Πύλη Τρικάλων



 Πόρτα - Παναγιά
Φίλοι των εκδρομών κάθε εποχή, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, είναι κατάλληλη για εκδρομές. Οργανώστε μία εκδρομή όπου αγαπάτε είτε με παρέα είτε και μόνοι. Η χώρα μας έχει πολλές όμορφες γωνιές για να σας εκπλήξει ευχάριστα.
  Η πρότασή μας αυτή τη φορά μας μεταφέρει στην Πύλη Τρικάλων. Είναι η πόλη που συναντάμε στη διαδρομή για Ελάτη και Περτούλι. Αρκετοί είναι αυτοί που αδιαφορούν για την ιστορική αυτή πόλη με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να φθάσουν στα προαναφερθέντα και πολυδιαφημιζόμενα τουριστικά θέρετρα.
  Η Πύλη, αποτελεί έδρα δήμου συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων που την θέλει να είναι η σημαντικότερη πόλη στο δρόμο  που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την βυζαντινή και όχι μόνο περίοδο λόγω της στρατηγικής  θέσης της ενώ τελευταία καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943.
 Χαρακτηριστικό της σημείο είναι ο Πορταϊκός ποταμός που διασχίζει την πόλη με το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα να δεσπόζει πάνω από το ποτάμι και να ενώνει τον Ίταμο με τον Κόζιακα. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική του γεφυριού του 1514μΧ το οποίο  έχτισε ο επίσκοπος Λάρισας και Τρίκκης Άγιος Βησσαρίωνας που καταγόταν από την περιοχή για να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων στο θεσσαλικό κάμπο. Περπατήστε γύρω και κάτω από το γεφύρι πλάι στο ποτάμι και θαυμάστε την ομορφιά του τοπίου.
    Διασχίζοντας το γεφύρι με τα πόδια θα φτάσετε μετά από 500 περίπου μέτρα σε ένα πραγματικό στολίδι βυζαντινής ναοδομίας του 1283 την εκκλησία της Πόρτα-Παναγιάς. Ο ναός αυτός, που ευτυχώς λειτουργεί ακόμα και ως ναός και όχι μόνο ως μουσείο, έχει πολλές ιδιαιτερότητες που καλό είναι να τις δείτε από κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο μεγάλες ολόσωμες εικόνες του Κυρίου και της Θεοτόκου που βρίσκονται εκατέρωθεν του τέμπλου και είναι φτιαγμένες από πολύχρωμες ψηφίδες. Αν βρεθείτε εκεί και ο ναός είναι κλειστός αναζητήστε τον φύλακα στα παρακείμενα σπίτια για να σας ανοίξει. Προσέξτε όμως την ώρα που θα πάτε!
    Ένα ακόμα αξιόλογο σημείο λίγο έξω από την Πύλη είναι και η μονή Δούσικου του 16ου αιώνα. Παλαιότερα ήταν ακμάζουσα μονή και ιδρυτής της φέρετε να είναι ο Άγιος Βησσαρίωνας. Έχει υποστεί καταστροφές από πολλούς κατακτητές. Τα τελευταία χρόνια η ανδρώα αδελφότητα αναστηλώνει την μονή. Κρατώντας το αθωνικό τυπικό η είσοδος στις γυναίκες δεν είναι εφικτή παρά μόνο σε ένα μικρό ναό και ξενώνα προσαρτημένα στα δυτικά τις μονής κτίσμα του 1960.
   Η βόλτα στη φύση αλλά και η μυρωδιές από τις ταβέρνες θα σας ανοίξουν την όρεξη. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού υπάρχουν όλα τα είδη φαγητού στην Πύλη.
    Μια εκδρομή στην Πόρτα, το παλαιότερο όνομα, της πόλης έχει πολλά ακόμα να σας δώσει. Τολμήστε το και αφεθείτε στα χρώματα και αρώματα που φθάνουν από το χθες στο σήμερα!
Πόρτα Παναγιά
βόρεια είσοδος ναού
Πορταϊκός ποταμός
γεφύρι Αγίου Βησσαρίωνα

   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget