Βόνιτσα

Βόνιτσα.
    Φίλοι των εκδρομών, στη χώρα μας υπάρχουν πόλεις που λόγω της θέσης τους πολύ κοντά σε «τουριστικότερους» προορισμούς δεν αποτελούν σταθμό στις εκδρομές αλλά τις προσπερνάμε εύκολα με τη συνήθη δικαιολογία πως θα σταματήσουμε την επόμενη φορά. Μια τέτοια πόλη είναι η Βόνιτσα  στο δρόμο για Λευκάδα και Πρέβεζα.   
    Πλησιάζοντας λοιπόν την πόλη από την Αιτωλοακαρνανία θα δείτε το καταπράσινο νησί της  Κουκουμίτσας που ενώνετε με μια πολύτοξη γέφυρα. Μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη και να δροσιστείτε κάτω από τα πεύκα που διαθέτει το νησί, να προσκυνήσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου ή να κολυμπήσετε στην μικρή του παραλία. Συνεχίζοντας την πορεία σας προς την πόλη σας υποδέχεται ένας μικρός ναός που οριοθετεί την κίνηση των οχημάτων. Η πόλη της Βόνιτσας χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το ενετικό κάστρο της που παλαιότερα την προστάτευε σας καλεί να κάνετε μια στάση τουλάχιστον, αν όχι τις διακοπές σας. Η Βόνιτσα κόμβος από πολύ παλιά, δείχνει των πλούτο της άλλων εποχών, στα όμορφα νεοκλασικά της οικήματα. Περπατήστε μέσα στα σοκάκια της πόλης, στην παραλία και απολαύστε ότι τραβά η όρεξή σας στα παραλιακά καταστήματα που ικανοποιούν κάθε σας γαστριμαργική επιλογή. Μια στάση στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ή στο ναό της Παναγίας είναι απαραίτητη.
    Αυτό όμως που είναι όμορφο να κάνετε είναι να ανεβείτε στο κάστρο. Ρωτήστε να σας πουν πότε είναι ανοικτό και ανηφορήστε προς αυτό. Αν δεν είστε της πεζοπορίας υπάρχει μικρός χώρος στάθμευσης έξω ακριβώς από την πύλη του. Καμάρες, πολεμίστρες, στρατώνες, δεξαμενές νερού διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ έχει αρχίσει και η αποκατάσταση αρκετών σημείων του κάστρου. Αφεθείτε στον αέρα που αποπνέουν τα κάστρα και μεταφερθείτε σε άλλες εποχές. Γίνετε ένα με τους μαχητές του που μάχονταν για την ελευθερία του τόπου τους. Αν πάλι προτιμάτε κάτι άλλο θαυμάστε από ψηλά τον Αμβρακικό Κόλπο να ενώνετε με το Ιόνιο πέλαγος και αφεθείτε στις εικόνες που ηρεμούν. Τι θα λέγατε να περικυκλώσουμε το κάστρο; Δεν χρειάζονται στρατεύματα παρά μόνο καλή διάθεση για εύκολη πεζοπορία στα ριζά του κάστρου δίπλα στη θάλασσα. Τα πεύκα και η θάλασσα θα είναι η συντροφιά σας και όχι μόνο. Η πορεία σας μπορεί να συνεχιστεί προς τη λιμνοθάλασσα Λιμένι μέσα από το παραλιακό μονοπάτι. Εδώ θέλει την προσοχή σας τεταμένη για να θαυμάστε μερικά από τα σπάνια είδη πτηνών που ανάλογα την εποχή φωλιάζουν εδώ. 
  Αν πάλι θέλετε να κολυμπήσετε μη διστάστε στη παραλία του οικισμού να δροσιστείτε και να χαρείτε τη θάλασσα.  Από τη Βόνιτσα έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε διάφορες εκδρομές τόσο προς την Λευκάδα και την Πρέβεζα όσο και προς τα άγνωστα στον πολύ κόσμο χωριά της με τις κρυμμένες ομορφιές της, όπως είναι πηγές, δάση ή λίμνες που δημιουργήθηκαν μάλλον από μετεωρίτες  και άλλα που σας καλούμε να τα ανακαλύψετε. Το άκρο αυτό της Αιτωλοακαρνανίας σας καλεί να το γνωρίσετε, να το αγαπήσετε και να θαυμάσετε τόσο αυτά που γράφθηκαν εδώ όσο και ότι άλλο εσείς αγαπήσετε. Αυτό που μένει είναι να το κάνετε πράξη!
το κάστρο από το Λιμένι



το κάστρο από την Κουκουμίτσα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget