Άργος



 Κεφαλάρι Άργους - Ελληνικό

    Φίλοι των εκδρομών, είναι γεγονός πως γνωρίζοντας την πατρίδα μας την αγαπάμε καλύτερα. Ένας σίγουρος λοιπόν τρόπος, για να γνωρίσουμε την πατρίδα μας είναι οι εκδρομές. Κάνοντας μια εκδρομή φεύγουμε από την πολυτάραχη ζωή του καναπέ και της τηλεόρασης και βλέπουμε, αισθανόμαστε, όταν έχουμε τα αισθητήριά μας ανοικτά και άλλα πράγματα που μπορεί να μην τα έχουμε καν σκεφτεί.
    Η πρότασή μας, προτείνει μια εκδρομή ίσως στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και μία από τις αρχαιότερες πόλης του κόσμου! Μιλάμε για το Άργος. Η σύγχρονη πόλη χτισμένη, δυστυχώς άναρχα, πάνω στην παλιά έχει γίνει το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Αργολίδας. Μέσα στην πόλη εκτός από την Αρχαία αγορά υπάρχουν αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια και σημαντικές εκκλησίες, αλλά αυτό που αξίζει να δει κάποιος είναι η Λάρισα. Όχι δεν βρεθήκαμε ξαφνικά στη Θεσσαλία, έτσι λέγετε το κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Άργους και εποπτεύει τον αργολικό κόλπο. Το κάστρο αυτό είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική επανάσταση.
    Πολύ κοντά στο κάστρο υπάρχουν δύο μοναστήρια με μεγάλη ιστορία. Η ιερά μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλαιούσας στα ανατολικά του κάστρου ανδρικό μοναστήρι του 10ου αιώνα με πλούσια ιστορία  και η γυναικεία ιερά μονή αγίας Μαρίνης στα δυτικά του. Η άνοδος τόσο στα μοναστήρια όσο και στο κάστρο θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τόσο την ιστορία και την θρησκευτικότητα των Αργείων όσο και να θαυμάσετε τον κάμπο και στο βάθος τον Αργολικό κόλπο.
     Στα 5 χλμ από το Άργος βρίσκετε το Κεφαλάρι που αποτελεί ίσως τον τουριστικότερο προορισμό της ευρύτερης περιοχής. Τόσο η πηγές του Ερασινού ποταμού όσο και η σπηλιά της Ζωοδόχου πηγής έχουν γίνει πόλος έλξης τόσο τον κατοίκων όσο και τουριστών. Στην είσοδο της σπηλιάς που κατά την επανάσταση προστάτευε τα γυναικόπαιδα, έχει κτιστεί ναός αφιερωμένος στη Ζωοδόχο πηγή. Προσκυνήστε στο ναό, θαυμάστε το σπήλαιο, και τα νερά –όταν δεν τα κρατούν για λόγους υδροδότησης- και καλό είναι να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που όμορφα στολισμένο μαρτυρεί την πρόσφατη ιστορία της περιοχής. Με όλα αυτά είναι πιθανό να σας άνοιξε η όρεξη. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά αφού στο Κεφαλάρι υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια για όλα τα γούστα.
      Μέχρι εδώ τα πράγματα μπορεί να σας φάνηκαν βατά η αρκετά τουριστικά. Εδώ σας έχω μια μικρή έκπληξη. Τι θα λέγατε να βλέπατε πυραμίδες! Καλά  δεν θα πάμε στην Αίγυπτο ούτε είναι πολλές. Στα 2χλμ περίπου από το Κεφαλάρι στο χωριό Ελληνικό υπάρχει μια πυραμίδα. Καλά διαβάζετε, στην είσοδο περίπου του χωριού και στα αριστερά του δρόμου πίσω από ένα ναΐσκο και με θέα τον αργολικό κάμπο υπάρχει μια πυραμίδα. Μπορεί να μην είναι του μεγέθους των Αιγυπτιακών αλλά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το σχήμα. Η κορυφή έχει πέσει αλλά η υπόλοιπη είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αν θέλει κάποιος μπορεί να μπει και στο εσωτερικό της. Ο πιθανότερος λόγος κατασκευής της ήταν να λειτουργεί ως φρυκτωρικός πύργος, ενώ διάφορες άλλες θεωρίες λειτουργίας της ως αστρονομικό παρατηρητήριο, ή τάφος ακόμα ερευνώνται όσο και ο χρόνος κατασκευής της που πολλοί τον ανάγουν την 3η χιλιετία προ Χριστού.
      Αν ακόμα το σκέφτεστε να ξεκινήσετε για την εκδρομή σας αυτή σας πληροφορώ ότι εκτός από τους προαναφερθέντες χώρους μπορείτε να δείτε ακόμα αξιόλογα πράγματα όπως τους Μύλους της Λέρνης, που έγινε η γνωστή μάχη με αρχηγό των ελληνικών δυνάμεων τον στρατηγό Μακρυγιάννη και το κάστρο τους, το Κιβέρι, τη Νέα Κίο, τα τείχη της Τίρυνθας μιας ακόμα αξιόλογης πόλης του Μυκηναϊκού πολιτισμού  και φυσικά τη πρώτη ελληνική πρωτεύουσα το Ναύπλιο.  
   Σίγουρα υπάρχουν και  άλλα ενδιαφέροντα σημεία να δείτε τόσο  μέσα στην πόλη του Άργους όσο και στα περίχωρα του. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τόσο την πόλη όσο και τον αργολικό κάμπο δεν είναι άλλο από τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε να «χαθείτε» λοιπόν και να απολαύσετε τα αρώματα, τους ήχους και τις εικόνες που σας προσφέρει ο κάμπος. Τολμήστε το!
μερική θέα από παράθυρο της μονής
καθολικό ιεράς μονής Παναγίας Κατακεκρυμμένης
Ζωοδόχος πηγή Κεφαλαρίου
είσοδος σπηλαίου
το σπηλαιο συνεχίζεται
από το λαογραφικό μουσείο
πυραμίδα Ελληνικού
    

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget