Γλώσσα Σκοπέλου

 Γλώσσα Σκοπέλου
   Φίλοι των εκδρομών έχουμε αναφερθεί ήδη στην όμορφη Σκόπελο. Έχουμε όμως αφήσει το βόρειο κομμάτι του νησιού χωρίς κάποια αναφορά. Δεν έγινε στην τύχη. Η παράλειψη ήταν ηθελημένη για να αναφερθούμε διεξοδικότερα σε αυτό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα πλοία της γραμμής προσεγγίζουν και στο βόρειο λιμάνι του. 
    Ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής είναι η Γλώσσα που αμφιθεατρικά χτισμένη απολαμβάνει το Αιγαίο. Το Λουτράκι είναι το επίνειο της και απέχει ελάχιστα από αυτή. Η προσέγγιση λοιπόν στη Γλώσσα γίνεται είτε απευθείας δια θαλάσσης είτε από τον οδικό άξονα Σκοπέλου-Γλώσσας. Απ’ όπου και να προσεγγίσετε τον οικισμό  οι εικόνες είναι πολύ όμορφες. Το Λουτράκι δεν είναι απλά ένα λιμάνι. Τόσο η παραλία του όσο και τα τουριστικά καταστήματα μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις σας. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τόσο το αρχαιολογικό περίπτερο που ενημερώνει για τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα  όσο και να προσκυνήσετε στον ναό του Αγίου Νικολάου με το παράξενο τέμπλο. 
   Φτάνοντας στη Γλώσσα αν έχετε όχημα αφήστε το έξω από τον οικισμό. Περπατήστε και παρατηρήστε τον οικισμό. Από το σφιχτό χτίσιμό του για τον φόβο των πειρατών έχουν μείνει ελάχιστα πράγματα, αλλά το χρώμα και η γραφικότητα του οικισμού είναι παραπάνω από εμφανές. Ανηφορήστε μέχρι την πλατεία και προσκυνήστε στον περικαλλή ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Προσοχή στην είσοδο, η αριστερή οδηγεί στον γυναικωνίτη. Συνεχίστε τη βόλτα σας και θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα και τα χρώματα ουρανού και θάλασσας μέσα από τα δρομάκια με τα σκαλάκια. Τόσο στην πλατεία όσο και στην είσοδο της Γλώσσας θα βρείτε καταστήματα να εξυπηρετήσουν κάθε γαστριμαργική σας επιθυμία. Τόσο με θέα προς το Αιγαίο όσο και προς τα γραφικά της σοκάκια. Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να αναζητούν πράγματα στις εκδρομές, και καλά κάνετε, προτείνουμε να δείτε μερικά από τα αξιολογότερα σημεία στα βόρεια του νησιού. Λίγο πριν τη Γλώσσα όπως οδηγεί ο δρόμος από τη Σκόπελο κάνετε δεξιά στο πρατήριο βενζίνης και μετά από λίγο θα φτάσετε στον άγιο Ιωάννη στο Καστρί. Ένα μικρό εκκλησάκι πάνω στο βράχο με τα λαξευμένα πάνω του σκαλοπάτια σας περιμένει να προσκυνήσετε και να θαυμάσετε τις απόκρημνες ακτές του νησιού με τα παράξενα σχήματα. Εκεί υπάρχει και μια μικρή παραλία για όποιον θέλει να κάνει τη βουτιά του. Αφού μιλάμε για παραλίες καλό είναι να αναφερθούμε σε τρείς  που η προσέγγισή τους γίνετε μέσα από ένα βατό χωματόδρομο. Στο δρόμο λοιπόν για τις παραλίες κάντε μια στάση στο μοναστήρι των Ταξιαρχών και ξεκουραστείτε στη σκιά που προσφέρουν τα δέντρα που το περιβάλουν.  Οι παραλίες που θα συναντήσετε έχουν βόρειο προσανατολισμό και όταν έχει ισχυρούς ανέμους το κολύμπι είναι λίγο δύσκολο. Η ομορφιά τους όμως και η ησυχία που προσφέρουν είναι το πλεονέκτημά τους. Η πρώτη που θα συναντήσετε είναι η Περιβολιού με τη φυσική σκιά από τα βράχια και τον υπέροχο βυθό. Η παραλία με το παράξενο όνομα της Πεθαμένης είναι η πιο  ήσυχη και η πρόσβασή της γίνετε από ένα στενό μονοπάτι. Το όνομά της το πήρε τη δεκαετία του 50 όταν βρέθηκε εκεί μια νεκρή γυναίκα. Η τελευταία στη σειρά είναι η παραλία του Χονρογιώργη μια μικρή παραλία με εύκολη προσέγγιση από τον χωματόδρομο και μεγάλο χώρο στάθμευσης. Οι λάτρεις τις πεζοπορίας μπορούν να επιλέξουν διάφορα μονοπάτια και να εξερευνήσουν το βόρειο μέρος της Σκοπέλου, τόσο προς τις προαναφερθείσες παραλίες αλλά και προς το φάρο. Ρωτήστε όμως να σας πουν και καλό θα είναι να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.  Το βόρειο μέρος της Σκοπέλου με έδρα την Γλώσσα μπορεί να γίνει αφορμή να δείτε και να θαυμάσετε τόσο αυτά που αναφέρθηκαν εδώ όσο και πολλά άλλα που εξιτάρουν τη φαντασία σας. Το πλεονέκτημα της περιοχής είναι η μικρή τουριστική αλλοίωση που έχει υποστεί και διατηρεί την αυθεντικότητά της. Μια εκδρομή θα σας πείσει. Τολμήστε το !



Αγ. Ιωάννης Καστρί
 μονή Ταξιαρχών
παραλία Περιβολιού

παραλία Χονδρογιώργη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget