Λουτρά Υπάτης

Λουτρά Υπάτης - Μονή Αγάθωνος
   

    Φίλοι των εκδρομών, πολλές φορές ακούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ίσως ηλικίας να λένε ότι πάνε για να κάνουν ιαματικά λουτρά και ενδεχομένως να έχουμε συνδυάσει τα λουτρά με ασθένειες ή με ηλικιωμένους.  Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι αφού τα ιαματικά λουτρά ωφελούν όλες τις ηλικίες. Από την άλλη αναρωτιόμαστε που μπορεί να υπάρχουν τέτοια λουτρά.
    Η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό τέτοιων πηγών. Δυστυχώς όμως πλήρως αξιοποιημένες σε λουτρά είναι λίγες. Μια τέτοια πηγή γνωστή από την αρχαιότητα βρίσκετε στον κάμπο της Λαμίας στο δρόμο για την Υπάτη. Η πηγή αυτή είναι θειούχος και αναβλύζει από το έδαφος. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αρχές εκμεταλλεύτηκαν τα θερμά νερά της πηγής και έφτιαξαν εκεί λουτρά για λουτροθεραπείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας όμορφος οικισμός με την ονομασία Λουτρά Υπάτης. Φτάνοντας κανείς στα Λουτρά  Υπάτης το πρώτο που συναντά  κανείς είναι το κτήριο των λουτρών και το υπέροχο πάρκο. Η βόλτα με τα πόδια στον οικισμό είναι πολύ εύκολη και ευχάριστη. Περπατήστε στους φαρδύς δρόμους του, στο όμορφο πάρκο με την πηγή και τα χρωματιστά παγκάκια και κάντε το λουτρό σας στο Υδροθεραπευτήριον.
   Αν αποφασίσετε να μείνετε στα Λουτρά Υπάτης, πράγμα που το συστήνουμε, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Πολύ κοντά είναι το πλατανοδάσος που προσφέρετε για πεζοπορία και ποδηλασία. Για τους λάτρεις λίγο δυσκολότερων διαδρομών προτείνουμε το φαράγγι των Φαρμακίδων με τον καταρράκτη στο τέλος της διαδρομής. Από μια άλλη διαδρομή συναντά κανείς το σπήλαιο των Φαρμακίδων που σύμφωνα με το μύθο οι γυναίκες έκαναν εκεί μάγια για τους άνδρες. Αυτά όλα βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό της Υπάτης. Κατά τη διαδρομή σας θα συναντήσετε ένα καταρράκτη που σε παλαιότερες εποχές κινούσε ένα νερόμυλο. Μια στάση νομίζω είναι υποχρεωτική.
   Το σημαντικότερο όμως που μπορεί κανείς εκεί να δει είναι η Ιερά Ανδρώα Μονή Παναγίας Αγάθωνος. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Υπάτη και μέσα από μια πολύ όμορφη ορεινή διαδρομή θα φτάσετε στη μονή.  Η μονή κτισμένη από τον μοναχό Αγάθωνα τον 15ο αιώνα σας υποδέχεται με μια τεράστια και όμορφη αυλή. Εκεί θα βρείτε σε υπόγεια αίθουσα το αγίασμα. Προσκυνήστε στο όμορφο καθολικό, τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς ρυθμού, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που όμως είναι νεότερο και τα τέσσερα παρεκκλήσια στις τέσσερις άκρες του. Στο ένα από αυτά θα προσκυνήσετε το λείψανο του μοναχού Βησσαρίωνα που διατηρείται  σχεδόν άφθαρτο. Η θέα από τη μονή προς τον κάμπο είναι καταπληκτική από το μπαλκόνι πίσω από το καθολικό. Μικρές παρεμβάσεις στη μονή είναι αυτές που της δίνουν διαφορετικό χρώμα και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Δίπλα στη μονή λειτουργεί και το μουσείο φυσικής ιστορίας της Οίτης καθώς και εκτροφείο αγρίων ζώων για τον εμπλουτισμό της πανίδας της Οίτης κυρίως σε πτηνά αλλά μπορείτε να δείτε ακόμα και ελάφια.
   Φεύγοντας από το μοναστήρι μπορείτε να ανεβείτε είτε προς το Λύχνο είτε προς την Καστανιά δυο χωριά με πολύ πράσινο και νερά που περιμένουν να σας ξεκουράσουν από τη βουή της πόλης. Η Οίτη είναι ένα βουνό με πολλές κρυμμένες ομορφιές που περιμένει να τις ανακαλύψουμε και να τις θαυμάσουμε. Μια εκδρομή θα σας αναζωογονήσει και θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και εμπειρίες. Τολμήστε την εκδρομή!
το πάρκο με τα χρωματιστά παγκάκια
η θέση της πηγής
υδροθεραπευτήριον
Ι.Μ. Αγάθωνος
το αγίασμα
το καθολικό
το καμπαναριό
η θέα από τη μονή




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget