Λίμνη Υλίκη



 Υλίκη - Παραλίμνη

  Φίλοι των εκδρομών, πολλές φορές μπορεί να περνάμε από ένα σημείο, να το θαυμάζουμε ή όχι, αλλά να μην το πλησιάζουμε. Ένα τέτοιο σημείο ή καλύτερα ένας τέτοιος χώρος είναι η λίμνη Υλίκη. Βρίσκεται στα ανατολικά της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας και είναι εύκολα ορατή από όλους.
  Μόνο που αυτό που βλέπουμε είναι μέρος της αφού η λίμνη έχει πολλές απόκρημνες και δαντελωτές ακτές που δημιουργούν κρυφά σημεία. Η Υλίκη από το 1959 λόγω της πληθυσμιακής αύξησης της Αθήνας είναι ένας από τους υδροδότες της πρωτεύουσας. Τα νερά της μέσα από κανάλια και σήραγγες φτάνουν στη τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Η αύξηση του πληθυσμού στην Αθήνα ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και αυτή η λίμνη δεν επαρκούσε. Έτσι από το 1981 συνδέθηκε με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
   Μπορεί κανείς να θαυμάσει τη λίμνη ακόμα και από τα πάρκιν πάνω στην Εθνική οδό ή από την έξοδο προς τη λίμνη. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχετε θέα της από ψηλά. Αν όμως θέλετε να έχετε πιο άμεση πρόσβαση στα νερά της και στην πανίδα της τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το χωριό Μουρίκι και από εκεί προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ. Εκεί έχετε δύο επιλογές ή να πάτε προς το γήπεδο ή να περάσετε το αντλιοστάσιο και να ακολουθήσετε τον πρώτο χωματόδρομο.
   Όπου και να φτάσετε παρατηρήστε τα νερά, και τη ζωή σε αυτά. Ετοιμάστε τα μάτια σας και οι επίδοξοι φωτογράφοι τους φακούς σας. Θα αντικρύσετε εικόνες σπάνιες στους πολλούς. Όσοι έχετε χρόνο περπατήστε στις όχθες με ησυχία και προσοχή. Αν μάλιστα επιλέξετε να πάτε την άνοιξη θα μαγευτείτε από τα χρώματα και τους ήχους της πανίδας. Πάπιες και άλλα παρυδάτια πτηνά ακόμα και γερανούς μπορεί να δείτε. Καλό είναι να τα σεβαστείτε και να τα θαυμάσετε και όχι να τα τρομάξετε.
    Για τους πιο τολμηρούς έχουμε να προτείνουμε κάτι ακόμα. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο θα φτάσετε σ’ ένα πολύ μικρό οικισμό. Λίγο μετά σταματά ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και γίνετε βατός χωματόδρομος. Θα αναρωτηθείτε γιατί σας προτείνουμε μια τέτοια διαδρομή. Γιατί αυτή η διαδρομή σας οδηγεί στην άλλη μεγάλη λίμνη της περιοχής και έχει το όνομα Παραλίμνη. Αφήστε το όχημα σας και περπατήστε μέχρι την όχθη της. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο χαλαρό ή να δείτε την Παραλίμνη από ψηλά τότε θα πρέπει να φτάσετε στην αρχή του χωριού Μουρίκι και να ακολουθήσετε τη διαδρομή για Λουκίσια αλλά όχι αυτόν που περνά από Πλατανάκια . Υπάρχει και πινακίδα στο χωριό που βοηθά.
    Όταν βρεθείτε στο όμορφο αυτό σύμπλεγμα των λιμνών Υλίκη και Παραλίμνη καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι βρίσκεστε σε ένα χώρο που εντάσσεται στους προστατευόμενους χώρους Natura 2000.
   Οι δύο αυτές λίμνες υδροδοτούν την Αθήνα η πρώτη και τη Χαλκίδα η δεύτερη ενώ παράλληλα είναι ένας μεγάλος βιότοπος για πολλά είδη της πανίδας μας παρότι βρίσκονται τόσο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.
    Χρέος μας είναι να γνωρίσουμε, να θαυμάσουμε, και να προστατεύσουμε, τις λίμνες αυτές που μας δίνουν ζωή!
    Κάνοντας μια εκδρομή θα δείτε και θα ανακαλύψετε και άλλα πράγματα που δεν αναφέρθηκαν εδώ για να έχετε  και την περιέργεια ως κίνητρο για μια επίσκεψη στις γνωστές άγνωστες λίμνες! 

Υλίκη
 Υλίκη
 Υλίκη

Παραλίμνη
Παραλίμνη
Παραλίμνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget