Κέρκυρα

  Πόλη της Κέρκυρας
Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν στην Ελλάδα περιοχές που έχουν συνδέσει το όνομά τους με ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα που μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Κέρκυρα. Το νησί όπως είναι γνωστό βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος και το κοσμεί με την παρουσία του. Είναι ένα νησί που ακροβατεί ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Παρότι από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ελληνικό φλερτάρει έντονα με τη δύση κυρίως λόγω της πολύχρονης κατοχής του από τους Βενετούς αλλά και από τους Άγγλους που το 1864 μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα τα έκαναν “δώρο” στο νέο βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α. Πέρα από τις ιστορικές αναφορές η Κέρκυρα είναι ένα νησί που μας καλεί να το ανακαλύψουμε και να χαρούμε τις ομορφιές του. Για να φτάσει κανείς στο νησί μπορεί να το κάνει είτε αεροπωρικώς είτε με τα πλοία της γραμμής από την Ηγουμενίτσα. Φτάνοντας κανείς στο νησί εντυπωσιάζεται από το πράσινο. Ελιές, κυπαρίσσια, πευκα και πουρνάρια είναι τα βασικότερα που συναντά κανείς χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν και όμορφες εκπλήξεις.
Η πόλη της Κέρκυρας έχει το δικό της χρώμα και σας καλεί να την ανακαλύψετε. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της τα καντούνια όπως είναι γνωστά και θαυμάστε την αριτεκτονική των σπιτιών. Προσκυνήστε στον πολυούχο της πόλης τον Άγιο Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος, που το σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο. Πλήθος κόσμου συρέει για να προσκυνήσει τον θαυματουργο άγιο. Εκτος όμως από την εκκλησία του Αγίου ανακαλύψτε τις πολλές και όμορφες εκκλησίες της πόλης με το ιδιότυπο αρχιτεκτονικό στύλ.. Θαυμάστε το ανάκτορο Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου με τον όμορφο κήπου του Λαού. Περπατήστε στην Εσπλανάδα, ή Σπιανάδα μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας. Εκεί μπορείτε να δείτε και την Εθνική ομάδα κρίκετ να κάνει προπόνηση, αφού είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που παίζεται το άθλημα. Θαυμάστε το κτήριο με τις καμάρες στο Λιστόν καθώς και τα άλλά επιβλητικά κτήρια. Στην ίδια πλατεία αξιόλογο κτίσμα είναι το περιστήλιο του Μαίτλαντ. Απέναντι από την πλατεία στέκει αγέρωχο το κάστρο και περιμένει να το ανακαλύψετε. Αφού περάσετε την γέφυρα της τάφρου περπατήστε και ¨κυριέψτε το” ανεβείτε μέχρι το φάρο, θαυμάστε τα στρατιωτικά κτήρια, προσκυνήστε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου με το αρχαιοελληνικό σχήμα και θαυμάστε τη θέα τόσο προς την πόλη όσο και προς την θάλασσα. Αν πάλι από το περπάτημα θέλετε κάτι να τσιμπίσετε, αυτό είναι εύκολο αφού πολύ κοντά είναι η πόλη και μέσα στα καντούνια της σας περιμένουν μικρές γαστριμαργικές εκπλήξεις.
Πολύ κοντά στην πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται ένα ακόμα φημισμένο παλάτι αυτό του Μόν Ρεπό που λειτουργεί ως μουσείο. Επισκεφθείτε το και χαλαρώστε στους όμορφους, αν και λίγο παραμμελειμένους κήπους του και μέσα από μια όμορφη διαδρομή φτάστε μέχρι το Ηραίο που ανασκάπτεται ακόμα. Απέναντι από την είσοδο του Μον Ρεπό συναντά κανείς την περιοχή της Παλαιόπολης με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρύματα, με εξοχότερο όλων την παλαιοχριστιανική βασιλική και ρωμαικά λουτρά. Συνεχίζοντας την πορεία προς νότο θα οδηγηθείτε στην πιο φημισμένη περιοχή της Κέρκυρας που είναι το “Κανόνι”. Το όνομα είναι από το όπλο αλλά έγινε γνωστή όχι λόγω του όπλου αλλά για την καταπληκτική θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Χαλκιόπουλου και το φημισμένο Ποντηκονήσι. Είτε από τα σκαλάκια είτε από το δρόμο επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών που βρίσκετε σε ένα μικρό νησάκι και συνδέετε με γέφυρα. Από εκεί ξεκινούν καραβάκια που σας μεταφέρουν στο Ποντικονήσι για να θαυμάσετε τον ναό του Παντοκράτωρα κτίσμα μάλλον του 12ου αιώνα. Η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί σημείο αναφοράς της βενετσιάνικης επιρροής στην ελληνική επικράτεια. Όμορφα ανάτορα, εντυπωσιακά κτήρια, ιδιότυπες εκκλησίες αλλά και όμοργα καντούνια γεμάτα εκπλήξεις είναι τα χαρακτηριστικά στην πόλη της Κέρκυρας. Όποτε και να βρεθεί κανείς εκεί έχει πολλά πράγματα να κάνει να δεί και να ευχαριστηθεί τη διαμονή του στην πρωτεύουσα των Επτανήσων. Το Πάσχα και κατα τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες που χαίρονται τις ομορφιές της είναι πολυάριθμοι. Μάλλον κάτι ξέρουν. Η πρόταση έγινε. Η απόφαση μένει να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. 
Παναγία Βλαχερνών και Ποντικονήσι
τάφρος
φάρος
η πόλη από τον φάρο
ναός αγ. Γεωργίου
το κάστρο βράδυ
περιστήλιο 
παλάτι αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου
 καντούνι
Λιστόν

από τα καντούνια
 
στο δρόμο για Μον Ρεπό
Μον Ρεπό



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget