίζει όμως η περιοχή αφού εκεί θα δείτε μπαίνοντας το μεγάλο τείχος που προστάτευε τις εγκαταστάσεις, την πηγή της Αρσινόης, το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο όπου το καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις, την αρχαία αγορά με το άψογα διατηρημένο βουλευτήριο, και το εκκλησιαστήριο. Λίγο παρακάτω βρίσκετε η ρωμαϊκή έπαυλη με τα  ψηφιδωτά. Στο τέλος του μέχρι τώρα ανασκαμμένου χώρου βρίσκετε το στάδιο. Ένα από τα μεγαλύτερα  αρχαία στάδια με μαρμάρινες εξέδρες στο μισό μέρος  δείγμα πλούτου όπου κάθονταν οι πλούσιοι της πόλης και χωμάτινες στο υπόλοιπο για τον απλό λαό. Ενώ στο τέλος δεσπόζει το μαυσωλείο που κλείνει τον αρχαιολογικό χώρο. Ενδεχομένως να πεινάσατε από το περπάτημα στον αρχαιολογικό χώρο. Στο Μαυρομμάτι υπάρχουν ταβερνάκια που μπορούν να σας ικανοποιήσουν άνετα. Αυτό όμως που  καλό είναι να δείτε είναι ο μικρός μεταβυζαντινός ναός του χωριού που βρίσκετε πάνω από την πηγή που ρέει στο κέντρο του χωριού. Ωραία θέα στον αρχαιολογικό χώρο δίνει ο δρόμος στα ανατολικά του χωριού.
    Κοντά στην περιοχή βρίσκετε και η γνωστή μονή Βουλκάνο λίγο πάνω από τη Βαλύρα. Μια μικρή αλλά πολύ αξιόλογη μονή με όμορφο φυσικό περιβάλλον και με μεγάλη προσφορά στους αγώνες του έθνους.
    Σίγουρα στη Μεσσηνία κάποιος έχει να δει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Εδώ αναφέρουμε ένα από τα πολλά και να σας παρακινήσουμε σε μια εκδρομή στην όμορφη πατρίδα μας με τις φανερές αλλά και κρυμμένες ομορφιές της. Καλές εκδρομές όλες τις εποχές για ανακαλύψεις προσωπικές και αναζωογονητικές.   
 Ναός Υπαπαντής
 Ναός Δώδεκα Αποστόλων
Ι.Μ. Βουλκάνο (καθολικό)
 βουλευτήριο
 στάδιο αρχαίας Ιθώμης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget