Κάστρο Φαναρίου



 Φανάρι Καρδίτσας
   Φίλοι των εκδρομών είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα κάστρα και τα φρουριακά συγκροτήματα είναι πολλά. Δυστυχώς όμως σε καλή κατάσταση διατηρούνται λίγα. Θύμα τόσο της αδιαφορίας των αρχών όσο και των κατοίκων της περιοχής που κοσμούν πλέον. Ένα τέτοιο είναι και το κάστρο του Φαναρίου του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Η πρόσβασή του γίνεται είτε μέσω Καρδίτσας λίγο ευκολότερα λόγω ύπαρξης πινακίδων είτε μέσω Τρικάλων Μαγούλας Φαναρίου. Φτάνοντας στους πρόποδες του λόφου θα συναντήσετε τον τάφο και ναό του Αγίου Σεραφείμ επισκόπου Νεοχωρίου που μαρτύρησε στην περιοχή. Νοτίως του ναού υπάρχει πινακίδα που μας πληροφορεί ότι είμαστε στον αρχαιολογικό χώρο. Μετά από λίγα μέτρα εύκολου ανηφορικού δρόμου που επιτρέπει την είσοδο ΙΧ όχι όμως λεωφορείου αντικρίζει κανείς το κάστρο. Η είσοδος γίνεται από τη νότια πύλη του και αντικρίζουμε ένα μικρό αλλά όμορφο σύμπλεγμα. Έξι πύργοι με θέα στο θεσσαλικό κάμπο, δύο δεξαμενές νερού με σύστημα πλήρωσης και φύλαξης, λουτρό που επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ που όμως δεν σώζεται αλλά και η αναστηλωμένη πυριτιδαποθήκη που θα μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο είναι τα σπουδαιότερα που βλέπει κανείς. Οι επάλξεις αναστηλώνονται μετά την καταστροφή που υπέστησαν από τους κατοίκους των γύρω περιοχών όταν χρησιμοποιούσαν τις πέτρες του κάστρου για οικοδομικά υλικά. Ακόμα και η Εθνική τράπεζα  στην Καρδίτσα χρησιμοποίησε πέτρες από το κάστρο. Παρόλα αυτά η προσπάθεια αναστήλωσης του είναι πολύ αξιόλογη. Ανηφορίστε προς το κάστρο θαυμάστε τα προαναφερθέντα και ρωτήστε για την κρυμμένη εκκλησία και την μυστική έξοδο διαφυγής που οδηγούσε στο πίσω μέρος του λόφου. 
   Για την ιστορία του καλό είναι να ξέρετε ότι χτίστηκε τον 13ο αιώνα και επόπτευε τον κύριο άξονα της εποχής που ένωνε Θεσσαλία και Ήπειρο ενώ εκεί συλλέγονταν και οι φόροι σε είδος. Μη φοβηθείτε τώρα δεν θα σας φορολογήσει κανείς αφού ακόμα και η είσοδός του είναι δωρεάν προς το παρόν και ελπίζουμε αυτό να μην αλλάξει. Τολμήστε λοιπόν μια εξόρμηση και μαζί με το κάστρο επισκεφθείτε και το Φανάρι το χωριό που έδωσε το όνομά του στο κάστρο και μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα χρόνια του Ομήρου. Μικρό και γραφικό με ωραία πέτρινα σπιτάκια και όμορφη θέα. Η πρόταση έγινε η απόφαση είναι δική σας. Τολμήστε το αξίζει!
το κάστρο από το Φανάρι
η πύλη του
η δεξαμενή
από την πυριτιδαποθήκη
η δεύτερη δεξαμενή
πάνω από τις επάλξεις
ο ναός του αγίου Σεραφείμ

Σχόλια

  1. Εντυπωσιακό! Δε θα φανταζόμουν πως υπάρχει τέτοιο κάστρο στην Καρδίτσα, και ποιος ξέρει πόσα ακόμα σε πόσα άλλα μέρη... μόνο τον Πλαταμώνα ξέρουμε, κι αυτόν επειδή είναι πάνω στην Εθνική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget