Ιεράπετρα

      Φίλοι των εκδρομών το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου είναι η Κρήτη. Ένα τόσο μεγάλο νησί δεν θα μπορούσε να μην έχει και μεγάλες πόλεις. Οι περισσότερες όμως είναι στο βόρειο τμήμα του νησιού . Στο νότιο κομμάτι του νησιού λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν έχουν αναπτυχθεί μεγάλες πόλεις. Εξαίρεση αποτελεί η Ιεράπετρα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Λασιθίου. Μια πόλη χτισμένη σε πεδινό έδαφος με μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Η άφιξη στην πόλη μπορεί να γίνει είτε αεροπορικά είτε ακτοπλοϊκά διαμέσου των αεροδρομίων και λιμένων του Ηρακλείου και της Σητείας και ακολούθως οδικώς.
    Φτάνοντας στην Ιεράπετρα θα αντικρίσετε μια σύγχρονη δομημένη πόλη που έχει όμως πολλά μυστικά να σας αποκαλύψει και μάλιστα σχετικά εύκολα αφού οι υψομετρικές διαφορές είναι μηδενικές. Το σημείο όμως που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι το τεράστιο παραλιακό μέτωπο και η μεγάλη αμμώδης παραλία που έλκει τους λάτρεις της θάλασσας. Εδώ κανείς μπορεί να βρει τέλεια τουριστική υποδομή, θαλάσσια σπορ, βόλτα με άλογα, και πολλά ακόμα ή να απολαύσει την σκιά που προσφέρουν τα αρμυρίκια τόσο κοντά στην πόλη όσο και προς τα έξω. Η ζεστή θάλασσα σχεδόν όλο το χρόνο την κάνει προσφιλή προορισμό για τους λάτρεις της.
      Εκτός όμως από τη θάλασσα καλό είναι να γνωρίσει κανεί και την υπόλοιπη πόλη. Το σημαντικότερο ίσως σημείο της δεν είναι μακριά από την θάλασσα και μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το επισκεφθεί. Αυτό δεν είναι άλλο από το ενετικό φρούριο ή Καλές που βρίσκεται στα δυτικά της παραλίας. Είναι ένα μικρό κτίσμα που προσέφερε ασφάλεια στους κατοίκους τόσο από τους πειρατές αλλά και από κάθε εισβολέα. Επισκεφθείτε το λοιπόν και θαυμάστε τη θέα που προσφέρει αλλά θαυμάστε και την λιτή αρχιτεκτονική του.
     Καλό είναι να περπατήσετε στην παλία πόλη και να ανακαλύψετε μικρά εκκλησάκια, το αρχαιολογικό μουσείο με την πλούσια συλλογή, το μουσουλμανικό συντριβάνι, και το τζαμί που τώρα είναι πολιτιστικό κέντρο, το σπίτι που έμεινε ο Ναπολέων για ένα βράδυ αλλά και να θαυμάσετε τις μικρές αυλές με τα πολύχρωμες γλάστρες που ομορφαίνουν την διαδρομή σας. Η βόλτα αυτή και η θάλασσα μπορεί να σας άνοιξαν την όρεξη. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού μπορείτε να απολαύσετε ότι τραβά η όρεξή σας στα παραλιακά καταστήματα με θέα το κάστρο και τη θάλασσα. Καλό είναι να κάνετε μια βόλτα στους εσωτερικούς εμπορικούς δρόμους και να περπατήσετε στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από άλλους αντίστοιχους μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
     Η Ιεράπετρα βέβαια έχει σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη πολύ όμορφες παραλίες αλλά και οικισμούς. Από τους σημαντικότερους οικισμούς είναι ο Μύρτος με τα γραφικά σοκάκια, τα υπολείμματα βυζαντινής οχύρωσης, τα όμορφα εκκλησάκια αλλά και την υπέροχη παραλία με τα ποικίλα καταστήματα. Μετά την κεντρική παραλία του Μύρτου συνεχίζονται προς τα δυτικά μικρές παραλίες με υπέροχα νερά που είναι αρκετά πιθανό να απολαμβάνετε το μπάνιο σας ακόμα και μόνοι σας. Ανακαλύψτε τις παραλίες αυτές και φτάστε μέχρι την Ψαρρή Φοράδα έναν οικισμό με όμορφη παραλία και λίγα καταστήματα εστίασης.
      Στα ανατολικά της Ιεράπετρας υπάρχουν αρκετές παραλίες που η πρόσβαση σε αυτές θέλει προσοχή γιατί δεν υπάρχει σήμανση από την οδική αρτηρία που ενώνει την Ιεράπετρα με τον Μακρύγιαλο. Όλες τους είναι εξαιρετικές και οι περισσότερες από αυτές σας δίνουν την δυνατότητα να κολυμπήσετε ακόμα και μόνοι σας. Από τις διασημότερες της ανατολικής πλευράς είναι οι Καθαράδες, το Κουτσουνάρι με την πλήρη τουριστική ανάπτυξη σε ένα μικρό μέρος της, η παραλία στα Φέρμα με την λίγο δύσκολη ανάβαση αλλά και πολλές ακόμα που θέλουν να τις αναζητήσετε.
     Αρκετά κοντά στη Ιεράπετρα μπορεί κανείς αν είναι φίλος των αρχαιολογικών ευρημάτων να δεί μικρές μινωικές και ρωμαϊκές επαύλεις δυστυχώς όμως εγκαταλελειμμένες. Αξιόλογα είναι και μικρά εκκλησάκια που μπορεί κανείς να δει ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά.
     Η Ιεράπετρα θεωρείτε η πιο ζεστή πόλη της Ελλάδας. Αυτό δεν οφείλετε μόνο σε κλιματολογικές συνθήκες αλλά κυρίως στη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της που απλόχερα προσφέρουν. Μια εκδρομή στα όμορφα μέρη της που περιμένουν να ανακαλύψετε όχι μόνο όσα αναφέρθηκαν εδώ αλλά ακόμα περισσότερα θα σας πείσει. Τολμήστε το!

 Ιεράπετρα








Ιεράπετρα
 Μύρτος




Μύρτος
Τέρτσα

Καληκοβρέχτης
 Βάτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget