Αλόννησος

Αλόννησος
    Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν περιοχές ακόμα και ολόκληρα νησιά που έχουν συνδέσει το όνομά τους με όντα του ζωικού βασιλείου. Στην πρότασή μας θα αναφερθούμε στο νησί της μεσογειακής φώκιας monachus monachus, αυτού του πολύ όμορφου αλλά ταυτόχρονα και πολύ απειλούμενου με εξαφάνιση θαλασσίου είδους. Όπως θα καταλάβατε θα σας ταξιδέψουμε στην όμορφη Αλόννησο. Ένα καταπράσινο νησί όπως άλλωστε όλα των βορείων Σποράδων με  πολλά και ενδιαφέροντα σημεία.
    Η πρόσβασή σας στο νησί γίνετε μόνο δια θαλάσσης από Βόλο όλο το χρόνο και από Αγ. Κωνσταντίνο και Κύμη τους καλοκαιρινούς μήνες. Φτάνοντας στο Πατητήρι, το λιμάνι και μεγαλύτερο πλέον χωριό του νησιού θα αντικρύσετε έναν οικισμό χωρίς τη γραφικότητα των άλλων νησιών των Β. Σποράδων. Μην σας τρομάζει αυτό. Η εξήγησή του, είναι ο σεισμός του 1964 που κατέστρεψε τη Χώρα ή παλιό χωριό και η τότε κυβέρνηση έκτισε βιαστικά τα καταλύματα για να στεγάσει τους κατοίκους. Στο Πατητήρι θα βρείτε πλήρη τουριστική υποδομή αφού από εδώ ξεκινούν όλα. Βόλτες με σκάφη, στα κοντινά νησιά και σε όμορφες παραλίες, καταδυτικές εκδρομές, ενημέρωση για τη  μεσογειακή φώκια monachus monachus, αλλά και όλα τα καταστήματα εστίασης και άλλα πολλά. Ανηφορίζοντας τον οικισμό για να ακολουθήσετε το καλό επαρχιακό δίκτυο φροντίστε να έχετε ένα χάρτη μαζί σας ή τα μάτια σας 14 αφού οι πινακίδες σήμανσης σας ενημερώνουν πολύ καλά για τα ενδιαφέροντα σημεία.
    Το νησί έχει 82 παραλίες. Άλλες προσβάσιμες μόνο με σκάφος, άλλες μέσα από ενδιαφέροντα μονοπάτια και άλλες για τους πιο «τεμπέληδες» με χώρο στάθμευσης μέχρι την αμμουδιά. Η παραλίες στο Βότση, τον Ρουσούμ Γιαλό και τη Στενή Βάλα βρίσκονται κοντά σε μικρούς οικισμούς και μπορείτε να αφεθείτε στα χέρια έμπειρων σέφ για ότι τραβά η όρεξή σας. Πολύ κοντά σε αυτούς τους οικισμούς βρίσκονται πολλές ακόμα παραλίες όπως οι Σπαρτίνες κοντά στο Βότση .Ακολουθώντας το δρόμο του ελικοδρομίου και μετά το μονοπάτι θα συναντήσετε μια βοτσαλωτή παραλία σε τρία μέρη με όμορφο βυθό και πολύ ηρεμία. Από το κεντρικό οδικό άξονα με κατεύθυνση το Γέρακα το βορειότερο σημείο του νησιού με οδική πρόσβαση θα συναντήσετε πινακίδες για της πολύ ενδιαφέρουσες παραλίες της Μηλιάς  της Χρυσής Μηλιάς, του Κοκκινόκαστρου και την παραλία του Αγίου Δημητρίου. Όλες είναι οργανωμένες και εύκολα προσβάσιμες. Αν σας αρέσει το ψάξιμο θα βρείτε και άλλες που περιμένουν να απολαύσετε τα νερά τους. Στον ίδιο άξονα αλλά εκτεθειμένες στο βορά είναι αρκετές παραλίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη παραλία Τσουκάλια. Το όνομα το πήρε από το αρχαίο κεραμοποιείο που υπήρχε εκεί. Στη παραλία αυτή εντύπωση προκαλεί το πηγάδι με το γλυκό νερό που κανείς δεν ξέρει από πότε χρονολογείτε.  Λίγο πριν την παραλία κάντε μια παράκαμψη για το εκκλησάκι των αγίων Αναργύρων. Ακολουθήστε το μονοπάτι  και με πορεία 10-12 λεπτών μέσα στο δάσος θα δείτε καταπληκτικές εικόνες. Οι προετοιμασμένοι μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι μετά το εκκλησάκι και να βρεθούν σε μοναχικές παραλίες. Στο εκκλησάκι η θέα είναι φανταστική. Γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνοι εντυπωσιακοί βράχοι και τα δέντρα να αγγίζουν το νερό είναι λίγα για να αποδώσουν την ομορφιά του τοπίου. 
   Εκεί όμως που πρέπει να πάτε είναι η Χώρα. Μετά το σεισμό οι κάτοικοι σχεδόν  το εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα ευρωπαίοι να αγοράσουν αρκετά από τα σπίτια και το χωριό να έχει αναβιώσει. Το παλιό χωρίο είναι κτισμένο πάνω σε λόφο με καταπληκτική θέα. Παλιά εκκλησάκια, μύλοι,αλώνια, στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια που οι εξωτερικοί τους τοίχοι είναι μέρος του κάστρου  για το φόβο των πειρατών, σας περιμένουν να τα περπατήσετε και όχι μόνο. Όμορφα καταστήματα εστίασης  περιμένουν να εξυπηρετήσουν κάθε σας ανάγκη. Από τη Χώρα ξεκινούν μονοπάτια για όμορφες παραλίες όπως αυτές του μικρού και του μεγάλου Μουρτιά και άλλες. Οι λάτρεις τις πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν και το παλιό μονοπάτι που συνέδεε τη Χώρα με το Πατητήρι σε μια διαδρομή περίπου μίας ώρας.
    Για το τέλος αφήσαμε το νοτιότερο άκρο του νησιού. Στο σημείο αυτό βρίσκετε ένα κάμπινγκ και ένα ξενοδοχείο που χρεώνει υπέρογκα την είσοδο στην παραλία που έχει ως ιδιωτική. Πριν όμως το ξενοδοχείο υπάρχουν δύο πολύ όμορφες παραλίες τόσο αυτή κάτω από το κάμπινγκ με την ονομασία Πλάκες- που όπως θα καταλάβατε από το όνομα είναι επίπεδοι βράχοι- όσο και η παραλία Βύθισμα που φτάνει κανείς από ένα χωματόδρομο μέχρι ένα σημείο και μετά ακολουθεί  κατηφορικό μονοπάτι. Και οι δυο έχουν ενδιαφέροντα βυθό και ησυχία ενώ μπορεί να συναντήσετε και λουόμενους που θεωρούν το μαγιό προαιρετικό.
   Στην Αλόννησο καλό θα είναι να δοκιμάσετε την περίφημη Αλοννησιώτικη τυρόπιτα, τα υπέροχα αμυγδαλωτά και φυσικά τον τόνο της. Το που θα τα βρείτε είναι εύκολο. Η Αλόννησος είναι ένα νησί που σας καλεί τόσο να το εξερευνήσετε να το χαρείτε και υπόσχετε ότι θα σας αναζωογονήσει. Τολμήστε το.
είσοδος λιμανιού
παλιό χωριό
παλιό χωριό
παλιό χωριό
παραλία Αγ. Δημητρίου
χρυσή μηλιά
Σπαρτίνες
Βότση
θέα  από Αγ. Αναργύρους
Αγ. Ανάργυροι
Βύθισμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget