Ρόδος

Ρόδος, παλιά πόλη.
    Φίλοι των εκδρομών στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφέρει για το υπέροχο νησί των ιπποτών, τη Ρόδο. Αναφέραμε ενδιαφέροντα σημεία του νησιού αλλά αυτό που δίνει ξεχωριστό χρώμα στην πόλη είναι η παλιά πόλη και το κάστρο που την περιτειχίζει, που χτίστηκε πάνω σε βυζαντινά ερείπια, από τους Ιωαννίτες ιππότες το 14ο αιώνα,  με το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου να κατέχει δεσπόζουσα θέση και να δίνει ένα άλλο χρώμα. Μια επίσκεψή σας στο παλάτι, που συντηρήθηκε για τις ανάγκες της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. θα σας πείσει με τον καλύτερο τρόπο.
Το παλάτι έχει μετατραπεί σε μουσείο με γενική είσοδο 6 ευρώ, εκτός αν σας πιάνουν οι πολλές εξαιρέσεις για να πληρώσετε μειωμένο ή και καθόλου. Όπως και να έχει τα αξίζει τα χρήματα. Μεγάλες όμορφες αίθουσες με καταπληκτικά ψηφιδωτά, εσωτερικά εκκλησάκια, μυστήριες αίθουσες, επιβλητικοί διάδρομοι που σου δημιουργούν την αίσθηση με το διάκοσμο που έχουν ότι βρίσκεσε ξαφνικά στον 15ο αιώνα. Το παλάτι θέλει υπομονή και προσοχή έτσι ώστε κάποιος να το ευχαριστηθεί.
    Αφήνοντας το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου, περπατήστε μέσα στα υπέροχα δρομάκια της παλιάς πόλης και επισκεφθείτε τη Αγ. Αικατερίνη, Αγ. Γεώργιο, Αγ. Νικόλαο και φυσικά τον Αγ. Φανούριο τον πολιούχο της πόλης. Όφορφοι ναοί επιρεασμένοι οι περισσότεροι από την ενετική αρχιτεκτονική. Αξιόλογα σημεία της πόλης είναι η μουσουλμανική βιβλιοθήκη, το παλιό συσσίτιο πίσω από το παλάτι του  Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς, κτίσμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 1522 που φιλοξένησε τον προαναφερόμενο κατακτητή της Ρόδου επειδή δεν ήθελε να μείνει στο παλάτι του μεγάλου μαγίστρου. Στα θετικά της κατάκτησης του νησιού από τον Σουλειμάν είναι το γεγονός ότι δεν κατέστρεψε τα παλαιότερα ενετικά κτίσματα αλλά δημιούργησε άλλα αφήνοντας και αυτός το χρώμα του στην πόλη.Ένα από αυτά είναι τα ισλαμικά λουτρά που πολύ έξυπνα ο δήμος τα μετέτρεψε σε δημοτικά λουτρά  και έτσι λειτουργούν ακόμα. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών και εύκολα θα καταλάβετε τους ενοίκους την εποχή της ιπποτοκρατίας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε ιπποτικό κτίσμα και μαρτυρεί την ιστορία του νησιού πολύ δε μάλιστα την ελληνικότητά του.
    Περπατώντας στην πόλη θαυμάστε τον πύργο του ρολογιού, το νοσοκομείο των Ιπποτών,  το κατάλυμα της  Ωβέρνης, το μέγαρο της Καστελλανίας που συγκεντρώνονταν οι έμποροι κοντά στο λιμάνι, την Παναγίας της Νίκης, καθώς και τα οθωμανικά κτίσματα του Σουλειμάν, του Σουλτάν Μουσταφά και το Αγά Τζαμί τους προμαχώνες και την τάφρο που έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο πάρκο περιμετρικά της παλαιάς πόλης.
   Εκτός των τειχών η πόλη έχει όμορφα κτίσματα τα περισσότερα την εποχή της Ιταλοκρατίας. Το δικαστικό μέγαρο, η τράπεζα της Ελλάδος, το εθνικό θέατρο, το  καζίνο και το ενυδρείο είναι μερικά από αυτά. Όλα αυτά είναι στην όμορφη παραλιακή διαδρομή της πόλης στο ενετικό λιμάνι με τα ελάφια και το φάρο φρούριο.Εδώ αναφέραμε μερικά από τα πολύ αξιόλογα σημεία της πόλης. Το μόνο που μένει είναι εσείς να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα και να τα κάνετε "κτήμα" σας. Καλό σας ταξίδι!!!

 Αυλή παλατιού μεγάλου Μαγίστρου
Αυλή παλατιού μεγάλου Μαγίστρου
αβαείο
Πύργος ρολογιού
επάλξεις

αίθουσα παλατιού μεγάλου Μαγίστρου
αίθουσα παλατιού μεγάλου Μαγίστρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget