Φανερωμένη Σαλαμίνας



Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης
     Φίλοι των εκδρομών κρατώντας την υπόσχεσή μας  για αναφορά  στην ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνας, σας την προτείνουμε όχι  ως τόπο μόνο εκδρομικού προορισμού αλλά και ως τόπο προσευχής και κατάνυξης. Η πρόσβασή σας στη μονή είναι πολύ εύκολη αφού αφενός μεν  είναι σε παραθαλάσσια τοποθεσία αφετέρου δε λόγω της ιστορικής της πορείας υπάρχουν πινακίδες που σας κατευθύνουν. Άλλωστε η μονή είναι , αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, το σήμα κατατεθέν της Σαλαμίνας.
      Η ιστορία της μονής ξεκινά τον 17o αιώνα και συνεχίζεται απρόσκοπτα ως τις μέρες μας. Παρατηρήστε το καθολικό της μονής που χωρίζεται σε δύο μέρη στο μικρό και παλαιότερο και στο μεγαλύτερο που είναι νεότερο. Τόσο οι αγιογραφίες όσο και το τέμπλο είναι  πολύ όμορφα και παρά τη φθορά του χρόνου εντυπωσιάζουν τον προσκυνητή. Παρατηρήστε τους τάφους που βρίσκονται εντός του προαυλίου της μονής τόσο αρχιερέων όσο και αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Η γυναικεία αδελφότητα που  το 1944 αντικατέστησε την ανδρική,  με πολύ αφοσίωση και αγάπη φροντίζει τα κτίσματα της μονής και με περισσή φιλοξενία δέχεται τους προσκυνητές. Τόσο αυτούς που συνειδητά επισκέπτονται το μοναστήρι ως τόπο λατρείας και προσευχής όσο και αυτούς που το βλέπουν πιο τουριστικά. Η προσφορά της μονής είναι τεράστια τόσο σε πνευματικό έργο όσο και σε κτηματικό, αφού πριν την απελευθέρωση τεράστιες εκτάσεις ανήκαν στη μονή και παραχωρήθηκαν είτε σε ακτήμονες είτε στο Ναυτικό.
       Η επίσκεψή σας ας είναι αφορμή για εσωτερική αναζήτηση που μπορεί να προκύψει είτε από προσευχή, είτε από συζήτηση με τις μοναχές ή ακόμα και από ένα βιβλίο που μπορεί να βρείτε στη μονή. Έξω από τη μονή βρίσκετε το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού που καλό είναι να το επισκεφθείτε. Η απέναντι ακτή που διακρίνεται είναι αυτή των Μεγάρων. Δεν το αναφέρουμε τυχαία αφού η ιστορία της μονής ξεκινά από τα Μέγαρα όταν ένας πιστός ο Λάμπρος Καννέλος, μετέπειτα μοναχός Λαυρέντιος,  πέρασε στη Σαλαμίνα με θαυματουργικό τρόπο και έκτισε το μοναστήρι. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως αγίου στις 7 Μαρτίου. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στην απόδοση της Κοιμήσεώς της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου. Τολμήστε μια επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Φανερωμένης!
καθολικό
πίσω πλευρά
 είσοδος
η μονή από το σπίτι του Σικελιανού
το σπίτι του Σικελιανού 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget