Ρόδος


 Ρόδος, εκτός παλιάς πόλης

   Φίλοι των εκδρομών  σε αυτή την ανάρτηση θα μεταφερθούμε μακριά από την πρωτεύουσα και η πορεία μας θα είναι ΝΑ. Προτείνουμε το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της χώρας που έχει και το χαρακτηρισμό νησί των Ιπποτών. Φυσικά έχετε καταλάβει ότι πρόκειται για  την  Ρόδο.
    Η άφιξή σας στο νησί μπορεί να γίνει είτε αεροπορικώς με μια από τις πολλές πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας είτε με τα πλοία της γραμμής που έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι φτάνεται σε μεγαλούπολη αφού το καλό οδικό δίκτυο και τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα αυτό μαρτυρούν. Η Ρόδος όμως έχει ομορφιές που θα πρέπει να τις ανακαλύψετε. Η πόλη της Ρόδου βρίσκετε στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι μια σύγχρονη πόλη με όλες τις υποδομές. Από πολύ παλιά αποτέλεσε έδρα και πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων ενώ το στρατηγικό της σημείο την έκανε αξιοζήλευτη από όλους τους στρατηγούς. Μαζί με την Ιαλυσό τον Κάμειρο και την Λίνδο αναφέρονται ακόμα και από τον Όμηρο. Δέν θα μιλήσουμε για την παλιά πόλη σε αυτή την ανάρτηση αλλά για τις ομορφιές στο υπόλοιπο νησί που δεν είναι και λίγες! 
  Ξεκινάμε την αναφοράμας από ένα πολύ όμορφο κτίριο. Είναι η ροτόντα με το σιντριβάνι  του έρωτα στις πηγές τις Καλλιθέας. Ένα κτήριο του 1929 πάνω από τις ιαματικές πηγές τις Καλλιθέας γνωστές από την αρχαιότητα. Το κτήριο και τα βοηθητικά του είναι κτισμένα σε μαγευτική τοποθεσία στον όρμο της Καλλιθέας που προσφέρουν ταυτόχρονα την δυνατότητα για ιαματικά λουτρά , μπάνιο στη θάλασσα, φαγητό, καφέ, επίσκεψη σε εκθέσεις εικαστικών τεχνών και απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος . Οι λάτρεις του παλιού ελληνικού κινηματογράφου θα αναγνωρίσουν εκεί τα σημεία που έγιναν τα γυρίσματα από την ταινία "Το Δόλωμα".
    Μετά την Καλλιθέα προτείνουμε να συνεχίσετε νοτιοανατολική πορεία και να επισκεφθείτε το κοσμοπολίτικο Φαληράκι.. Συνεχίστε την πορεία σας προς Λίνδο και θα δείτε την παράκαμψη για Λαδικό που βρίσκετε η παραλία Άντονι Κουιν . Στην  Αφάντου κολυμπήστε στην όμορφη παραλία  ή παίξτε γκόλφ σ ’ένα  από τα παλαιότερα γήπεδα στην Ελλάδα. Η όμορφη διαδρομή συνεχίζεται, επισκεφθείτε την ξακουστή Παναγία Τσαμπίκα στα δεξιά στη διαδρομή για Λίνδο. Η εικόνα βρέθηκε απέναντι από τον σημερινό ναό στην βουνοκορφή προς την θάλασσα όταν εμφανιζόταν φωτιά (τσάμπα) σε κάτοικο της περιοχής. Η παραλία Τσαμπίκα είναι από τις πιο ξακουστές και πολυσύχναστες. Στην συνέχεια μπορείτε να ανεβείτε στον Αρχάγγελο το γνωστό ορεινό χωριό της ΝΑ Ρόδου με το κάστρο του στην βόρεια πλευρά του να το φυλά. Μέσα από το χωριό ακολουθήστε την διαδρομή για την παραλία Στεγνά.
     Αν πάλι δεν θέλετε να πάτε προς τα ορεινά το παραθαλάσσιο χωριουδάκι Χαράκι σας καλεί. Ο Φέρακλος το κάστρο του και η Αγία Αγαθή η μία από τις δύο παραλίες, με την υπόσκαφη εκκλησία της, πίσω από το κάστρο είναι το δέλεαρ για τους ψαγμένους. Οι περισσότεροι όμως κάνουν στάση λόγω της τεράστιας παραλίας αρκετών χιλιομέτρων και της καλής, παρότι μικρή, τουριστικής υποδομής που διαθέτει . Παρόλα αυτά οι λουόμενοι κατά κανόνα μαζεύονται μπροστά στον οικισμό που έμεινε και ο γράφων. Η παραλία συνεχίζεται για 4 χλμ περίπου μετά τον οικισμό.
    Στα 11χλμ από το Χαράκι βρίσκετε η ξακουστή από την αρχαιότητα πόλη της Λίνδου που συμμετείχε με 4 πλοία στον τρωικό πόλεμο σύμφωνα με τον Όμηρο.
Ο οικισμός χτισμένος κάτω και πίσω από το κάστρο, που σώζετε σε καλή κατάσταση και αναστηλώνετε, σας καλεί να το επισκεφθείτε. Περνώντας μέσα από τα γραφικά πλακόστρωτα, γεμάτα μαγαζάκια σοκάκια για να πάτε στο κάστρο θα  θαυμάσετε τη διαδρομή και από ψηλά θα απολαύσετε την θέα του οικισμού. Μια κυκλαδίτικη ομορφιά στην καρδιά της Δωδεκανήσου. Το τοπίο είναι άγριο και πετρώδες αλλά οι παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά σας καλούν να κολυμπήσετε άφοβα.
     Μετά την Λίνδο τα χωριά δεν είναι τόσο τουριστικά αλλά η ηρεμία του τοπίου οι απέραντες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά που μπορεί να είστε μόνοι σας ακόμα και τον Αύγουστο σας καλούν να τολμήσετε να κατέβετε σε κάποιες από αυτές όπως οι Παναγιές, το Κιοτάρι, το Γεννάδι, η Σαλαμίνα, το Πλυμμήρι και τόσες άλλες που θα τις βρείτε αν οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα και προσέχετε τις εισόδους των χωματόδρομων που οδηγούν προς την θάλασσα.. Καλό είναι να μπείτε και σε κάποια από τα χωριουδάκια που περνάτε είτε για ένα καφεδάκι σε παλιό καφενείο είτε για φαγητό σε μικρά ταβερνάκια, ενώ οι πιο προσεκτικοί θα παρατηρήσετε και τις όμορφες εκκλησίες ενετικού ρυθμού οι περισσότερες με πανέμορφα καμπαναριά.
    Συνεχίζοντας αυτή τη διαδρομή μπορείτε να φτάσετε στο νοτιότερο άκρο του νησιού το Πρασονήσι που είναι ένα νησάκι που ενώνετε με μια στενή λωρίδα αμμουδιάς  με το κυρίως νησί και αποτελεί πόλο έλξης των σέρφερ. Πριν φτάσετε εκεί ακολουθήστε τη διαδρομή για Μονόλιθο και επισκεφθείτε το κάστρο του λίγο έξω από το χωριό με την καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Αν πάλι θέλετε να δείτε τα βόρεια παράλια του νησιού μπορείτε εύκολα από εδώ να το κάνετε και να δείτε παραλίες που τις χτυπούν τα κύματα πουλιά να ταξιδεύουν ανάλογα την εποχή, μικρές καλλιέργειες και όμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η παραλιακή πορεία επιστρέφει πάλι στην πόλη της Ρόδου αφού πρώτα περάσει από ορισμένα χωριά όπως το Θεολόγο το Παραδείσι, την Κρεμαστή με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο χώρο της σημερινής εκκλησίας και αποτελεί κόσμημα για το νησί. Κάθε χρόνο από τις 15/8 έως 23/8 γίνετε πανυγήρι και συρρέει πλήθος κόσμου. Λίγο μετά ακολουθεί η ξακουστή Ιαλυσός με την οργανωμένη παραλία της και την άρτια τουριστική υποδομή.Στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό φτανει κανείς πιο εύκολα από την πόλη της Ρόδου. Εδώ περιγράψαμε την ανάποδη διαδρομή από νότο προς βορά.
    Μέχρι τώρα ακολουθήσαμε το παραλιακή διαδρομή του νησιού αλλά το νησί έχει και πανέμορφες εσωτερικές διαδρομές. Το χωριό Έμπωνα, το ορεινότερο του νησιού σας περιμένει με το κρασί παραγωγής του τους ντόπιους μεζέδες την όμορφη φύση που το περιβάλλει να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του. Το Ασκληπιείο ένα πεδινό χωριό με την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας κτίσμα του 13ου αιώνα με αξιόλογες αγιογραφίες ροδίτικης τεχνικής με σπάνιες παραστάσεις. Λίγο πιο πάνω στην κορυφή του λόφου στέκι αγέρωχο το κάστρο του χωριού σε στρατηγική οχυρή θέση  με καταπληκτική θέα στον κάμπο και στην θάλασσα..
    Η Ρόδος έχει το πλεονέκτημα να έχει νερά. Αυτό το εκμεταλλεύεται με την δημιουργία φραγμάτων. Στην Απολλακιά μέσα σε όμορφο δασικό περιβάλλον ένα φράγμα συγκρατεί  τα νερά των παρακείμενων ρεμάτων και δημιουργεί ένα χώρο αναψυχής. Στο δρόμο για Αρχίπολη θα κάνετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο και θα φτάσετε μετά από λίγο στις Επτά Πηγές. Μέσα στο δάσος επτά πηγές αναδύονται και δημιουργούν ένα ρυάκι. Οι Ιταλοί δημιούργησαν ένα τούνελ 200 μ και ένα φράγμα για να συλλέγουν το νερό και με κανάλι να το στέλνουν στη Ρόδο. Το τούνελ οι τολμηροί μπορούν να το διαβούν και να βγουν στη λιμνούλα που δημιουργεί το φράγμα. Τοπίο καταπράσινο, δροσερό, με λίγα λόγια μαγευτικό.
    Το γνωστότερο εσωτερικό μέρος του νησιού είναι η κοιλάδα των πεταλούδων.
Ο επαρχιακός δρόμος την κόβει στα δύο και οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν από πού θα δουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Στην μία είσοδο της κοιλάδας υπάρχει ένα μουσείο φυσικής ιστορίας του νησιού με αξιόλογα εκθέματα. Η διαδρομή μέσα στην κοιλάδα μπορεί να αρχίσει από τρία σημεία ανάλογα με το που βρίσκετε ο καθένας εκείνη τη στιγμή. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει ο επισκέπτης είναι να θαυμάσει το μοναδικό θέαμα με τα ρυάκια τους, καταρράκτες τα δέντρα και τα βράχια στολισμένα με πεταλούδες  χωρίς όμως  να ενοχλεί τις πεταλούδες.
     Τελειώνοντας την αναφορά μας στην όμορφη Ρόδο παρουσιάσαμε από τα πιο αξιόλογα σημεία του νησιού. Σίγουρα ένα τόσο όμορφο και ιστορικό νησί έχει να δείξει και άλλα σημεία ιστορικού, φυσιολατρικού, θρησκευτικού, και τουριστικού ενδιαφέροντος που διαφορετικά θα κεντρίσουν τον κάθε επισκέπτη. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το νησί τις Ρόδου και να νιώσετε από ιππότης μέχρι φυσιοδίφης και να ξεχάσετε για λίγο ότι σας ταλαιπωρεί και γιατί όχι να σας ξεκουράσει και να σας αναζωογονήσει. Αυτό που μένει λοιπόν είναι να πάρετε την απόφαση. Τι περιμένετε; Καλό ταξίδι!
 Χαράκι, Φέρακλος τη νύκτα
 πρωινό Χαράκι από Φέρακλο
 Επτά πηγές φράγμα
 συντριβάνι του έρωτα
 Λίνδος είσοδος κάστρου
 Κρεμαστή
 κοιλάδα των πεταλούδων
 Ασκληπενιό
Πρασονήσι                                                                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget