Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

   Φίλοι των εκδρομών η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι η χώρα που γιγαντώθηκε η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Πλήθος αγίων διαμέσου των αιώνων είναι τρανή μαρτυρία αυτού του γεγονότος. Οι τόποι που φανερώθηκαν από τον Θεό αυτοί οι άγιοι πολλοί. Χαρακτηριστικότερος όμως τόπος ήταν και είναι τα μοναστήρια. Ένα πολύ σπουδαίο μοναστήρι που ανέδειξε έναν τέτοιο άγιο άνθρωπο είναι το μοναστήρι  της Αγίας Τριάδας γνωστό σήμερα με το όνομα του κτήτορα του, αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Ο άγιος ασκήτεψε τον 13ο αιώνα στον Όλυμπο. Η αγιότητά του δεν έμεινε κρυφή και πλήθος μοναχών πλαισίωσε τον άγιο δημιουργώντας ένα μεγάλο μοναστικό σύμπλεγμα πάνω στον Όλυμπο. Το παλαιό μοναστήρι όμως λόγω τον δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή εγκαταλείφτηκε και δημιουργήθηκε νέο στην περιοχή που το συναντά κανείς τώρα λίγο έξω από το Λιτόχωρο.
    Η πρόσβασή του είναι πολύ εύκολη. Μετά την πύλη ένας νέος Ιερός Ναός χτισμένος στα αγιορείτικα πρότυπα  και ένας πύργος που στη βάση του υπάρχει χώρος για τα κεριά υποδέχονται   όλους τους προσκυνητές. Προσοχή όμως αφού το υπόλοιπο μοναστήρι διατηρεί το άβατο για τις γυναίκες. Προσκυνήστε στο ναό προσευχηθείτε και παρακαλέστε τον Άγιο Διονύσιο να σας βοηθήσει στην πνευματική σας πρόοδο. Ξεδιψάστε στη βρύση που ρέει νερό από τον Όλυμπο ή στη βρύση της χάριτος του Θεού μέσα από την προσευχή ή την συζήτηση με κάποιον από τους μοναχούς. Οι άνδρες μετά από συνεννόηση μπορούν να επισκεφτούν και το παλαότερο καθολικό της νέας μονής. Στη μονή λειτουργεί μια πολύ πλούσια έκθεση που αξίζει την επίσκεψή σας. Αν όμως πέρα από μια απλή επίσκεψη στη μονή αναζητάτε και κάτι άλλο αναζητήστε ένα πνευματικό πατέρα και τα υπόλοιπα ακολουθούν.
     Σε όσους αναζητούν κάτι παραπάνω φωτογραφικά προτείνουμε να πάρουν άδεια για να πάνε στο παλαιό μοναστήρι. Καλό είναι η επίσκεψη να γίνει άνοιξη καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου. Αναχωρώντας μάλλον πλουσιότεροι από την μονή, καλό είναι να κάνετε μια στάση στη όμορφο Λιτόχωρο. Όμορφες εικόνες ξεπηδούν μέσα από κάθε σας βήμα τόσο μέσα στο χωριό όσο και στο όμορφο φαράγγι του Ενιπέα ποταμού που προτείνουμε μετά την άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου  να το περπατήσετε. Τολμήστε λοιπόν μια εκδρομή και γνωρίστε τη χώρα μας με τις κρυμμένες ομορφιές τις.

η πρώτη αυλή
η πηγή


τόπος για τα κεριά
Το καθολικό στο αβατο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget