Ναύπακτος

  Ναύπακτος

  Φίλοι τον εκδρομών και του ιστολογίου άλλη μια πρόταση για περισσότερες εκδρομές. Ίσως αναρωτηθείτε «τι μας λέει αυτός με την κρίση που υπάρχει». Θα με συγχωρήσετε αλλά αν σκεφτείτε κάτι τέτοιο μάλλον δεν ξέρετε να απολαμβάνετε  τις χαρές της ζωής γιατί τα πάντα τα έχετε συνδυάσει με την σπατάλη και την δήθεν προσφερόμενη πολυτέλεια σε ότι κάνουμε.
    Σας πληροφορώ ότι μπορείτε να κάνετε μικρότερες ή μεγαλύτερες εξορμήσεις με χαμηλό κόστος και καλό προσφερόμενο προϊόν. Μην πέφτετε στην παγίδα των ΜΜΕ και όλων αυτών που θέλουν να σας ποδηγετήσουν τη σκέψη. Καταλαβαίνω τους ανέργους αλλά όλοι  μπορείτε να πάτε μια εκδρομή να δείτε τις ομορφιές τις χώρας μας να θυμηθέιτε την ιστορία της και να δείτε τους τόπους που έγιναν διάφορα ιστορικά γεγονότα. Ο εγκλεισμός στο σπίτι «για οικονομικούς» λόγους το μόνο που σας προσφέρει είναι συνεχή πλύση εγκεφάλου από τους «ειδικούς» και τίποτε ωφέλιμο.
   Ας αφήσω όμως την πολιτική και οικονομική γκρίνια για να περάσω στην πρόταση μου για αυτή την αναρτηση. Ακολουθώντας την Αθηνών-Πατρών  φτάνετε στο καμάρι της σύγχρονης Ελλάδας την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Μια στάση στο κάστρο του Αντιρρίου είναι μια καλή πρόταση για να παρατηρήσετε τόσο την Γέφυρα όσο και την στρατηγική θέση του χώρου που σε παλαιότερες εποχές έλεγχε το στενό πέρασμα του Κορινθιακού κόλπου. Η εκδρομή όμως συνεχίζετε προς την Ναύπακτο.
   Η πόλη της Ναυπάκτου έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως που την κάνει ελκυστική είναι τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και η ιστορία της.    Σύμφωνα με την παράδοση εδώ οι Δωριείς κατασκεύασαν πλοία για να περάσουν στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου και από αυτή την κίνηση τους  (νάυς+ πηγνυμι) πήρε το όνομα η περιοχή. Η Ναύπακτος είναι γνωστότερη από την ναυμαχία του ενωμένου χριστιανικού στόλου και του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου που βρήκε νικητές τους πρώτους στις 7 Οκτωβρίου 1571.
    Φτάνοντας στην πόλη θα δείτε ότι έχει δύο κάστρα. Δεν είναι όμως δύο αλλά ένα που από την οικιστική ανάπτυξη της πόλης χάθηκε η συνοχή του. Το βόρειο και παράλληλα ορεινό τμήμα του κάστρου προσφέρει καταπληκτική θέα στον κορινθιακό κόλπο και στην Γέφυρα  ενώ η πόλη απλώνετε κάτω από τα πόδια σας. Μπορείτε να ξεκουραστείτε στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο και να απολαύσετε την θέα.
     Περπατήστε μέσα στην πόλη παρατηρήστε τα όμορφα σπίτια και απολαύσετε την βόλτα σας στο ενετικό λιμάνι με τα καφέ, επισκεφθείτε τα σπίτια των αγωνιστών του 1821 Μπότσαρη και Τζαβέλα, την Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη με σπάνια κειμήλια του 19ου αιώνα. Δείτε τον αρχαίο ναό του Ασκληπιού στην συνοικία Κεφαλόβρυσο. Η εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Παρασκευής δίνουν και αυτές το χρώμα τους, ιδιαίτερα δε όταν πανηγυρίζουν.
      Στα 10 χλμ από την πόλη βρίσκετε η μονή του Αγ. Ιωάννου με τοιχογραφίες του 1703 και 1722. Μπορείτε να πάτε επίσης και στην Βαρνάκοβα  στα 20 χλμ., μια πολύ ιστορική μονή που έχει και την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
      Αν βρεθείτε Μ Παρασκευή στην Ναύπακτο θα παρακολουθήσετε την συνάντηση των επιταφίων στο λιμάνι και το σβήσιμο όλων των φώτων της πόλης και το παράλληλο άναμα φωτιών στις ντάπιες του κάστρου.
     Μπορείτε να κολυμπήσετε ακόμα και στην παραλία της πόλης που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις που αναζητά ο νεοέλληνας. Λίγο παρακάτω στα 3 χλμ  στο δρόμο για Άμφισσα  θα συναντήσετε μια πινακίδα που γράφει  παραλία Χιλιαδούς. Είναι μια πεδινή περιοχή με ωραία παραλία που αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια μάλλον άναρχα. Οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ και ανέσεων θα βρουν εδώ αυτό που ψάχνουν ενώ και οι φίλοι της ηρεμία μπορούν να  ικανοποιηθούν μετά το τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και την είσοδο στο χωματόδρομο.
       Η αναχώρησή σας από την Ναύπακτο μπορεί να γίνει από δύο διαδρομές. Πρώτη διαδρομή είναι ο δρόμος που φτάσατε από Αθηνών Πατρών. Η δεύτερη διαδρομή, που εμένα προσωπικά μ’ αρέσει   περισσότερο είναι ο δρόμος που οδηγεί προς Άμφισσα. Με μικρές παρακάμψεις μπορείτε να επισκεφθείτε το Ευπάλιο, το Γαλαξίδι και την Ιτέα. Από εδώ είτε επιστρέφετε Αθήνα από Αντίκυρα είτε διαμέσου Δελφών Αράχοβας.
     Η εκδρομή σας στη Ναύπακτο μπορεί να είναι ακόμα και ημερήσια. Μια πολυήμερη εκδρομή όμως θα σας δώσει την ευκαιρία να περιηγηθείτε και στην πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία με όμορφες δασικές διαδρομές, ποτάμια και μικρά χωριουδάκια. Η απόφασή είναι δική σας. Η προτροπή δική μας. Ξεκινήστε περιηγηθείτε, ανακαλύψτε, και χαρείτε   την όμορφη Ελλάδα μας. Μόνο προσέχετε. Ας μην την πληγώνουμε άλλο. Καλές διαδρομές.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget