Σέρρες



 Σέρρες
Φίλοι των εκδρομών η χώρα μας έχει πολλές ομορφιές που αξίζει να τις ανακαλύψουμε. Ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα συναντά κανείς αρκετά διαφορετικά τοπία απ’ ότι στη νότια. Για όσους μένουν στο νότο ίσως είναι λίγο δύσκολο να ταξιδέψουν ως τα βόρεια λόγο των αποστάσεων. Δεν είναι όμως απαγορευτικές για τους λάτρεις των εκδρομών. Βεβαίως θα αποζημιωθούν και από τα τοπία που θα δουν.
   Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας για τις Σέρρες. Η πρώτη μεγάλη πόλη στα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη είτε οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού είτε σιδηροδρομικώς. Φτάνοντας κανείς στις Σέρρες συναντά μια σύγχρονη πόλη με πολλά όμως αξιόλογα τόσο μνημεία όσο και νεότερα κτήρια.
   Περπατήστε μέσα στην πόλη, τόσο στους σύγχρονους δρόμους της όσο και στην παλιά πόλη, δίπλα στην κεντρική πλατεία  και επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο μπεζεστένι στην παλιά σκεπαστή αγορά. Θαυμάστε το κτήριο της Εθνικής τραπέζης και του θεάτρου καθώς και τα άλλα νεοκλασικά στη γύρω περιοχή.
   Προσκυνήστε στο  νέο μητροπολιτικό ναό των Παμεγίστων Ταξιαρχών  αλλά μην παραλείψετε να δείτε τρείς σημαντικές εκκλησίες της πόλης. Την παλιά μητρόπολη που είναι αφιερωμένη στους αγίους Θεοδώρους κτίσμα του 6ου αιώνα. Τη σημερινή του μορφή ο ναός την πήρε το 1928 μετά από αναστηλωτικές προσπάθειες που έγιναν αφού είχε καταστραφεί μέρος του από πυρκαγιά που έβαλαν οι βούλγαροι πυρπολώντας την το 1913 στους βαλκανικούς πολέμους.
 Δύο ακόμα εκκλησίες είναι ο ναός του αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη στα ανατολικά της πόλης που είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και αποτελεί ένα σύμπλεγμα δύο ναών και ο ναός του αγίου Νικολάου. Για να φτάσετε στον ναό αυτό ακολουθείτε το δρόμο για το κάστρο. Λίγο πριν το ψηλότερο σημείο του κάστρου ακολουθείτε μια παράκαμψη και βρίσκεστε μπροστά στο ναό του αγίου Νικολάου. Είναι κτίσμα του 12ου αιώνα με αναστύλωση του 1937.
  Αφού είστε τόσο κοντά στο κάστρο δεν είναι τίποτα να ανεβείτε προς αυτό. Δυστυχώς σώζονται λίγα μόνο κτίσματα από το βυζαντινό κάστρο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα χρόνια του Βουλγαροκτόνου. Η θέα προς την πόλη και τον κάμπο είναι μοναδική. Κατεβαίνοντας από το κάστρο μπορείτε να κάνετε μια στάση στο γραμμικό πάρκο πλάι στο ποτάμι και από εκεί να αποφασίσετε που θα κινηθείτε. Είτε προς το πανέμορφο δάσος του Λαϊλιά είτε προς το ξακουστό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
   Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από την πόλη μέσα σε μια πανέμορφη χαράδρα. Είναι κτίσμα του 13ου αιώνα και θεωρείτε από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας. Η πλούσια ιστορία της μονής, η αγάπη της γυναικείας αδελφότητας και τα εξαιρετικά κτίσματα συνεπικουρούμενα από το φυσικό τοπίο θα σας κρατήσουν αρκετή ώρα στο μοναστήρι.
     Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά του νομού καλό είναι να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα. Αυτό βρίσκεται κοντά στο χωριό Αλιστράτη. Ένα κόσμημα της φύσης ανοίγεται στον άνθρωπο και μέσα από μια εύκολη διαδρομή περίπου 45 λεπτών παρουσιάζει την ομορφιά που κρύβει το «σκοτάδι της γης». Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να διασχίσουν και το πανέμορφο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη που περνά ακριβώς δίπλα από το σπήλαιο. Αυτό που τα χωρίζει είναι η σιδηροδρομική γραμμή.
    Ο νομός έχει πολλά να παρουσιάσει τόσο στο βορά με τα οχυρά και τις πηγές αλλά και την λίμνη Κερκίνη στα δυτικά της πόλης αλλά και πολλά ακόμα που θα ανακαλύψετε με μια εκδρομή σας στις Σέρρες. Αυτό που αξίζει να προσέξετε είναι το τεράστιο λιοντάρι της Αμφίπολης σύμβολο περηφάνιας και δύναμης.
   Αυτά είναι λίγα από τα πολλά που μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στο νομό. Μια εκδρομή λοιπόν θα σας δώσει την ευκαιρία να τα ανακαλύψετε και γιατί όχι να τα «κατακτήσετε».

πάρκο
μπεζεστένι
νέος μητροπολιτικός ναός Παμεγίστων Ταξιαρχών
ναός αγ, Θεοδώρων (παλιά μητρόπολη)
πύργος του κάστρου
ναός αγ. Νικολάου
ναός αγ. Γεωργίου Κρυονερίτη
μεσαιωνικός πύργος


 Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου

Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου
μονοπάτι πίσω από τη μονή
φαράγγι Αγγίτη
 σταθμός Αλιστράτης
 έξω από το σπήλαιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget