Βοιωτία

Θήβα - Αλίαρτος - Ορχομενός
Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν περιοχές με πολύ πλούσια ιστορία αλλά πολύ μικρή τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά πραγματικά εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη τους. Η περιοχή της Βοιωτία είναι μία από αυτές τις περιοχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων αγροτική περιοχή ιδιαιτέρως εύφορη που μεγάλωσε την έκτασή της μετά την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδα. Τρεις είναι οι μεγαλύτερες πόλης που συνήθως ο εκδρομέας τις αφήνει στο διάβα του. 
     Η Θήβα μία από τις αρχαιότερες πόλεις παγκοσμίως έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στον επισκέπτη της. Η αρχή γίνεται από το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Λούβρου που το επισκέφθηκε. Η πόλη δεν σταματά όμως εδώ έχει πολλά ακόμα καλά κρυμμένα μυστικά. Ο τάφος του ευαγγελιστού Λουκά εντός του ομωνύμου ναού είναι ένα από αυτά. Στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κανείς να δεί ρωμαϊκούς τάφους αλλά σκόρπια αρχαιολογικά ευρήματα α-ό το ναό του Απόλλωνα που ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα ενωθούν και θα προβάλουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Θήβας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας προτείνουμε την διαδρομή πίσω από το ναό του ευαγγελιστού Λουκά προς το μικρό εκκλησάκι της Αγίας φωτεινής και σε όσους αντέχουν περισσότερο μέχρι τη Ζωοδόχο πηγή μέσα σε μια πευκόφυτη διαδρομή.
     Ο Αλίαρτος είναι μια μικρή πεδινή πόλη που διασχίζει κανείς χωρίς να δίνει σημασία. Και όμως έχει σημεία που αξίζουν την προσοχή. Η πλατεία της πόλης μια από τις ομορφότερες του νομού κρύβει ένα μυστικό. Στις παλαιές πέτρινες αποθήκες βάμβακος υπάρχει το μουσείο ανάδειξης βυζαντινών μνημείων της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λιβαδειάς ένα αξιόλογο μνημείο που σου δίνει το έναυσμα να επισκεφτείς τα όμορφα μοναστήρια της περιοχής. Ακριβώς απέναντι οι προσεκτικότεροι θα συναντήσουν ένα μονοπάτι πλάι στο ποτάμι. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη μέχρι τις πηγές. Καλό θα ήταν να αναδειχθεί να φωτιστεί και να αναπλασθεί πράγμα που θα δώσει άλλη ζωή στον Αλίαρτο.
    Από τον Αλίαρτο ξεκινά η διαδρομή για την Ιερά μονή Ευαγγελιστρίας ένα γυναικείο μοναστήρι σε όμορφη ορεινή περιοχή. Πρίν τη μονή υάρχει μονοπάτι για τους καταρράκτες. Νερό έχουν από Οκτώβριο εώς Μάη.
    Φεύγοντας προς το βορά η στάση στον Ορχομενό είναι σχεδόν επιβεβλημένη για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τη Βοιωτία. Ο βυζαντινός Ναός της Παναγίας Σκριπούς έχει πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Βρίσκεται απέναντι από το αρχαίο θέατρο μέσα σε κατάφυτη έκταση και θέλει πολύ προσοχή από τον επισκέπτη. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το ηλιακό ρολόι ένα από τα ελάχιστα που έχουν σωθεί ( δεν είχαν κατασκευασθεί και πολλά από τους βυζαντινούς) στη νότια πλευρά του ναού. Ο ναός αποτέλεσε μοναστηριακό συγκρότημα αλλά έχει δεχθεί και αρκετές καταστροφές με τις πυρκαγιές να έχουν αφήσει λίγα πράγματα από την αγιογράφηση. 
    Η Βοιωτία είναι μια από τις λιγότερο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι έχει πολύ πλούσια ιστορία, μνημεία, και φυσικές ομορφιές. εδώ αναφέρθηκαν ελάχιστα. Πάρτε την απόφαση για μια εξόρμηση και ανακαλύψτε τον πλούτο που κρύβουν. Τολμήστε το!

Μουσείο Θήβας

 

τάφος Ευαγγελιστού Λουκά

Μονή Ευαγγελιστρίας

 Αλίαρτος




 Παναγία Σκριπούς
 ηλιακό ρολόι


αρχαίο θέατρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget