Τυρός

     Φίλοι των εκδρομών όπως είναι γνωστό όταν σταμάτησε η πειρατεία στο Αιγαίο να είναι απειλή, άρχισαν οι κάτοικοι να δημιουργούν οικισμούς κοντά στις ακτές. Ένας τέτοιος οικισμός είναι και ο Τυρός. Η πορεία των χρόνων και η αύξηση του τουρισμού ανέπτυξε τον Τυρό που κατά κύριο λόγω ιδρύθηκε από τους Τσάκωνες κατοίκους που έμεναν στα Σαπουνακέικα. Η πρόσβαση γίνεται κατά κύριο λόγω οδικώς μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου Τριπόλεως με έξοδο προς το Παράλιο Άστρος συνεχίζοντας νότια. Περπατώντας στον Τυρό θα παρατηρήσετε ότι είναι ένα σύγχρονο χωριό που απουσιάζουν τα πολύ παλαιά αρχοντικά όπως στα Σαπουνακέικα αλλά είναι γνωστός για την μεγάλη παραλία του και τη ήπια νυκτερινή ζωή του. Τους καλοκαιρινούς μήνες η παραλιακή οδός μετατρέπεται σε έναν τεράστιο πεζόδρομο μετά τις 9μμ και εκεί απολαμβάνουν τον περίπατό τους οι επισκέπτες του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν τις αξιόλογες παραστάσεις στο όμορφο παραλιακό θέατρο με το όνομα Μελίνα Μερκούρη.
     Περπατήστε μέσα στον Τυρό, ξεκουραστείτε στην όμορφη πλατεία του και ανακαλύψτε τις μικρές όμορφες γωνιές του. Αν σας αρέσουν τα δύσκολα ανεβείτε μέχρι του ανεμόμυλους που βλέπετε στη νότια πλευρά του οικισμού. Οι δύο πρώτοι ανήκουν σε ιδιώτες έναν Ιταλό και ο μεσαίος σε Έλληνα ενώ ο τρίτος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η θέα από εκεί προς τον κόλπο είναι καταπληκτική. Μόνο που το μονοπάτι είναι αρκετά δύσκολο. Αρκετά πιο δύσκολο είναι το μονοπάτι που κατηφορίζει στην πολύ όμορφη και απομονωμένη παραλία νοτίως των ανεμόμυλων. Για τους λάτρεις των απομονωμένων παραλιών υπάρχει μία ακόμα ακολουθώντας τον δρόμο για Λιβάδι. Αριστερά στην διαδρομή θα δείτε την πινακίδα παραλία Κίσακας. Στα πρώτα μέτρα της διαδρομής είναι από τσιμέντο ο δρόμος και εν συνεχεία εναλλάσσεται τσιμέντο με χώμα. Σε ένα σημείο υπάρχει ένα πλάτωμα ίσα για να πάρει στροφή ένα όχημα και πίσω από το εικονοστάσι αρχίζει ένα κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία που μετά το μεσημέρι έχει φυσική σκιά σε αρκετά σημεία. Υπάρχουν βέβαια και οι οργανωμένες παραλίες όπως στο Τηγάνι και η παραλία Τσέρφος.
     Ο Τυρός είναι μια πρόταση τόσο για διακοπές όσο και για ημερήσια απόδραση. Η πρόταση έγινε. Δυσκολία δεν υπάρχει στη διαδρομή τολμήστε το!

Τυρός





 ανεμόμυλοι
 
 παραλία Άκρα Τυρός
παραλία Κίσακας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget