Τρίκαλα




Τρίκαλα
    Φίλοι των εκδρομών τι θα λέγατε για μια εκδρομή στην πόλη που είναι φημισμένη και για τους λαϊκούς μουσικούς που κατάγονται από αυτή; Τόσο ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Ιωάννης Βίρβος ως συνθέτες όσο και ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος αλλά και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής μουσικής σκηνής κατάγονται από την πόλη αυτή. Μιλάμε για τα Τρίκαλα μια πόλη με πλούσια ιστορία αλλά και πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Φτάνοντας στην πόλη θα παρατηρήσετε το Ληθαίο ποταμό που τη διασχίζει. Περπατήστε δίπλα στο ποτάμι και θαυμάστε την υπέροχη διαδρομή κάτω από τα πλατάνια. Τα Τρίκαλα είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα που έχει αξιοποιήσει τόσο όμορφα το ποτάμι που τη διαρρέει. Όμορφες γέφυρες, όπως αυτή που έφτιαξαν οι Γάλλοι σας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξετε όχθη και να δείτε τόσο την όμορφη πλατεία ή να διασχίσετε τους δρόμους με τα εμπορικά και να κάνετε τις αγορές σας. Σε μία από αυτές δεσπόζει το άγαλμα του Ασκληπιού του ανθρώπου που έδρασε στην αρχαία Τρίκκη και αποτελεί σήμερα σύμβολο για τα Τρίκαλα. 
   Στη βόλτα σας μην παραλείψετε να περάσετε και από την παλιά συνοικία Βαρούσι. Η γειτονιά αυτή γνωστή πλέον τόσο για τα σπίτια με το παραδοσιακό χρώμα και αρχιτεκτονική, όσο και για τα καταστήματα εστίασης που έχει, απλώνετε στους πρόποδες του λόφου με το κάστρο και το ρολόι. Περπατήστε στα σοκάκια της γειτονιάς και προσκυνήστε τόσο στους αγίους Αναργύρους με τις παλαιότερες τοιχογραφίες αλλά και στον Αγ. Δημήτριο, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Ιωάννη, όσο και στις άλλες ενορίες που θα συναντήσετε θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική τους που σε κάποιες έρχεται από τα τελευταία βυζαντινά χρόνια. Είστε τόσο κοντά στο κάστρο και δε θα ανεβείτε; Είτε με τα πόδια από το Βαρούσι είτε με όχημα από την πίσω πλευρά του κάστρου μπορείτε να ανεβείτε σε αυτό και αν δεν το κάνετε αυτό θα θεωρηθεί μεγάλη παράλειψη. 
    Η πρώτη επαφή με το κάστρο είναι ένας  μεγάλος χώρος που έχει διαμορφωθεί σε χώρο εστίασης με μια πολύ νεότερη κατασκευή που μάλλον δε ταιριάζει με την ιστορία του. Περνώντας όμως και από τη δεύτερη πύλη τα πράγματα αποκαθίστανται. Επάλξεις πύργοι έστω και προς αναστήλωση δίνουν το πραγματικό χρώμα του κάστρου που έχει τις ρίζες του, ή καλύτερα τις βάσεις του στα χρόνια του Ιουστινιανού. Το κάστρο πέρασε από πολλούς κατακτητές. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι βέβαια το ρολόι που κατασκευάσθηκε το 17ο αιώνα από τον τούρκο διοικητή αλλά καταστράφηκε και ξανακατασκευάσθηκε το 1936. Το κτίσμα που θαυμάζουμε σήμερα έχει συντηρηθεί το 1990 και αποτελεί κόσμημα και σήμα κατατεθέν για τα Τρίκαλα. Ανεβείτε στο πρώτο και δεύτερο μπαλκόνι του ρολογιού μέσα από την μικρή ξύλινη σκάλα και θαυμάστε την πόλη από ψηλά και με καθαρή ατμόσφαιρα μπορείτε να δείτε σχεδόν όλο τον κάμπο. Σε κάθε πάτωμα του ρολογιού υπάρχει μικρή έκθεση φωτογραφίας με ιστορικές λήψεις τόσο από την πόλη όσο και από την συντήρηση του κτίσματος που επισκέπτεστε. 
    Η πόλη των Τρικάλων βέβαια δεν έχει μόνο το κάστρο και το ρολόι. Όμορφα νεοκλασικά κτήρια δείγμα του πλούτου της περιοχής, και τρόπου σκέψεις μια άλλης εποχής, κοσμούν την πόλη.  Χαρακτηριστικά είναι τόσο η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών όσο και ο σιδηροδρομικός σταθμός αλλά και άλλα ιδιωτικά κτήρια. Αν έχετε γαστριμαργικές ανησυχίες δεν χρειάζεται να φοβάστε. Όμορφα καταστήματα για ό, τι τραβά η όρεξή σας είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε σας επιθυμία. Μια βόλτα στα Τρίκαλα έχει  πολλά να σας αποκαλύψει. Τολμήστε λοιπόν μια εκδρομή στα Τρίκαλα και ανακαλύψτε τόσο αυτά που αναφέρθηκαν εδώ όσο και πολλά άλλα που σίγουρα υπάρχουν και περιμένουν αυτούς που πραγματικά τα αναζητούν.
ρολόι
Τα Τρίκαλα από το ρολόι

Ληθαίος ποταμός
Βαρούσι

Αγ. Ανάργυροι




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget