Διακοπτό Οδοντωτός.

  Φίλοι των εκδρομών η Ελλάδα είναι μια χώρα που δυστυχώς δεν έχει αναπτύξει όπως θα έπρεπε το σιδηροδρομικό της δίκτυο. Στην Πελοπόννησο μάλιστα παρά την αναβάθμιση του δικτύου δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Πέρα από τον πολύπαθο προαστιακό που θα φτάσει στην Πάτρα ακόμα δεν έχει γίνει κάτι. Πάνω στην κρατική αδιαφορία και το κενό του σιδηροδρόμου βρήκαν ευκαιρία και αναπτύχθηκαν άλλες μορφές μετακίνησης.
Υπάρχει όμως μία γραμμή, για να αφήσουμε την γκρίνια, που είναι πρότυπο και λειτουργεί κανονικά. Αυτή δεν είναι άλλη από την γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα, ο γνωστός σε όλους Οδοντωτός. Η γραμμή που άλλοτε ένωνε τα ορεινά της Αχαΐας με τη θάλασσα και κινούσε την οικονομία της περιοχής σήμερα κινεί και πάλι την οικονομία άλλα στο τουριστικό τομέα. Η πρόσβαση στο Διακοπτό είναι πολύ εύκολη οδικώς και σε λίγο καιρό και σιδηροδρομικώς. Αν έχετε χρόνο μέχρι την αναχώρηση της μικρής αμαξοστοιχίας τότε μια περατζάδα στο χωριό του μεγάλου κωμικού Διονύση Παπαγιαννόπουλου έχει αρκετά να σας αποκαλύψει. Όμορφα σπίτια, και διαδρομές μέσα στο χωριό δίνουν την αίσθηση ενός άλλοτε πλούσιου παραλιακού θέρετρου.
Αφήνοντας το σταθμό ο οδοντωτός στα πρώτα χιλιόμετρα δεν έχει κάτι πολύ αξιόλογο. Όταν όμως μπει μέσα στο υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Ανάλογα την εποχή ποικίλουν και οι εικόνες που θα δει ο επισκέπτης. Νερά, καταρράκτες, πλούσια βλάστηση, υπέροχα δέντρα, γεωλογικά φαινόμενα, είναι μερικά μόνο από αυτά που θα προλάβει να δει κανείς μέσα από τα μεγάλα παράθυρα του συρμού. Μπορεί βέβαια να δει και περιπατητές αφού δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που είτε κατηφορίζουν από τα Καλάβρυτα με τα πόδια είτε κάνοντας την δύσκολη ανηφορική διαδρομή. Στη διαδρομή θα παρατηρήσει κανείς κάποια μικρά κτίσματα. Είναι μικροί σταθμοί που πλέον εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν χρησιμοποιούνται. Ο σταθμός όμως με την αμέσως μεγαλύτερη κίνηση μετά τα Καλάβρυτα είναι η Ζαχλωρού. Ένα όμορφο μικρό γραφικό χωριουδάκι που αρχίζει να αναπτύσσετε τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Σημείο αναφοράς του η υπέροχη τοξωτή μεταλλική γέφυρα του οδοντωτού λίγα μόλις μέτρα μετά τον σταθμό. Αρκετοί είναι αυτοί που κατεβαίνουν σε αυτό το σταθμό είτε για να ανηφορίσουν προς το Μέγα Σπήλαιο είτε για να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ των καταστημάτων δίπλα στη γραμμή. Η συνέχεια της διαδρομής προς τα Καλάβρυτα είναι εξίσου σημαντική και όμορφη μέσα στο ίδιο φαράγγι που πολλοί το αποκαλούν “Αμαζόνιο της Ελλάδας”
Η διαδρομή του μικρού τρένου με την ονομασία οδοντωτός, γιατί στις ανηφόρες χρησιμοποιεί ένα σύστημα που μοιάζει με δόντια για να ανέβει, είναι από τις ομορφότερες του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας. Καλό είναι οι φίλοι των εκδρομών να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μια φορά αυτή την όμορφη διαδρομή.
Πολύ καλό βέβαια θα ήταν αν οι υπεύθυνοι των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα έπαιρναν σαν παράδειγμα αυτό το επιτυχημένο μοντέλο και δημιουργούσαν στο ήδη υπάρχον δίκτυο τουριστικές διαδρομές που θα αύξαναν την τουριστική αξία και προβολή των περιοχών. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις γραμμές Διαβολίτσι - Καλαμάτα, Μυκήνες – Ναύπλιο, Κατάκολο – Ολυμπία. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και οι υπάρχοντες σταθμοί και από ξεχασμένα κτήρια να γίνουν μίνι εμπορικά κέντρα προβολής των τοπικών επιχειρήσεων και προώθησης των τοπικών προϊόντων χωρίς να χάσουν την γραφικότητα και ιστορικότητα τους. Η πρόταση τόσο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος των σιδηροδρόμων όσο και της προβολής του οδοντωτού έγινε.Τολμήστε το!


 ο παλαιός συρμός





ο νέος συρμός
μέσα από το συρμό

 γεωλογικό φαινόμενο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget