Κάρπαθος


Κάρπαθος - Όλυμπος Καρπάθου

     Φίλοι των εκδρομών καλό καλοκαίρι και καλές εξορμήσεις. Η πρότασή μας στην ανάρτηση αυτή έχει σχέση με το δεύτερο σε μέγεθος νησί των δωδεκανήσων την μακρινή αλλά πολύ όμορφη Κάρπαθο. Δεν θα ασχοληθούμε με όλο το νησί αλλά μόνο με το βόρειο και ποιο «άγριο» μέρος του και το λιγότερο τουριστικά αξιοποιημένο τμήμα του νησιού αλλά συνάμα και ποιο ξακουστό όσο οξύμωρο και αν φαινετε αυτό. Το γεγονός οφείλετε στο χωριό Όλυμπος που ακόμα και σήμερα πολλές από τις κατοίκους του φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιες κάτι που είχε κάνει εντύπωση στους πρώτους τουρίστες που κατεύθασαν στο χωριό τη δεκαετία του ¨80.
      Το πιθανότερο είναι να αναρωτηθείτε πως θα φτάσετε στο μερος αυτό. Υπαρχουν όμως τρεις τρόποι για να  επιλέξετε ένα. Ο συνηθέστερος ειναι με το πλοίο  από Πειραιά και μετά από 15 ώρες ταξίδι να πιάσετε στα Πηγάδια την πρωτεύουσα του νησιού που βρίσκετε στο νότιο τμήμα του. Ή πάλι με πλοίο μέσω Ηρακλείου, Σητείας, ή Ρόδου. Επίσεις στα νότια και μαλιστα 17χλμ νοτιότερα βρίσκετε και το αεροδρόμιο του νησιού που σε 50΄ λεπτά από το Ελευθέριος Βενιζέλος θα είστε στο νησί. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει για να φτάσετε στα βορεια του νησιού να πάτε οδικώς και να διασχίσετε μια απόσταση 47χλμ μεχρι το χωριό Όλυμπος η το επινειό του το Διαφάνι.
Τα 20 από τα 47χλμ που θα διανήσετε έιναι χωματόδρομος αλλά εδώ είναι όλη η ομορφιά. Ο τρίτος τρόπος είναι να πιάσετε Διαφάνι. Μονο που θα πρέπει να προσέξετε γιατί το πλοίο δεν πιάνει πάντα.
       Τα χωριά στο βόρειο τμήμα είναι το παραθαλάσσιο Διαφάνι και τα ορεινά Αυλώνα και η ξακουστή Όλυμπος. Μετάξύ τους ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά με το νοτιο τμήμα και μεχρι το χωριο Σποά είναι  ο χωματόδρομος που προαναφέρθηκε. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της πεζοπορίας ξεκινούν μονοπάτια που αφενός ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και αποτελούσαν της κύρια διασυνδεση των χωριών μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες αλλά και προς καταπληκτικές παραλίες, γραφικά εκκλησάκια και όμορφες ορεινές τοποθεσίες.
       Η προτασή μας για διαμονή είναι το παραθαλάσσιο Διαφάνι που θα βρείτε κάποιες ευκολίες τουριστικού τύπου (ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ, ταβέρνες καφέ) αλλά και γιατί από εδώ ξεκινούν οι περισσότερες διαδρομές για τις καταπληκτικές παραλίες και σαλπάρουν τα καϊκάκια για τις απόμακρες ομορφιές του νησιού. Καλό είναι να επισκευθήτε και τη Σαρία το νησί στα βόρεια της Καρπάθου που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τη δεκαετία του ΄60.  Σημαντικότερος οικισμός του τα Παλάτια. Όλα όμως αυτά θα τα δουν οι λάτρεις τις πεζοπορίας μέσα σε 2 περίπου ώρες.
        Δεξιά από το λιμενικό σταθμό στο Διαφάνι και μετά από 100 μέτρα υπάρχει ένας χωματόδρομος με την μαρμάρινη επιγραφή Μερές. Ακολουθόντας τον θα οδηγηθήτε πρωτον στους ανεμόμυλους με την πανέμορφη θέα στο χωριό και αν συνεχίσετε την πορεία σας αριστερά όπως πάει ο δρόμος θα δείτε στα ανατολικά τις πανέμορφες  παραλίες Θαλασσοπούντα, Κάμπι, και Παπάμηνα. Ο δρόμος θέλεί προσοχή γιατί μετά από μιά διχάλα σταματά απότομα. Αν έχετε  όχημα-προτημήστε 4Χ4 –στη διχάλα θα πάτε δεξιά και θα το αφήσετε στον ελαιώνα για να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Μετά από 10΄ θα βρεθείτε στην όμορφη παραλία του Παπάμηνα με πλατύ βότσαλο και αρκετή σκιά είτε από τον βράχο είτε από τ’αρμυρίκια που φτάνουν μεχρι την ακτή. Κόσμο δεν θα συναντήσετε πολύ αλλά από ψάρι υπάρχει αρκετό για τους λάτρεις του υποβρυχίου ψαρέματος.
         Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο και μετά το εκκλησάκι του Ευαγγελισμού στο δρόμο για την Όλυμπο θα κάνετε αριστερά στον μεγάλο χωματόδρομο που έρχετε από τα Πηγάδια εδώ θέλει προσοχή τόσο στο δρόμο όσο και στις εξόδους για τις παραλίες αλλά κυρίως στη φύση του νησιού. Νεαρά πευκάκια που φυτρώνουν από μόνα τους μετά την καταστροφική φωτιά του ’83 και έχουν πάρει κλίση από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στο νησί σχεδόν όλο το χρόνο δίνουν την αίσθηση του υπερβατικού. Αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε πέρδικες, ορτύκια, κιρκινέζια, και άλλα μικρότερα πτηνά να σας κοιτούν μάλλον ενοχλημένα που τους χαλάτε την ησυχία τους. Στο δρόμο αυτό υπάρχουν 5 έξοδοι προς παραλίες. Η πρώτη που θα συναντήσετε είναι για την παραλία Φορόκλι με δύο εναλακτικές διαδρομές. Στη μέση της διαδρομής θα συνατήσετε ενα εκκλησάκι. Η αριστερή διαδρομή μετά από λίγο οδηγεί στην παραλία μεσα από ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μέσα από μια ρεματιά με πλατάνια και πεύκα με διάρκεια  35΄. Η δεξιά διαδρομή οδηγεί στην ίδια παραλία το όχημά σας σε 15΄. Η δεύτερη και η τρίτη ανατολική έξοδοι οδηγούν στην παραλία του αγίου Μηνά από το ομώνυμο εκκλησάκι που δεσπόζει πάνω από την παραλία με θέα σε όλο το Καρπάθιο πέλαγος. Είναι ενα όμορφο εκκλησάκι του 19ου  αιώνα.  Ανάλογα από ποιά έξοδο θα βγήτε θα συναντήσετε την παραλία Νάτη αν βγείτε από την πρώτη και αν από την δεύτερη την παραλία Αγνώντια. Δύο ερημικές παραλίες με βότσαλο. Αν πάλι ακολουθήσετε τις δυτικές εξόδους θα βρεθείτε στις αμμώδεις  παραλίες Φύσσες και Λινάρι που τον περισσότερο καιρό έχουν κύμα.
           Θα αφήσουμε τις παραλίες και θα περάσουμε στον ξακουστό οικισμό Όλυμπο. Ένα χωριό που «κρέμεται» στο εσωτερικό τις χαράδρας για τον φόβο των πειρατών.
Τα σπίτια έιναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν όλα οχύρωση αλλά ταυτόχρονα να εκμεταλλέυονται και την ηλιακή ακτινοβολία. Προσκυνήστε στην εκκλησία του χωριού την Κοίμηση της Θεοτόκου που γίνετε και το μεγάλο πανυγήρι κάθε χρόνο στην εορτή και έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν όλοι οι ξενιτεμένοι του. Μια εκκλησία του 9ου αιώνα με πολλές μετατροπές και ενδιαφερουσες τοιχογραφίες και τέμπλο. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει και εκκλησάκι της αγ.Βαρβάρας του 1720 συμφωνα με την επιγραφή στο κατώφλι του.
Περπατίστε στα σοκάκια του ανεβήτε στους ανεμόμυλους και απολαύστε τον αέρα και το ηλιοβασίλεμα. Αν έχετε παρατηριτικότητα θα προσέξετε ότι τα κάγκελα στα μπαλκόνια είναι χτιστά σε διάφορα θέματα. Μυρίστε και γιατί όχι δοκιμάστε τις περίφημες μακαρούνες και την υπόλοιπη κουζίνα του χωριού ενώ αν είστε τυχεροί και σας αρέσει η παραδοσιακή μουσική μπορεί να πετύχετε και κάποιο αυτοσχέδιο γλεντάκι από τους ομολογουμένος πολλούς  λυράριδες.
            Οι ολυμπίτες δημιούργησαν και το χωριό Αυλώνα και εκεί είχαν τα ζώα τους και τα περιβόλια τους. Αν λοιπόν σας τρώει η περιέργια να δέιτε πως είναι, να ξέρετε ότι δεν έχει ούτε ένα μέτρο ασφαλτοστωμένο δρόμο μέσα στο χωριό και ρεύμα απόκτησε πριν από λίγα χρόνια. Από αυτό το χωριό όμως ξεκινά ο δρόμος για την Βρυκούντα. Σε ορειβατικά έντυπα χαρακτιρίζεται μία από τις 10 δυσκολότερες διαδρομές στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι πάνε με βαρκάκι από το Διαφάνι. Μια παραθαλάσσια περιοχή με υπόσκαφους τάφους, κυκλώπια τείχη, το υπόσκαφο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου και το εκκλησάκι της αγ. Μαρίνας. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να ακολουθήσει το μοναδικό μονοπάτι που υπάρχει και η διαδρομή του διαρκεί 1 ώρα. Προς το τέλος του το μονοπάτι γίνεται αρκετά δύσβατο. Μην παραξενευτήτε αν δείτε ένα μεγάλο κιόσκι μετά τα τείχη. Χρησιμοποιήτε για το μεγάλο πανυγήρι της Βρυκούντας που συρρέι πλήθος κόσμου.
            Τα  αξιοθέατα μόνο στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι πόλλά επιλέξαμε κάποια και σας αναφέραμε. Επιγραμματικά αναφέρουμε την παραλία της Βανάντας πολύ κοντά στο Διαφάνι, την υπέροχη διαδρομή προς την πέτρινη σκάλα με την περίεργη ονομασία ξυλόσκαλα  και την συνέχεια του μονοπατιού προς την παραλία Τρίστομο μια διαδρομή διάρκειας 4 ωρών, καθώς και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε μόνοι σας αν σας αρέσει η περιπέτεια και δεν έιστε άνθρωποι του καναπέ και τις ξαπλώστρας. Μέρος για ανθρώπους που τους αρέσει λίγο η περιπέτεια, η ησυχία αλλά και το διαφορετικό. Αν είστε λάτρεις των προηγουμένων αξίζει πραγματικά τον κόπο η επίσκεψη και διαμονή σας στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου.
Ολόψυχα σας εύχομαι να το πράξετε. 
ανεμόμυλοι στο Διαφάνι
 Όλυμπος
 παραλία Αγ. Μηνά
παραλία Παπάμηνα
 εκκλησακι στη Βρυκούντα
 τέμπλο στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου
 χτιστά κάγκελα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget