Αρκαδία


 Δήμητρα,  Κοντοβάζαινα,  Ι.Μ. Κλειβωκάς,  Λαγκάδια
Φίλοι των εκδρομών βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα  και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εκδρομές στην ύπαιθρο είναι λίγο δύσκολες. Αυτό δεν μας περιορίζει έτσι ώστε να σας προτείνουμε ένα προορισμό για να αποδράσετε λίγο από την μίζερη πραγματικότητα και να  γευθείτε τις χαρές που προσφέρει η ύπαιθρος.
   Η πρότασή μας  σε αυτή την ανάρτηση σας οδηγεί στην Αρκαδία στα σύνορα με την Αχαΐα. Ακολουθώντας την Ε. Ο. Κορίνθου Τριπόλεως 500μ  μετά τα διόδια  της Νεστάνης  ακολουθούμε την διαδρομή για Λεβίδη και μπαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο 111 που οδηγεί στην Πάτρα. Μόλις φτάσετε στο χωριό Δάφνη ακολουθείτε την διαδρομή για τα χωριά Μουρνιές, Πουρναριά Δήμητρα που θα καταλήξετε αφού είναι και το μόνο στην περιοχή που διαθέτει ξενώνα και ταβερνάκια σε μια πολύ όμορφη πλατεία. Στη διαδρομή για την Δήμητρα θα συναντήσετε την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα  που κατασκεύασαν το 1953 οι Ιταλοί ως πολεμικές αποζημιώσεις. Μπορείτε να δείτε το φράγμα που συγκρατεί τα νερά  και έτσι δημιουργείτε η λίμνη. Το τοπίο είναι καταπληκτικό και ξεκουράζει τον εκδρομέα.
    Στη Δήμητρα περπατήστε στα δρομάκια του χωριού και ρωτήστε για την διαδρομή μέχρι το φαράγγι. Μετά την πεζοπορία απαραίτητο είναι το καλό φαγητό και στην πλατεία με τον πλάτανο θα βρείτε αυτό που σας αρέσει.  Μην παραλείψετε να προσκυνήσετε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου με το ωραίο καμπαναριό. Φεύγοντας από την Δήμητρα ακολουθήστε την διαδρομή για το κεφαλοχώρι της περιοχής την Κοντοβάζαινα που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός χάρη των αρχοντικών που έχει. Περπατήστε  και απολαύστε το άλλοτε πλούσιο  χωριό που τα σημάδια του πλούτου του είναι ανεξίτηλα. Ο οικισμός χωρίζετε στα δύο από ένα ποτάμι. Επισκεφτείτε τον νερόμυλο και χαλαρώστε στις πεζούλες του κάτω από τον ήχο του νερού.
    Αφήνοντας την Κοντοβάζαινα  θα συναντήσετε την Χλιαβρύση που σύμφωνα με έναν θρύλο όποιος Αρκάς πιει νερό από αυτήν παντρεύετε κοπέλα από την Κοντοβάζαινα. Όλη η διαδρομή είναι πανέμορφη μέσα στο δάσος και τη συνάντησή σας με κάποιο από τα ζωάκια του δάσους μην την θεωρήσετε δύσκολη.
     Για τους λάτρεις της περιπέτειας προτείνουμε την επίσκεψη και προσκύνηση στην Ι. Μ. Κλειβωκάς. Μια δύσκολη διαδρομή 2χλμ στρωμένη με μπετόν στα πρώτα μέτρα χωμάτινη από εκεί και πέρα σας οδηγεί στην Μονή. Το μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο σε βράχο. Η ανάβασή σας σ’ αυτό γίνετε από τα λαξευμένα σκαλοπάτια πάνω στον βράχο. Αφού πάρετε το κλειδί από την μοναχή που ζει στο μοναστήρι  ανεβείτε στο καθολικό να προσκυνήσετε αλλά καλό είναι να έχετε την προσοχή σας αυξημένη. Στο αριστερό μέρος από την είσοδο του καθολικού υπάρχει το στόμιο μιας σπηλιάς. Είναι η σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα το 1887. Οι τολμηροί μπορούν με προσοχή να μπουν στην σπηλιά στην αρχή γονατιστοί και σε αρκετά σημεία σε όρθια στάση και μετά από 100 περίπου μέτρα να φτάσουν στο σημείο ευρέσεως της εικόνας. Η θέα από το μπαλκόνι του καθολικού προς το φαράγγι του Λάδωνα  και τα βουνά είναι μαγευτική. Παρατηρήστε στα ανατολικά της μονής τον καταρράκτη που ξεπηδά μέσα από τα βράχια.. Αναχωρώντας από το μοναστήρι ακολουθήστε την διαδρομή για τα γνωστά Λαγκάδια. Πριν όμως καλό είναι να κάνετε δύο στάσεις. Η πρώτη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ που παράγει ρεύμα εκμεταλλευόμενο το νερό της λίμνης που φτάνει σ’ αυτό διαμέσου μιας σήραγγας 8,5χλμ. Η δεύτερη στάση είναι λίγο πριν τα Λαγκάδια, στα τοξωτά   γεφύρια μια πολύ ωραία και ήσυχη περιοχή με αρκετά πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Η πορεία σας μπορεί να συνεχιστεί προς τα Λαγκάδια Βυτίνα ή Στεμνίτσα ανάλογα με τις επιθυμίες σας.
     Η εκδρομή σας μπορεί να έχει πολλές στάσεις σε σημεία που σας αρέσουν και σίγουρα είναι πολλά. Εμείς αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά. Η ελληνική ύπαιθρος συνυφασμένη με παραδοσιακά στοιχεία που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον  συντελούν στο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που τόσα μας έχει δώσει άλλα άλλο τόσο την αγνοούμε και την πληγώνουμε με τις ποικίλες επεμβάσεις μας.
   Καλή χρονιά με εκδρομές σε κάθε ευκαιρία.



πλατεία Δήμητρας


Κοντοβάζαινα

Χλιαβρύση
Ι.Μ. Κλειβωκάς


    .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget