Θεσπρωτία


 Ηγουμενίτσα  Παραμυθιά
   Φίλοι των εκδρομών που αναζητάτε συνεχώς πληροφορίες για τις όμορφη πατρίδα μας είμαστε κοντά σας για να σας δώσουμε το έναυσμα να πραγματοποιήσετε με την πρώτη ευκαιρία σας κάποια εκδρομή και να θαυμάσετε πολύ περισσότερα από αυτά που σας προτείνουμε.
   Ανηφορίζουμε λοιπόν και φτάνουμε στην Θεσπρωτία. Η έδρα σας μπορεί να είναι είτε η Ηγουμενίτσα  ή η Παραμυθιά που είναι από τις πληρέστερες πόλεις του νομού η ακόμα οι παραλιακοί οικισμοί Σύβοτα, Πέρδικα, Αμμουδιά και άλλοι μικρότεροι ίσως με λιγότερες ανέσεις.Για να μπορέσετε να δείτε αρκετά από τα όμορφα σημεία προγραμματίστε μινι εξορμήσεις για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής. Τα μοναστήρια της περιοχής αποτελούν καλή ευκαιρία για πνευματική ξεκούραση και τόνωση ενώ παράλληλα προσφέρουν  την ηρεμία του τοπίου.
   Το γνωστότερο μοναστήρι στην περιοχή είναι η Ι. Μ. Γηρομερίου. Χτισμένη το 13ο αιώνα αποτέλεσε πνευματικό και όχι μόνο στήριγμα των πιστών της ευρύτερης περιοχής στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η περιοχή από τους κατακτητές. Σήμερα ανακαινισμένο πλήρως διεκδικεί ένα νέο ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δείχνει να πετυχαίνει το σκοπό του και αυτό γίνετε αντιληπτό από τον κόσμο που συρρέει καθημερινά εκεί. Βρίσκετε στο δρόμο για Φιλιάτι και στη διασταύρωση ακολουθείτε την δεξιά πλευρά στη διχάλα του δρόμου στο μέσον περίπου της διαδρομής.
    Επισκεφθείτε το Ράικο το άλλο μοναστήρι της περιοχής στην αρχή του δρόμου για την Σαγιάδα. Είναι κτίσμα του 14ου αιώνα με σαφή τα σημάδια εγκατάλειψης που τα τελευταία χρόνια  γίνονται προσπάθειες να ανακαινισθεί. Μην το ψάχνετε σε κάποιο ύψωμα είναι μέσα σε ένα όμορφο πεδινό περιβάλλον σχεδόν δίπλα στον ομώνυμο οικισμό.
    Ένα μοναστήρι με καταπληκτική θέα είναι η Ι. Μ. Παγανιών λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Νεράιδα στην Ε. Ο. Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων. Το μοναστήρι αυτό ανοίγει την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα και όλο τον Αύγουστο. Η θέση του μέσα στο δάσος σας δίνει τη δυνατότητα μέσα από βατά μονοπάτια να βρεθείτε στην πηγή λίγο κάτω από την μονή με πόσιμο νερό. Ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε τα εξωκλήσια της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Νικολάου, ενώ οι τολμηροί μπορούν να  φτάσουν ως τον Προφήτη Ηλία , θα χρειαστεί αναρήχηση, και θα απολαύσουν από ψηλά την κοιλάδα του ποταμού Καλαμά. Είναι ένα μοναστήρι του 1652 που ανακαινίστηκε πρόσφατα με προσωπική εργασία του αρχιμανδρίτου πατρός Γερβασίου Κανάτα.
     Εκτός από τα μοναστήρια η περιοχή έχει και άλλα αξιόλογα φυσικά και ιστορικά μνημεία που αξίζουν την προσοχή σας. Στο χωριό Γλυκή ο ποταμός Αχέροντας μοιάζει να σας καλεί να γνωρίσετε τις πηγές του. Πώς; Μα φυσικά περπατώντας μέσα στην κοίτη του. Μη φοβάστε δεν θα πάτε στον Άδη αλλά θα βρεθείτε σε ένα επίγειο παράδεισο που η πρόσβαση είναι ευκολη. Καφέ, ταβερνάκια και σχολές rafting και ιππασίας βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το ποτάμι. Το τοπίο μοναδικό, θα σας μαγνητίσει και θα ξεχάσετε να φύγετε.
 Ο ποταμός συνεχίζει και από το δέλτα του στο χωριό Αμμουδιά ξεκινούν πλοιάρια που κατευθύνονται προς τη σπηλιά της Περσεφόνης και άλλα ωραία σημεία του ποταμού.
    Οι λάτρεις του θαλασσίου μπάνιου μπορούν να κολυμπήσουν στην Αμμουδιά με την αμμώδη και ρηχή παραλία του οικισμού ή να βρουν άλλες τις αρεσκείας τους προς την Πέρδικα και τα Σύβοτα.
     Η πόλη της Ηγουμενίτσας αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στην Εγνατία Οδό και το νέο λιμάνι, κάνοντας την πόλη είσοδο αλλά και έξοδο για επισκέπτες από και προς την Ευρώπη. Λίγο έξω από την πόλη κολυμπήστε στην παραλία Δρέπανο και θαυμάστε τον υδροβιότοπο πίσω από την παραλία. Μέσα από αυτόν ανάλογα την εποχή μπορεί να ξεπροβάλλουν σπάνια ή και απειλούμενα ζώα κυρίως πουλιά που δύσκολα τα συναντάμε στις εξοχές των μεγαλουπόλεων που ζούμε.
    Το τοπίο εναλλάσσετε συνεχώς και έτσι δεν θα βαρεθείτε στις διαδρομές. Σας δώσαμε λίγο από το άρωμα τις Θεσπρωτίας ενός από τους φτωχότερους νομούς  της χώρας που όμως έχει πολλά να σας δώσει και να γεμίσει τις μπαταρίες σας μέχρι την επόμενη εκδρομή σας στη όμορφη ελληνική ύπαιθρο. Με όλη μας την καρδιά σας ευχόμαστε να τολμάτε εκδρομές  τακτικότερα!
 Ι. Μ. Ράικο
 υδροβιότοπος
 Ι. Μ. Παγανιών
 Ι. Μ. Γηρομερίου

 
 πηγές Αχέροντα

 βαρκάδα στον Αχέροντα
.

   


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget