Αγόριανη

Επτάλοφος

Φίλοι των εκδρομών στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ οικισμοί που είναι γνωστοί με δύο ονόματα. Το παλαιότερο που είναι συνήθως το γνωστότερο και το νέο που αναγράφετε στους χάρτες και στις πινακίδες. Ένα τέτοιο χωριό θα σας προτείνουμε να βάλετε στους εκδρομικούς προορισμούς σας. Βρίσκετε στα σύνορα δύο νομών , αυτών της Βοιωτία και της Φωκίδας αλλά ανήκει στον δεύτερο. Το όνομα του χωριού σήμερα είναι Επτάλοφος αλλά είναι γνωστότερο με το όνομα Αγόριανη. Η πρόσβαση στον Επτάλοφο γίνεται κατά κύριο λόγω ακολουθώντας τον δρόμο για το χιονοδρομικό του Παρνασσού αφού περάσουμε την ξακουστή Αράχωβα. Προσοχή δεν ακολουθούμε την παράκαμψη για το χιονοδρομικό αλλά συνεχίζουμε την πορεία μας στο οροπέδιο. Μια άλλη διαδρομή μας οδηγεί στο χωριό, από την Αμφίκλεια- Πολύδροσο.
Φτάνοντας κανείς στην Αγόριανη αντικρίζει ένα όμορφο οικισμό χτισμένο στις πλαγιές μικρών λόφων. Η πλατεία του σφύζει από ζωή. Εκεί συναντά κανείς τα πλατάνια να προσφέρουν απ΄λοχερά την σκιά τους στους επισκέπτες που απολαμβάνουν ότι τραβά η όρεξή τους στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο που υπάρχουν τόσο γύρο από την πλατεία όσο και λίγο μακρύτερα. Πέρπατήστα στα όμορφα δρομάκια του χωριού και αναζητήστε τον καταράκτη του Αγοριανίτη ποταμού που κάποτε κινούσε νερόμυλο. Σήμερα μια εύκολη πλακοστρωμένη διαδρομή μας οδηγεί εκεί. Αν όμως σας “τρώει” η περιέργεια από που ξεκινά ο καταρράκτης δεν έχετε παρα να αναζητήσετε τις πηγές του ποταμού. Ακολουθώντας τον δρόμο πάνω από την πλατεία υπάρχει ένα πλάτωμα και ο ποταμός ρέει σε ειδικά διαμορφωμένο αυλάκι. Ακολουθώντας το μονοπάτι πλάι στο ποτάμι θα φτάσετε σε ένα πολύ όμορφο δασικό τοπίο. Καλό είναι να έχετε τουλάχιστον αθλητικό παπούτσι γιατί ύστερα από λίγο το μονοπάτι χάνετε και ίσως πρέπει να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα την εποχή. Απολαύστε το τοπίο αλλά και την συντροφιά τόσο από τα πουλιά όσο και από τα θαρραλέα σκιουράκια που έχουν το “σπίτι “στους εκεί. Καλό βέβαια είναι φεύγοντας να μην αφήσουμε σκουπίδια πίσω. Αν πάλι δεν σας αρέσει αυτό μπορείτε απλά να περπατήσετε μέσα στο χωριό και να απολαύσετε τα πετρόχτιστα αρχοντικά ή να πάτε μέχρι το σχολείο και να θαυμάσετε όλο το χωριό από απόσταση.
Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να έχετε την Αγόριανη ως ορμητήριο σας για να επισκεφθείτε την γύρω περιοχή. Η ξακουστή Αράχωβα είναι ένας όμορφος προορισμός που ικανοποιεί σχεδόν κάθε επισκέπτη. Πολύ κοντά βρίσκονται και οι Δελφοί. Ο ομφαλός της γης όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι ένα σημείο που μας καλεί να το επισκεφθούμε για να μας αποκαλύψει τα μυστικά του. Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και το μουσείο μας αποκαλύπτουν όμορφα εκθέματα και μας πληροφορούν για τους προγόνους μας. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική. Δικαίως οι πρόγονοί μας έστησαν εδώ τα ιερά τους.
Ένας άλλος προορισμός ακόμα πιο κοντά στη Αγόριανη είναι η Λίλαία ή Κάτω Αγόριανη όπως ήταν το παλαιότερο όνομα. ¨ομορφα σπίτια και αρκετά εκκλησάκια συνθέτουν έναν ήρεμο οικισμό με πλούσια ηρωική ιστορία που αξίζει κανείς να δει. Λίγο μετά τη Λιλαια και ακολουθώντας πορεία προς την ανατολή και τη γνωστή πόλη της Αμφίκλειας υπάρχει στη διαδρομή ένα πολύ όμορφο χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Δεν είναι άλλο από το Πολύδροσο. Αφήνοντας τον επαρχιακό δρόμο ακολουθούμε την πορεία για την πλατεία του χωριού που μαζί με την εκκλησία του αποτελούν το κέντρο για το χωριό. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ότι τραβά η όρεξή του. Περπατήστε στα δρομάκια του χωριού για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του και να μάθετε την ιστορία του.
Με εφαλτήριο τον Επτάλοφο μπορείτε να γνωρίσετε πολλές από τις καλά κρυμμένες ομορφιές της Φωκίδας και όχι μόνο. Η πρόταση έγινε η απόφασή σας μένει για να πραγματοποιήσετε μια εκδρομή στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας. 

 σημείο της πλατείας
σημείο του Αγοριανίτη ποταμού
καταρράκτης
 καταρράκτης
μονοπάτι

γύρω από τις πηγές

σκίουρος

Δελφοί



Λιλαία
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget