Σητεία


 Σητεία

    Φίλοι των εκδρομών θα μεταφερθούμε μακριά από την πρωτεύουσα και μάλιστα νότια νοτιοανατολικά, στην όμορφη Κρήτη. Όχι δεν θα αναφερθούμε σ’ όλο το νησί αλλά στην ανατολικότερη πόλη του νησιού τη Σητεία. Εκεί μπορείτε να φτάσετε είτε αεροπορικώς μέσω Ηρακλείου ή στο νέο αεροδρόμιο της πόλης δύο φορές την εβδομάδα, είτε ακτοπλοϊκώς στις προαναφερθείσες πόλεις.
     Η Σητεία είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη της Κρήτης χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τον κόλπο της  Σητείας με ενδιαφέροντα περίχωρα. Περπατήστε στον όμορφο παραλιακό πεζόδρομο με τα διάφορα καφέ και ταβερνάκια που πολύ όμορφα τοποθετημένα δεν στερούν καθόλου χώρο από όσους θέλουν να περπατήσουν δίπλα στη δροσιά της θάλασσας. Κάθε πρωί οι δύο δρόμοι μέσα από την παραλία έχουν το δικό τους χρώμα και σίγουρα κρατάνε ακόμα το άρωμα της παλιάς Κρήτης. Λίγο πιο πάνω είναι η ωραία εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης ενώ από τον ίδιο δρόμο θα φτάσετε και στο ενετικό φρούριο Καζάρμα στην κορυφή του λόφου. Από εκεί έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλη την Σητεία «πιάτο» καθώς και τα γύρω χωριά.
      Αν σας αρέσουν οι εκδρομούλες μην χάσετε την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε κάποια από τις παρακάτω ενδιαφέρουσες προτάσεις. Καλό θα είναι να βγάλετε ένα πρόγραμμα για να μην χάσετε τον καιρό σας. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση ανατολικά μπορείτε να φτάσετε στην Ι. Μονή Τοπλού που το όνομά της το πήρε από τη σύντμηση των λέξεων «του όπλου» γιατί ήταν η μόνη που είχε όπλο κατά των πειρατών και των Τούρκων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα τα οποία τα έχασε σε μάχη από τους Τούρκους. Τι είχε; Είχε τέσσερα κανονάκια. Με την άφιξή σας στην περιοχή θα σας εντυπωσιάσει το πετρόχτιστο της μονής που δένει αρμονικά με το ξερό περιβάλλον. Η εντυπωσιακή συλλογή εικόνων, χαρακτικών, αμφίων, βιβλίων και άλλων κειμηλίων θα σας ενημερώσει τόσο για την πλούσια ιστορία της μονής  όσο και για την ιστορία της περιοχής. Καλό θα είναι να δοκιμάσετε κρασί , τσικουδιά, και λάδι όλα βιολογικής καλλιέργειας από την παραγωγή της μονής. Φεύγοντας από την μονή κοντά σας βρίσκονται αρκετά αξιόλογα σημεία. Οι λάτρεις του σέρφ μπορούν να κατευθυνθούν προς την παραλία Κουρεμένος στο δρόμο προς το φημισμένο φοινικόδασος του Βάι. Στον ίδιο δρόμο και λίγο πριν το Βάι είναι μια όμορφη μικρή και ήρεμη παραλία με την ονομασία Μαριδάτη 1200 μ από το δρόμο.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας  αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτοι φοίνικες του Θεόφραστου, το είδος φοίνικα που ευδοκιμεί στην Κρήτη. Το φοινικόδασος ανοίγετε μπροστά σας και καταλήγει σε μια όμορφη αμμώδη παραλία που δυστυχώς έχει χάσει τον εξωτικό της χαρακτήρα από την πλήρη και άναρχη τουριστική «ανάπτυξη».
      Συνεχίζοντας την πορεία σας θα φτάσετε στην αρχαία πόλη Ίτανος. Ακριβώς μπροστά από τα ερείπια της πόλης υπάρχουν τρεις μικρές παραλίες με καλύτερη αυτή που πρέπει να διασχίσετε τα ερείπια. Ο δρόμος συνεχίζει και οδηγεί στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης το κάβο Σίδερο. Σε ένα σημείο ο δρόμος κόβετε από την μπάρα και το φυλάκιο του Ναυτικού αφού η περιοχή ανήκει στο Π Ν . Το εντυπωσιακό είναι η στενή λωρίδα γης που περνά ανάμεσα από δύο παραλίες και έτσι έχετε την δυνατότητα να κολυμπήσετε ανάλογα τα γούστα σας στο κύμα.
      Μια άλλη πολύ αξιόλογη περιοχή με έντονο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι η Ζάκρος. Φτάνοντας στο χωριό μην νομίσετε ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κοντά. Έχετε δύο τρόπους για να πάτε μέχρι εκεί. Είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια μέσα από το φαράγγι των Νεκρών την διαδρομή που έκαναν οι μινωίτες. Το ανάκτορο της Ζάκρου είναι ένα κτίσμα 10000τμ με αρκετά σωζώμενα σημεία δίπλα σε πολύ ωραία παραλία που αποτελούσε και την σύνδεση της περιοχής στα μινωικά χρόνια με την Αίγυπτο και τη Μέση ανατολή και Κύπρο.
Και τώρα κάτι αρκετά τολμηρό. Αφού φτάσετε ξανά στο χωριό Ζάκρος λίγο έξω από αυτό υπάρχει μια ταμπέλα με την ένδειξη Ξερόκαμπος. Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή θα καταλάβετε γιατί ονομάστηκε έτσι. Ο δρόμος έχει σημεία με πολύ καλή άσφαλτο παρά τις στροφές και αρκετά σημεία με χωματόδρομο. Η περιοχή δεν έχει παρά μόνο βράχια. Εκεί λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της έλλειψης ανθρώπινων παρεμβάσεων φωλιάζουν άγρια απειλούμενα πουλιά όπως ο μαυροπετρίτης. Όταν ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει βλέπετε από ψηλά καταπληκτικές παραλίες με καταγάλανα νερά και άσπρη άμμο που δημιουργούν μικρούς κολπίσκους. Το πώς θα πάτε σ’ αυτές  είναι δικό σας θέμα γιατί οι καλύτερες είναι λίγο μακριά από τον οικισμό του Ξερόκαμπου και θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο. Φεύγοντας  από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το χωρίο Ζήρος. Το τοπίο συνεχίζει ακριβώς το ίδιο άγριο και αλλάζει λίγο πριν το χωριό.
     Αφού αναφέραμε κάποια από τα σημαντικά σημεία της ανατολικής περιφέρειας Σητείας ώρα να περάσουμε στη νότια πλευρά. Το πρώτο χωρίο που συναντάτε είναι το Πισκοκέφαλο ενώ το ένα μετά το άλλο τα χωριουδάκια ξεπροβάλουν μέσα από τις στροφές. Το κυρίαρχο σε αυτό το τμήμα είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Λίγο πριν φτάσετε στο Μακρύ Γιαλό το γνωστό παραθαλάσσιο χωριό στο Λυβικό πέλαγος μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο προς Ι. Μ. Καψά. Την μονή έχτισε ο Αγ. Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης το 19ο αιώνα λίγο πιο κάτω από το ασκητήριό του στη έξοδο του φαραγγιού των Περβολακιών με θέα το Λυβικό πέλαγος. Μέχρι το χωριό Γούδουρας υπάρχουν κάποιες παραλίες με δύσκολη όμως πρόσβαση εκτός από αυτή μέσα στο χωριό.
     Αν τώρα πάτε προς τον Μακρύ Γιαλό ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης την Ιεράπετρα. Το βασικό στην διαδρομή είναι τα θερμοκήπια οι ελιές και τα αμπέλια. Όλη η διαδρομή από Μακρύ Γιαλό μέχρι Ιεράπετρα έχει ωραίες παραλίες μόνο που θα πρέπει να μαντέψετε από πού πάνε σ’ αυτές γιατί δεν υπάρχει ένδειξη. Από το Μακρύ Γιαλό και την Ιεράπετρα αναχωρούν καθημερινά καραβάκια, με λίγο «αρμυρό» εισιτήριο για το Κουφονήσι και τη Χρυσή.
     Στην Ιεράπετρα περπατήστε την παραλία της  πόλης και επισκεφθείτε το ενετικό Φρούριο στο λιμάνι της πόλης. Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ένα ισόγειο  νεοκλασικό κτήριο με ενδιαφέροντα ευρήματα από την γύρω περιοχή. Το κέντρο της πόλης είναι όμορφα αξιοποιημένο με πολλά καταστήματα και όμορφους πεζόδρομους.
     Για το τέλος της αναφοράς μας αφήσαμε την δυτική πλευρά της Σητείας. Είναι η πλευρά που σας φέρνει στη Σητεία από τον Αγ. Νικόλαο την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Δεν θα αναφερθούμε όμως στον Αγ. Νικόλαο. Βγαίνοντας από τη Σητεία υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Ο δρόμος  είναι βατός και αφού φτάσετε μέχρι την παραλία με τα μεγάλα βότσαλα ανηφορίζετε για την Μονή η οποία ανοίγει 1-17 Αυγούστου. Στην διαδρομή Σητεία  Αγ. Νικόλαος επισκεφθείτε το Χαμέζι το χωρίο που είναι γνωστό για το μοναδικό κυκλικό μινωικό κτίσμα πάνω στο νησί. Το κτίσμα αυτό βρίσκετε λίγο έξω από το χωριό και έχει καταπληκτική θέα τόσο προς το χωριό όσο και προς τη θάλασσα. Αξιόλογα χωριά στη διαδρομή είναι η Τουρλωτή και ο Μοχλός με τον μινωικό οικισμό απέναντι στο νησάκι.
     Αν πάρετε την απόφαση να μεταβείτε στην ανατολική Κρήτη θα ανακαλύψετε πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Μη φοβηθείτε τα χιλιόμετρα. Μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου η την καρέκλα του καφενείου και της ταβέρνας δεν θα χαρείτε τις ομορφιές της Ελλάδας. Καλές εκδρομές.
Σητεία από το φρούριο Καζάρμα
νυκτερινή Σητεία
Χαμέζι 
κάστρο Ιεράπετρας
μονή Τοπλού
παραλία Μαριδάτη
παραλία Βάι
αγορά Σητείας                                                                                     

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget