Κύμη

Κύμη,  Αυλωνάρι
   Φίλοι των εκδρομών τι θα λέγατε να εκδράμουμε μέχρι το μπαλκόνι του Αιγαίου. Για όσους δεν το κατάλαβαν μιλάμε για την Κύμη Ευβοίας. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από δύο δρόμους. Είτε μέσω Χαλκίδας-Αμάρυνθου-Αλιβερίου παραλία Κύμης είτε από Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα με καραβάκι και από εκεί ακολουθώντας την διαδρομή για Λέπουρα παραλία Κύμης. Η δεύτερη διαδρομή για όσους ξεκινούν από Αθήνα έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει διόδια και είναι κατα 50 χιλιόμετρα συντομότερη. Και οι δύο διαδρομές έχουν πολύ συμαντικά σημεία που αξίζει ο κάθενας να επισκεφτεί. Από τη μία η πόλη της Χαλκίδας, η Ερέτρια και από την δεύτερη η λίμνη του Δύστου που έχει νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες είναι μερικά από τα αξιοθέατα που καλό είναι κάποιος να δεί. Στο σημείο της διαδρομής που είναι κοινό υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα σημεία. Φτάνοντας στα Χάνια Αυλωναρίου θα δείτε τον υπέροχο βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός είναι κτίσμα του 13ου αιώνα και είναι τρίκλητος με πολλές ιδιαιτερότητες και σημεία που χρίζουν προσοχή. Ο ναός είναι συνήθως ανοικτός απογευματινές ώρες. Μια στάση για να προσκυνήσετε και να θαυμάσετε τον ναό είναι μια πολύ καλή ιδέα.
Αφού βρίσκεστε στα Χάνια Αλωναρίου καλό είναι να ανεβείτε και μέχρι το Αυλωνάρι και να θαυμάσετε τον καλοδιατηρημένο πύργο του, κτίσμα των Ενετών, για να ελέγχουν την περιοχή και ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ώς δημαρχείο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η θέα είναι καταπληκτική. Μια βόλτα στο χωριό θα σας αποκαλύψει τον πλούτο που έκρυβε μέσα από όμορφα πετρόχτιστα σπίτια. Αν παλι είναι ώρα φαγητού στα Χάνια μπορείτε να καλύψετε άνετα αυτή την ανάγκη.
   Προχωρόντας για την Κύμη θα συνσντήσετε την Πλατάνα, μια περιοχή με νερά, αρχαιότητες αλλά και καλά καταστήματα εστίασης. Μια στάση ίσως είναι απαραίτητη.
   Η παραλία της Κύμης με το μεγάλο λιμάνι της, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, είναι η πρώτη επαφή που έχετε με την Κύμη. Ο πλούτος που υπήρχε στην περιοχή τόσο από την παραγωγή σύκων το κρασί το λάδι όσο και το λιγνίτη είναι εμφανής στα κτήρια που συναντά κανείς. Δείγμα ο εγκαταλελειμμένος πύργος φόρτωσης στο λιμάνι μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από το λιμάνι αυτό ξεκινούν καθημερινά πλοία για την Σκύρο και τους καλοκαιρινούς μήνες για Σκόπελο και Αλόνησσο. Υπάρχει μάλιστα συζήτηση να γίνει κύριο λιμάνι για αναχωρήσεις προς Β Αιγαίο.
Αφήνοντας το λιμάνι ανηφορίζουμε για τη Κύμη. Μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή 52 στροφών, οπου μάλιστα κάθε Μάη γίνετε ράλι με την ονομασία Ανάβαση Κύμης, θα φτάσετε στην ξακουστή πόλη της Εύβοιας. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια θαυμάστε τα υπέροχα νεοκλασικά και όχι μόνο, κτήρια δείγμα του πλούτου όπως προ είπαμε. Προσκυνήστε στην εκκλησία του αγίου Αθανασίου στην πλατεία και καθώς θα δροσίζεστε στα καταστήματά της προσέξτε το σπίτι με τη γέφυρα. Πολύ συμαντική είναι και η εκκλησία των Ταξιαρχών που είναι από τις παλαιότερες τις πόλης. Από την Κύμη καταγόταν ο μεγάλος ιατρός Παπανικολάου ο γνωστός για το τεστ Παπ. Το σπίτι του πρόσφατα έγινε μουσείο και μια επίσκεψη σε αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει κανείς περισσότερα τόσο για τον διακεκριμένο ιατρό όσο και για τη γενέτηρά του.
   Πολύ κοντά στην Κύμη βρίσκεται το ξακουστό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η γυναικεία αδελφότητα που το ανέλαβε μετά την εγκατάλειψή του, αφού είχε υποστεί ζημιές από τα γεμανικά στρατεύματα κατοχής λόγω της συμμετοχής των μοναχών στον αγώνα, το έχει μετατρέψει σε πνευματική όαση τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για όλους τους προσκυνητές. Το καθολικό και μερικά ακόμα κτήρια είναι κτίσματα του 17ου αιώνα όλα τα υπόλοιπα είναι νεότερα και δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Προσκυνήστε στο καθολικό δροσιστείτε στην πηγή με το γάργαρο νερό, θαυμάστε την υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και αν είστε κατάληλλα προετοιμασμένοι ρωτήστε να σας δείξουν το μονοπάτι για τον Αποκλείστη. Ο Αποκλείστης είναι ένα δυσβατο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι που το διαρέει ο ομώνυμος ποταμός.
   Οι λάτρεις του μπάνιου το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν ίσως είναι οι βόρειοι άνεμοι του Αιγαίου αφού όλες οι παραλίες της Κύμης βρέχονται από αυτό. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και οι παραλίες με μερικές εξεραίσεις έχουν εύκολη πρόσβαση.
   Η Κύμη δεν έχει να επιδείξει μόνο αυτά που αναφέραμε έδώ. Έχει πολλά να παρουσιάσει σε όποιον όμως τα αναζητήσει. Το σπήλαιο, τα ορυχεία, οι εκκλησίες, ο κατεστραμένος πύργος είναι μερικά από τα πολύ αξιόλογα σημεία που αξίζει κανείς να δεί. Η πρόταση έγινε, τολμήστε μια εκδρομή στην όμορφη αυτή γωνιά της Ελλάδας.
ανατολή
Κύμη


σπίτι με γέφυρα
άγιος Αθανάσιος
μονή Μεταμορφώσεως
πηγή
μονή Μεταμορφώσεως
πύργος Αυλωναρίου
Αυλωνάρι
άγιος Δημήτριος
άγιος Δημήτριος
 άγιος Δημήτριος
άγιος Δημήτριος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget