Πλακιάς

     Φίλοι των εκδρομών η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλούς και όμορφους προορισμούς άλλους γνωστότερους από παλιά αλλά και άλλους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κρήτη είναι ένα νησί με πολλούς αναπτυσσόμενους προορισμούς.ένας από αυτούς είναι και ο Πλακιάς στα νότια του νομού Ρεθύμνου και βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Η πρόσβαση του γίνεται οδικώς διασχίζοντας δύο από τα ομορφότερα φαράγγια του νομού τόσο το γνωστό Κουρταλιώτικο Φαράγγι όσο και το λιγότερο γνωστό αλλά επίσης πολύ όμορφο φαράγγι του Κοτσυφά. Καλό είναι όπου υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσετε και να απολαύσετε τη θέα. Υπάρχει βέβαια και η πρόσβαση από τα Σφακιά- Φραγγοκάστελο αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη. 
    Ο Πλακιάς έγινε γνωστός λόγω δύο χαρακτηριστικών του σημείων. Το σπουδαιότερο είναι βέβαια η μεγάλη αμμώδης παραλία πέραν των 2 χιλιομέτρων με τα καταγάλανα νερά και τον όμορφο βυθό, με το όνομα Παλίγκρεμνος, οπου επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες για μπάνιο καθ όλη σχεδόν την διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο. Από εδώ μάλιστα ξεκινούν καραβάκια για την γνωστή παραλία της Πρέβελης αλλά και για άλλες λιγότερο γνωστές. Το δεύτερο σημείο του είναι οι κάθετοι βράχοι που αλλάζουν χρώματα ανάλογα με τον ήλιο. Μάλιστα από το σημείο αυτό ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί στις σήραγγες που άνοιξαν οι Γερμανοί κατά το Β.Π.Π. Η πρόσβαση σε αυτές είναι ελεύθερη αλλά χρειάζεται προσοχή, αθλητικό παπούτσι και ένα φακός για τα σκοτεινά σημεία. Ο λόγος που τις άνοιξαν λίγο δυσνόητος αλλά προφανώς θα ήταν για τον έλεγχο του Λυβικού Πελάγους. Πέρα από αυτά ο Πλακιά ενδείκνυται για περατζάδα η ελαφρύ τρέξιμο κάτω απο τα αρμυρίκια στην παραλιακή ζώνη ή για τους πιο τολμηρούς ανάβαση μέχρι τον εγκαταλελειμμένο νερόμυλο κάτω από το χωριό Μυρθιός. Γύρω από τον Πλακιά υπάρχουν μικρά και όμορφα ορεινά χωριά με αρκετή ιστορία και καλά κρυμμένα μυστικά. Τέτοια χωριά είναι ο Μυρθιός με την καταπληκτική θέα από ψηλά προς των Πλακιά, η Μαριού με τον σπηλαιώδη ναό και την κρυμμένη πηγή, η Λαμπινή με τον εντυπωσιακό βυζαντινό ναό της Παναγίας, μάλλον καθολικό μοναστηριού, τα Λευκόγεια και τα Σελιά με την κρητική αρχιτεκτονική να έχει διατηρηθεί σε κάποια σπίτια. 
     Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρουν τα προαναφερθέντα ορεινά χωριά και θέλετε παραλιακούς οικισμούς πλησίον του Πλακιά στα δυτικά υπάρχει η Σούδα, Όχι δεν πρόκειται για την γνωστή Σούδα των Χανίων αλλά για αυτή του Ρεθύμνου που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς για την παραλία της. Στα δυτικά του Πλακιά υπάρχει το Δαμνόνι με την αμμώδη παραλία και τα καταστήματα εστίασης έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε γαστριμαργική σας ανησυχία. Για όσους δεν θέλουν καταστήματα κοντά υπάρχουν τρεις μικρότερες αμμώδης παραλίες που περικλείονται από βράχια το Αμμουδάκι οπου συχνάζουν και λουόμενοι που θεωρούν το μαγιό προαιρετικό, το Κλησίδι με τους όμορφους βράχους και το Αμμούδι με τον εντυπωσιακό βυθό, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σχολές δυτών ξεκινούν από εκεί. Για το τέλος αφήσαμε την Σχοιναριά μια όμορφη αμμώδη παραλία με εντυπωσιακό βυθό που μάλλον δεν την έχουν επιλέξει τυχαία σχολές δυτών. Πολύ όμορφη είναι και η διαδρομή μέσα από τα Λευκόγεια με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το βράχο με το παράθυρο στη θάλασσα. Εκτός όμως των παραλιών θα είναι μεγάλη παράλειψη αν δεν επισκεφθεί κανείς την Ιερά μονή Πρέβελης τόσο την πίσω μονή που είναι το εν ενεργεία μοναστήρι όσο και το αρχαίο μοναστήρι που αναστηλώνεται. Και οι δύο μονές έχουν κάτι που δεν αφήνει εύκολα τον επισκέπτη να φύγει. Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση για τις μονές. Η πρόταση για ένα όμορφο προορισμό έγινε. Εσείς μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα. Τολμήστε το! 
 παραλία Παλίγκρεμνος
σήραγγες



οι βράχοι
πίσω παραλία Πλακιά
Κουρταλιώτικο φαράγγι
βράχος με παράθυρο
 Σχοιναριά



βράχος με παράθυρο

 Πηγή στη Μαριού

 Πλακιάς βράδυ
Αμμούδι
Κλησίδι
Αμμουδάκι
 
Αμμούδι

Δαμνόνι
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget