Τήνος

Τήνος

  
    Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν συνδέση το όνομά τους με θρησκευτικά μνημεία. Ένα τέτοιο νησί είναι και η Τήνος. Με το πρώτο άκουσμα ο νούς μας τρέχει στην εικόνα και στο μεγαλοπρεπή ναό της Μεγαλόχαρης. Φτάνοντας κανείς στο νησί αντικρύζει το υπέροχο καμπαναριό, κτίσμα του τηνιακού καλλιτέχνη από τον Πύργο Γιάννη Φιλιππότη και μελέτη του Ανάστασίου Ορλάνδου, να δεσπόζει πάνω στο λόφο που είναι κτισμένος ο ναός. Ακολουθώντας την οδό Μεγαλόχαρης,είτε περπατώντας είτε στα γόνατα, για όσες το έχουν τάμα, ξεπροβάλει το κτίσμα του ιδρύματος της Μεγαλόχαρης. Το ίδρυμα είναι αυτό που στηρίζει την τοπική οικονομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
    Φτάνοντας στο ναό προσκυνήστε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε κατα θαυματουργικό τρόπο από την Αγία Πελαγία που ασκήτευε στο νησί. Επισκεφθείτε κάτω από το ναό το αγίασμα και το βαπτηστήριο. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το μουσείο για τον τορπιλισμό της Έλλης από του Ιταλούς στις 15 Αυτγούστου 1940. Τα κτίσματα γύρω από τον ναό όλα κάτι έχουν να πούν στον επισκέπτη ανάλογα βέβαια τη διαθεση που έχει.
Αφήνοντας το ναό της Μεγαλόχαρης περπατήστε στα όμορφα δρομάκια της Χώρας Τήνου και ανακαλύψτε όμορφα κτίσματα, ιστορικά σπίτια όπως αυτό που έμεινε η Μαντώ Μαυρογένους, επισκεφθείτε τα μουσεία της ή χαλαρρώστε απολαυμβάνοντας ότι τραβά η όρεξή σας στα ποικίλα καταστήματα εστίασης.
    Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και δεν περιορίζεται μόνο στη Χώρα και στο Ναό της Μεγαλόχαρης. Έχει πλούσια ενδοχώρα με πολύ ενδιαφέροντα σημεία καλές παραλίες και όμορφα χωριά με μεγάλη ιστορία. Κατα τη διαδρομή σας στο νησί παρατηρήστε τις αναβαθμίδες που κατασκευάσθηκαν κάποτε για να συγκρατούν το λιγοστό χώμα και τους περίτεχνους περιστεριώνες που κάποτε είχαν και πρακτικό λόγω ύπαρξης, όπως την χρήση της κοπριάς από τα περιστέρια που είναι πολύ καλό λίπασμα, για το κρέας τους και για την εξαγωγή των πιτσουνιών στη Γαλλία για να γίνουν ταχυδρομικά περιστέρια, πέρα από το τουριστικό που έχουν σήμερα. Θαυμάστε λοιπόν τους περιστεριώνες που άν και υπάρχουν και σε άλλα κοντινά νησιά αποτελούν σήμα κατατεθέν της Τήνου.
   Ένα ακόμα σημείο που κάνει γνωστή την Τήνο είναι οι μεγάλοι καλυτέχνες που έχουν γεννηθεί και έχουν πάρει τα πρώτα τους μαθήματα στη σχολή καλών τεχνών που ε΄χει το νησί. Γνωστότεροι είναι ο Για νούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας και άλλοι οι περισσότεροι με καταγωγή από το χωριό Πύργος που ακόμα και σήμερα φαίνεται από την αρχιτεκτονική των σπιτιών του η καλλιτεχνική φλέβα των κατοίκων του.
   Κρατώντας το χάρτη για να δείτε σε πια παραλία θα πάτε θα παρατηρήσετε ότι πολλές απο τις παραλίες του νησιού έχουν ονόματα αγίων. Αυτό συμβαίνει γιατί στο νησί υπάρχουν πολλά εκκλησάκια. Αυτά λοιπόν που είναι κοντίτερα στην παραλία έδωσαν και το όνομα τους σε αυτή. Από τις πιο ξακουστές και πολύ κοντά στην Χώρα είναι η παραλία του Αγ. Φωκά με πλήρη τουριστική υποδομή.
   Καλό θα είναι να επισκεφθείτε και το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας που εορτάζει στις 23 Ιουλίου και είναι η αγία που βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Ένα όμορφο διαδαλώδες κτίσμα με κρυφές γωνιές καμάρες, καμπαναριά, δύο ναούς και το κελί της αγίας έιναι μερικά από αυτά πυ μπορεί κανείς να θαυμάσει στο μοναστήρι.
    Βεβαίως η Τήνος δεν έχει μόνο αυτά τα λίγα που αναφέρθηκαν εδώ, έχει πολύ περισσότερα πράγματα να δώσει στο επισκέπτη της που θα τα αναζητήσει, χωρίς ιδιάιτερο κόπο μάλιστα. Οργανώστε μια εκδρομή στην Τήνο αφού η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολή τόσο από την Ραφήνα όσο και από τον Πειραιά.


καμπαναριό
μονή Αγ. Πελαγίας
 μονη Αγ. Πελαγίας
μονή Αγ. Πελαγίας
περιστεριώνας




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget