Άμφισσα

Άμφισσα - Vagonetto
   Φίλοι των εκδρομών, η Ελλάδα όπως έχουμε πει επανειλημμένως έχει πολλά και όμορφα σημεία και διαδρομές που μας εκπλήσσουν ευχάριστα όταν τα επισκεπτόμαστε. Υπάρχουν πόλεις και χωριά με πλούσια ιστορία και φυσικές ομορφιές αλλά λόγω της μικρής τους αυτοπροβολής δεν έχουν την ανάλογη αναγνώριση από τον κόσμο. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Φωκίδα. Τα πιο γνωστά της σημεία είναι η Ιτέα και το Γαλαξίδι, με την Άμφισσα την πρωτεύουσα της να είναι λιγότερο γνωστή. Μια επίσκεψη όμως αρκεί για να σας πείσει και για τις ομορφιές αυτή της πόλης της Στερεάς Ελλάδας που μάλιστα είναι η πρώτη που απελευθερώθηκε στις 18 Απριλίου 1821 από τους Τούρκους σε όλη τη Ρούμελη. 
    Η Άμφισσα είναι μια μικρή πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του λόφου που βρίσκετε το μεγάλο κάστρο που δόθηκαν σκληρές μάχες με επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων τον οπλαρχηγό Δυοβουνιώτη.  Μάλιστα λίγο πάνω από την όμορφη πλατεία μπορείτε να δείτε και το σπίτι του οπλαρχηγού που μαζί με τον Πανουργιά και τον Καραϊσκάκη πολεμούσαν στην Ρούμελη. Περιπλανηθείτε μέσα στα δρομάκια της πόλης και γύρω από την πλατεία με τις όμορφες εκκλησίες αλλά και με τα πολλά όμορφα νεοκλασικά κτίσματα, δείγμα του πλούτου που είχε η πόλη. Η κύρια ασχολία ήταν και είναι η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό γίνετε εύκολα αντιληπτό είτε κατά την πρόσβαση σας στην πόλη μέσα από τον ελαιώνα είτε πάνω από το κάστρο θαυμάζοντας αυτό το πράσινο χαλί με το οποίο  είναι στρωμένος ο κάμπος. Ανεβείτε στο κάστρο λοιπόν και θαυμάστε τη θέα από ψηλά αλλά και το ίδιο το κάστρο με τα κυκλώπεια τείχη στη βάση του. Δυστυχώς όπως τα περισσότερα κάστρα στην Ελλάδα, δεν έχει την δέουσα προσοχή από τις αρχές για την ανάδειξή του. Ανεβαίνοντας στο κάστρο  καλό είναι να κάνετε μια στάση τόσο στο Βυζαντινό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όσο και στη Χάρμαινα. Τι είναι αυτό; Η Χάρμαινα είναι η παλαιά συνοικία των βυρσοδεψείων.  Ένα βυζαντινό κτίσμα με καμάρες οριοθετεί την είσοδο σε αυτό τον συνοικισμό. Κτίσματα μια άλλης εποχής δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα σε όσους περπατήσουν στα σοκάκια του.  Τολμήστε μια επίσκεψη στην πόλη της Άμφισσας που μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω Δελφών είτε μέσω Λαμίας. Όποια διαδρομή και να επιλέξετε θα ικανοποιηθείτε από τις εικόνες που θα δείτε.
    Η Φωκίδα και συγκεκριμένα ο Παρνασσός και η Γκιώνα είναι  από τις πλουσιότερες περιοχές στον κόσμο σε βωξίτη. Λογικό είναι λοιπόν εκεί να βρίσκονται πολλά ορυχεία. Με το άκουσμα και μόνο κανείς τρομάζει. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τα περισσότερα ορυχεία είναι  υπόγειες στοές και δεν φαίνονται εύκολα. Μήπως σας γεννήθηκε η επιθυμία να επισκεφτείτε ένα από αυτά; Αν ναι τότε στο 51ο χλμ Λαμίας- Άμφισσας  θα συναντήσετε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας με την ονομασία Vagonetto.  Εκεί πολύ όμορφα η  εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία έχει δώσει στο κοινό τη στοά 850 και βλέπει κανείς πως γινόταν η εξόρυξη του βωξίτη. 
   Αφού μπείτε στη στοά ένα τρενάκι σας πάει στα σπλάχνα του βουνού και εκεί έχετε μια βιωματική εμπειρία εξόρυξης. Η ξενάγηση συνεχίζεται και πάνω από τη γη στο μουσείο της εταιρείας. Η επίσκεψη θα σας δώσει να καταλάβετε πολλά για τις δυνατότητες της χώρας. Η παρουσίαση του χώρου δεν είναι διαφημιστική αλλά προϊόν θαυμασμού τόσο προς τον τρόπο παρουσίασης όσο και τιμή σε όλους όσους εργάζονται στα έγκατα της γης για να έχουμε εμείς ευκολότερη ζωή.
   Μια εκδρομή στην Άμφισσα και  στα περίχωρά της  έχει πολλά να σας δώσει. Εκμεταλλευτείτε την πρώτη ευκαιρία και κάντε την εξόρμησή σας.
από το κάστρο

οικία οπλαρχηγού Δυοβουνιώτη

 Χάρμαινα
Χάρμαινα
Άμφισσα από το κάστρο
Vagonetto
Vagonetto
 Vagonetto





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget