Λίμνη Πλαστήρα



Λίμνη Ταυρωπού

  Φίλοι των εκδρομών κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της. Καλό λοιπόν είναι να κάνουμε τις εκδρομές μας με την πρώτη ευκαιρία σε όλους τους προορισμούς που έχουμε κατά νου. Υπάρχουν βέβαια τόποι που έχουν χαρακτηριστεί ως θερινοί και άλλοι ως χειμερινοί προορισμοί. Με το κείμενο αυτό θα σας προτείνουμε ένα προορισμό για όλες τις εποχές.
   Φεύγουμε λοιπόν για το όραμα που έγινε πραγματικότητα και άλλαξε όλη την περιοχή προς το καλύτερο. Το όραμα το είχε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας από το 1928. Και αυτό έγινε πραγματικότητα το 1960 με τη δημιουργία του φράγματος που συγκρατούν τα νερά του Ταυρωπού ποταμού και σχηματίζουν την περίφημη πλέον λίμνη που πήρε το όνομα του οραματιστή της.
    Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα λοιπόν είναι πλέον ένα νέο οικοσύστημα που έδωσε νέα πνοή στον νομό. Έγινε, εκτός από χώρος υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής, και χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή αλλά και σχεδόν όλη τη χώρα οργανώνει εκδρομές και τις διακοπές του στην «Ελβετία της Ελλάδας» όπως θέλουν να την χαρακτηρίζουν πολλοί.
Με έδρα σας είτε την πόλη της Καρδίτσας είτε κάποιο από τα παραλίμνια χωριά καλό είναι να κάνετε το γύρω της λίμνης, να θαυμάσετε την φύση και να παρατηρήσετε τη ζωή σε αυτή.
    Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε αρκετά αξιοθέατα τόσο φυσικά όσο και πολιτιστικά και θρησκευτικά. Η μονή Κορώνης, του 12ου αιώνα κοντά στο χωριό Μεσενικόλας και η μονή Παναγίας Πελεκητής του 16ου με την αξιόλογη αρχιτεκτονική της για την εποχή είναι από τις πιο ξακουστές. Υπάρχουν βέβαια και άλλες μονές που θα ανακαλύψετε αν τις αναζητήσετε μέσα σε χωριουδάκια ή στα πανέμορφα δάση κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα που η πρόσβαση σε αυτές γίνετε σε κάποιες περιπτώσεις διαμέσου χωματόδρομου.
     Για να κάνει κανείς το γύρο της λίμνης  υπάρχουν δύο διαδρομές. Με εκκίνηση την μονή Κορώνης μπορείτε να ακολουθήσετε νότια διαδρομή προς παραλία Λαμπερού, Καστανιά, φράγμα, Μπελοκομίτη, Νεοχώρι, Καλύβια, Κουτσοδήμο, Νευρόπολη, Μορφοβούνι, Μεσενικόλα ή να ακολουθήσετε την αντίστροφη πορεία. Όπως και να πάτε σημαντικό είναι να απολαύσετε την διαδρομή και να δείτε τα άλλοτε άγονα χωριά πώς έχουν αλλάξει όψη. Η πιο συνηθισμένη στάση είναι κοντά στο φράγμα για να το θαυμάσετε και να ενημερωθείτε γι’ αυτό. Καλό είναι βέβαια να κάνετε μικρές στάσεις στα χωριά και να παρατηρείτε  το χτίσιμό τους ή να προσκυνήσετε στις όμορφες εκκλησίες τους . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκκλησία  της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καστανιά  με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις όμορφες εικόνες δεσποτικών εορτών που διαθέτει. Κάποια από τα χωριά είναι αρκετά κοντά στη λίμνη και άλλα την αγναντεύουν από μακριά . Το μάτι σας αφήστε το να χαθεί στα αμέτρητα φιόρδ που δημιουργούν ένα πανέμορφο κέντημα γαλάζιου και πράσινου. Το χειμώνα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού το χιόνι δίνει την δική του πινελιά στο καμβά.
   Με την διαδρομή μπορεί να σας άνοιξε η όρεξη. Αν θέλετε να φάτε ακριβώς δίπλα στη λίμνη προτείνουμε την παραλία Λαμπερού. Εκεί μάλιστα εκτός από το φαγητό οι λάτρεις τον σπορ μπορούν να κάνουν κανό, ποδήλατο λίμνης, και ιππασία. Αν θέλετε να βλέπετε τη λίμνη από ψηλά προτείνουμε την Καστανιά τα Καλύβια και τον Κουτσοδήμο. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν θα βλέπετε το ίδιο σημείο της λίμνης αφού κάθε χωριό βλέπει μέρος της μόνο.
Για την διαμονή σας φροντίστε έγκαιρα αν και υπάρχουν πλέον αρκετά καταλύματα στα προαναφερθέντα χωριά. Λίγο μακρύτερα από την λίμνη υπάρχει και το δασικό χωριό του Ιτάμου που διαθέτει είκοσι ξύλινα σπιτάκια μέσα στο δάσος. Η επιλογή δική σας.
    Ανάλογα την εποχή παρατηρήστε τα χρώματα , μυρίστε τα αρώματα που αφήνουν τα διάφορα βότανα και παρατηρήστε την πανίδα τη περιοχής. Έτσι μόνο θα νιώσετε την περιοχή καλύτερα και θα ανατροφοδοτηθείτε πνευματικά και σωματικά.
Εκτός από τον γύρω της λίμνης μπορείτε να επισκεφθείτε και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής όπως η Καρδίτσα, η Πύλη Τρικάλων και τα πολύ ξακουστά χωριά χειμερινού τουρισμού Ελάτη και Περτούλι στα βόρεια ή  στα νότια την άλλη τεχνητή λίμνη στη περιοχή του Σμοκόβου που όμως δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά.
Όποια εποχή και αν πάτε το σίγουρο είναι ότι θα το ευχαριστηθείτε. Η πρόταση έγινε επιλέξτε παρέα και εκδράμετε στην λίμνη που δείχνει ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι με όραμα μπορούν να γίνουν όμορφα πράγματα !  
Μονή Κορώνης

παραλία Λαμπερού
φράγμα


θέα από κίοσκι
ΥΓ. Όταν το χιόνι βάζει την πινελιά του στον καμβά!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget