Αρκαδία



     Φίλοι των εκδρομών και σε αυτό την ανάρτηση θα ταξιδέψουμε στην όμορφη πατρίδα μας με τα εναλλασσόμενα  όμορφα  τοπία της. Το καλύτερο βέβαια είναι όχι μόνο να ταξιδεύουμε με την φαντασία μας μέσα από τις λίγες αυτές γραμμές αλλά να επισκεπτόμαστε τις περιοχές που προτείνονται αλλά και άλλες. Με αυτό τον τρόπο και την χώρα μας γνωρίζουμε και αγαπάμε αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου αντιλαμβανόμαστε πράγμα λίγο δύσκολο να περαστεί μέσα από τις λίγες γραμμές ενός ταξιδιωτικού άρθρου.
    Η πρόταση μας είναι ο «σίγουρος τόπος » κατά το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Έτσι ονόμασε το Λεωνίδιο. Αυτό μάλιστα  θα το δείτε γραμμένο και σε πινακίδα στην έξοδο του οικισμού.
    Το Λεωνίδιο είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τσακωνιάς και όπως είναι λογικό αποτελεί και την έδρα του δήμου. Έχει παραθαλάσσιους οικισμούς όπως το Λιβάδι που το συναντάμε πρώτο φτάνοντας από Αθήνα. Έχει ωραία παραλία και για τους πεινασμένους δυο ταβερνάκια για να χορτάσουν. Σημείο με καταπληκτική θέα είναι το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής  Ακολουθούν το Θιόπαφτο και η Σαπαντική δυο παραλιακή οικισμοί με καλές παραλίες.
    Φτάνοντας στο Λεωνίδιο θα παρατηρήσετε τους στενούς του δρόμους που πιθανόν να δυσκολέψουν-ανάλογα την εποχή-όσους θέλουν να κινηθούν μέσα στο κέντρο με αυτοκίνητο. Αφήστε το όχημά σας στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο ποτάμι, μην φανταστείτε ότι έχει νερό, και περιπλανηθείτε στο χωριό. Το αρχοντικό του Τσανακαλιώτη είναι ένα δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Με λίγο περπάτημα θα δείτε και κάποια μικρά αλλά πολύ γραφικά σπιτάκια. Αν τυχόν το περπάτημα σας άνοιξε την όρεξη και είναι νωρίς βραδάκι δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του «Ήρθε κ’ έδεσε» από τον σεφ Γιάννη Τρίκουλη (αξιόλογο φίλο μου) και χορτάστε από τις πλούσιες μερίδες.
    Την εκδρομή σας μπορείτε να την συνεχίσετε προς τους παραλιακούς οικισμούς Πλάκα και Πούλιθρα  και να κολυμπήσετε στις παραλίες που διαθέτουν και είναι από τις γνωστότερες στην περιοχή. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια και beach bar.
    Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο ανηφορίστε προς την Ι. Μ. Παναγίας Έλωνας, προσκυνήστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας  και ξεκουραστείτε κάτω από τον  βράχο της μονής. Από εδώ έχετε δύο δυνατότητες είτε να πάτε προς τον Κοσμά το ξακουστό χωριό της Κυνουρίας είτε να επιστρέψετε.
    Μετά την Έλωνα  το τοπίο αρχίζει να αλλάζει και από ξερό βραχώδες με φρυγανικό οικοσύστημα μετατρέπετε σε δασικό με έλατα και καστανιές. Το χωριό Κοσμάς με πλούσια βλάστηση περιμένει να σας ξεκουράσει κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατεία  μπροστά από τον περικαλλή ναό των Αγ. Αναργύρων και με τον τρόπο του να σας διηγηθεί την ιστορία του την καταστροφή του από τους Γερμανούς το 1943  και την ανασύστασή του από τους φιλόξενους κατοίκους του. Γύρω από το χωριό και μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά που μπορεί να δεί κάποιος όπως ο Αγ. Γιώργης, οι ποτίστρες και άλλα.
    Γυρνώντας στο Λεωνίδιο μπορείτε να κάνετε μια στάση στον εγκαταλλελειμένο μύλο στην είσοδο του χωριού και να θαυμάσετε την περιοχή από ψηλά.
    Αν τα πανηγύρια και οι γιορτές σας αρέσουν τότε στις 21 Μαΐου γίνετε μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί μια εβδομάδα  παρότι  δεν υπάρχει εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και της Αγ. Ελένης στο Λεωνίδιο. Πολύ καλές είναι οι γιορτές της μελιτζάνας και της σαρδέλας που αποτελούν και πόλο έλξης για τους απανταχού Τσάκωνες και όχι μόνο στο τέλος του καλοκαιριού.
    Όποτε βρείτε λοιπόν την ευκαιρία  επισκεφθείτε το Λεωνίδιο και τα περίχωρά του και είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθείτε από αυτά που θα δείτε. Νομίζουμε ότι το έναυσμα σας το δώσαμε. Στο χέρι σας είναι να πραγματοποιήσετε την εκδρομή αυτή και να δείτε θαυμάσετε μυρίσετε γευθείτε το άρωμα της Ελλάδας που όπως τα καλά αρώματα βρίσκονται σε μικρό μπουκαλάκι έτσι και αυτή έχει από το θεό ευλογηθεί και σε κάθε μικρό της σημείο έχει να αναδείξει το υπέροχο άρωμά της. Καλά να περνάτε με καλές εκδρομές.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget