Κοσμάς Κυνουρίας

Κοσμάς Κυνουρίας

   Φίλοι των εκδρομών η όμορφη χώρα που λέγετε Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα που την κάνει μοναδική. Αυτό δεν είναι άλλο από την συνεχή εναλλαγή του τοπίου που δε σε αφήνει να πλήξεις. Από το θαλασσινό τοπίο στο αλπικό και από εκεί σε βραχώδες και σε φρυγανικό και η πορεία συνεχίζεται. Τέτοιες αλλαγές θα συναντήσει και όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την πρότασή μας. 
    Ξεκινάμε για το ορεινό και μαρτυρικό χωριό του Κοσμά Κυνουρίας πάνω στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150μ . Η πρόσβαση σε αυτό γίνετε είτε από το Λεωνίδιο είτε από το Γεράκι Λακωνίας.   
    Η διαδρομή από το Λεωνίδιο γίνεται μέσα από το φαράγγι του Δαφνοπόταμου. Μέχρι την ξακουστή Ιερά Μονή Έλωνας με την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που καλό είναι να κάνετε μια στάση  για να προσκυνήσετε αλλά και να θαυμάσετε την θέα του φαραγγιού από ψηλά, το τοπίο είναι βραχώδες με χαμηλή βλάστηση. Λίγο μετά τη μονή και όσο πλησιάζουμε στο χωριό το τοπίο γίνετε αλπικό με τα έλατα να κυριαρχούν στο χώρο. Λίγο πριν το χωριό υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Ένας βατός χωματόδρομος σας οδηγεί σε αυτό. Το χωρίο μετά από λίγα μέτρα αρχίζει να ξεπροβάλει. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κτήρια είναι το σχολείο που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Θαυμάστε τα σπίτια που με πολύ κόπο ξανάχτισαν οι κάτοικοι του μετά τον εμπρησμό από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 29-30 Ιανουαρίου 1944. 
   Προσκυνήστε στην εκκλησία των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και δροσιστείτε σε δύο σημεία. Είτε στα νερά που πηγάζουν από το ιερό του ναού και με τρεις κεφαλές λεόντων προσφέρονται αφειδώς στους κουρασμένους ταξιδιώτες, είτε απολαμβάνοντας κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία της εκκλησίας ότι τραβά η όρεξή σας. Πρότασή μας είναι να δοκιμάσετε τα σπιτικά γλυκά, όταν βέβαια τα προλάβετε. Περπατήστε στα δρομάκια και τολμήστε να επισκεφθείτε ακόμα και το κοιμητήριο. Θα παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι έφευγαν από εδώ  μετά τα 90 και 100 τους χρόνια. Ρωτήστε για τις πηγές και για τα εκκλησάκια μέσα στο δάσος και χαρείτε το δάσος με τα έλατα και τις καστανιές. Οι επιλογές σας είναι τρείς είτε να παραμείνετε στο χωριό και να απολαύσετε κάθε σπιθαμή του είτε να γυρίσετε στο Λεωνίδιο ή να κατευθυνθείτε προς το Γεράκι. 
   Το Γεράκι ήταν ο τόπος που είχαν οι Κοσμίτες τα χειμαδιά τους λόγω του ηπιότερου χειμώνα που επικρατούσε σε αυτό. Για να φτάσετε σε αυτό και από εκεί αν θέλετε σε Σπάρτη θα ακολουθήσετε το δρόμο των 100 ημερών. Ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε με προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του Κοσμά και ένος μηχανικού του Στρατού μέσα σε 100 μόνο μέρες. Ο δρόμος αυτός εγκαινιάσθει 1 Ιουλίου 1951 την ημέρα που πανυγηρίζει η εκκλησία του χωριού.  Αυτό στάθηκε αφορμή Γάλος σκηνοθέτης να γυρίσει ντοκιμαντέρ για το κατόρθωμα των κατοίκων. 
   Η πρόταση έγινε η απόφαση είναι δική σας. Οργανώστε την επόμενη εκδρομή σας και ανακαλύψτε  είτε αυτά που προτείνουμε είτε άλλα που σας διεγείρουν περισσότερο τις αισθήσεις και την φαντασία. Καλές εκδρομές!  
Καμπαναριό ρολόι

πηγές λεόντων
όμορφη αυλή
ξεδιψάστε άφοβα
Ι.Ν. Κοσμά και Δαμιανού
στην πλατεία για γλυκό
αχιτεκτονική
πηγή στο δάσος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget