Λαύριο



Λαύριο

Φίλοι των εκδρομών κάθε ευκαιρία για εκδρομή καλό είναι να την αξιοποιούμε. Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη που πολλές φορές τα ακούμε αλλά μπορεί να μην  τα έχουμε επισκεφθεί. Ένα από αυτά είναι και το Λαύριο.
  Το Λαύριο γνωστό από την αρχαιότητα για τα μεταλλεία του που έδωσαν οικονομική ευρωστία στην αρχαία Αθήνα, είναι σήμερα ένας πολύ όμορφος τουριστικός προορισμός για μικρές αποδράσεις από το κέντρο της Αθήνας.
   Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της παραλιακής λεωφόρου Σουνίου είτε μέσω της λεωφόρου Αθηνών. Φθάνοντας κανείς στο Λαύριο μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αρκετά πράγματα. Από τα πιο συνηθισμένα είναι η βόλτα στο παλιό λιμάνι και η απόλαυση ενός καφέ ή ούζου με μεζέ στα παραλιακά καταστήματα.
Αν όμως είστε λάτρεις της ιστορίας του πολιτισμού και του περιπάτου τότε θα βρείτε πολλά πράγματα να σας ικανοποιήσουν.
   Μια επίσκεψη στο βιομηχανικό πάρκο στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της λεωφόρου Αθηνών, και μια ξενάγηση στο μικρό αλλά πλούσιο ορυκτολογικό μουσείο θα σας πληροφορήσει για τον πλούτο που παραγόταν στη Λαυρεωτική γη.
   Αξιόλογα κτίσματα είναι τόσο τα νεοκλασικά κτήρια του Δημαρχείου και της αγοράς όσο και οι ναοί της πόλης. Ένα πολύ όμορφο αλλά δυστυχώς παρατημένο σημείο της πόλης είναι το πάρκο με τους φοίνικες. Μια βόλτα μέσα σε αυτό ακόμα και τώρα σε κάνει και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αφρικανική πόλη.
   Εκτός όμως από το κέντρο του Λαυρίου μπορεί κάποιος να κινηθεί και έξω από αυτό και έτσι να απολαύσει τις ομορφιές του. Λίγο έξω από την πόλη και ακολουθώντας τον δρόμο για το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα συναντήσει κανείς το αρχαίο θέατρο του Θουρίου που έχει αναστηλωθεί πρόσφατα και έχει μάλιστα και κάποιες διαφορές από τα κλασικά αρχαία θέατρα. Δεν θα σας τις πω για να προτρέψω τους ψαγμένους και όχι μόνο να τις ανακαλύψουν. Πολύ κοντά στο Λαύριο βρίσκετε και ο φημισμένος ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Θα είναι μεγάλη παράληψη να μην τον επισκεφθείτε.
   Το Λαύριο είναι ένα ζωντανό μάθημα γεωλογίας. Υπάρχουν πολλά σημεία με περίεργους σχηματισμούς. Ένα από αυτούς θα σας προτείνουμε. Ακολουθώντας την διαδρομή μέσα από τον εθνικό δρυμό Σουνίου- Λαυρεωτικής για την Καμάριζα θα οδηγηθείτε στο Χάος. Μη φοβάστε! Μόλις συναντήσετε το γήπεδο έχετε φτάσει πολύ κοντά. Παρκάρετε και με τα πόδια σε τρία λεπτά θα συναντήσετε μια τεράστια τρύπα. Οι πιθανότερες εξηγήσεις είναι η κατολίσθηση ή η κατακρήμνιση οροφής σπηλαίου. Ακόμα και η πτώση μετεωρίτη θεωρούν κάποιοι ότι είναι πιθανή. Από εκεί μπορείτε να προσκυνήσετε στο ξακουστό πλέον προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας.
    Στην περιοχή Παλαιοκαμάριζα βρίσκετε ένα αξιόλογο μοναστήρι αυτό του Αγίου Παύλου. Η φιλόξενη και παραγωγική αδελφότητα θα σας ξεκουράσει πνευματικά και σωματικά. Μια επίσκεψη θα σας ωφελήσει ποικιλοτρόπως.
   Ανάλογα την εποχή το Λαύριο προσφέρετε και για θαλασσινά μπάνια τόσο στις οργανωμένες του παραλίες όσο και στους μικρούς γραφικούς κολπίσκους. Η περιοχές που προτιμούν οι παραθεριστές είναι το Ακρογιάλι, η Πουνταζέζα και το Λιμανάκι του Πασά αλλά και άλλες μικρότερες παραλίες που όμως θέλουν ψάξιμο.
   Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να «χαθούν» στον πληγωμένο αλλά σθεναρά αντιστεκόμενο εθνικό δρυμό και να θαυμάσουν την αττική χλωρίδα και πανίδα.
   Από το λιμάνι του Λαυρίου ξεκινούν αρκετές γραμμές για τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το αναφέρουμε μήπως κάποιοι πιο τολμηροί πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι. Στο χέρι σας είναι.
Ο δρόμος για το Λαύριο είναι καλός. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην πάει κάποιος. Εκτός αν περιμένει το νέο Λαυρεωτικό, το τρένο προαστιακού τύπου, δηλαδή που θα ενώσει όπως παλιά το Μαρκόπουλο με το Λαύριο. Μέχρι τότε μπορείτε να πάτε και όταν η εξαγγελία γίνει πραγματικότητα ξαναπάτε με το τρένο αυτή την φορά. !!!


 Το ρολόι


Ι. Μονή Αγ. Παύλου Παλαιοκαμάριζας
ο παλιός συρμός του Λαυρεωτικού (στο Μαρκόπουλο)
ο ναός του Πωσειδώνα στο Σούνιο (δύση)
 φάρος του 1892 (για τους τολμηρούς)
 Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget