Κάστρα

Σταυροδρόμι πολιτισμών οι Ελλάδα αλλά και στρατηγικός κόμβος από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό συνέβαλε στην ύπαρξη πολλών φρουριακών συγκροτημάτων. Άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα σε πλήρη εγκατάλειψη συνθέτουν ένα ενδιαφέροντα χώρο για εκδρομές σε όσους αναπολούν το παρελθόν αλλά και σε όσους αρέσει η θέα που προσφέρουν τα σημεία αυτά. Πιστέψτε με είναι καταπληκτική!
Κάστρα
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΒΟΙΑ
ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ (ΧΑΛΚΙΔΑ)

Όσοι κάνουν βόλτα στη Χαλκίδα θα έχουν προσέξει στη Βοιωτική πλευρά της πόλης το κάστρο του Καράμπαμπα στην συνοικία της πόλης Κάνηθο που το όνομά της το φέρει από την αρχαιότητα. Το κάστρο βρίσκεται σε στρατηγική θέση ελέγχοντας τα στενά του Ευρίπου προστατεύοντας την πόλη της Χαλκίδας από τους επιδρομείς. Αν και χτισμένο από τους τούρκους το 1684 μοιάζει περισσότερο ευρωπαικό χάρι στα σχέδια του βενετού αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Μπαίνοντας στο κάστρο θα δεί κανείς τόσο τον πύργο όσο και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Οι προμαχώνες του, είναι σε καλή κατασταση και παρέχουν καταπληκτική θέα στα στενά του Ευρίπου και στην υψηλή γέφυρα καθώς και σε όλη την Χαλκίδα. Τα καλοκαίρια δίνονται παραστάσεις και γίνονται εκθέσεις στους χώρους του και πλήθος κόσμου συμμετέχει σε αυτές. Μια εκδρομή σε αυτό το κάστρο θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία του και να μεταφερθείτε για λίγο σε μια άλλη εποχή.










ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ

Αν βρίσκεστε στην Εύβοια καλό είναι αν σας αρέσουν τα φρουριακά συγκροτήματα να προσέξετε στο δρόμο από Βασιλικά προς Φύλα τους δύο πύργους που έχουν σωθεί χτισμένοι πάνω σε μικρό λόφο σε στρατηγικό σημείο, ελέγχοντας το Ληλάντιο πεδίο. Αν θέλετε να ανεβείτε, σταθμεύστε στο εκκλησάκι που θα συναντήσετε και ανηφορήστε από το μονοπάτι. Μια ενναλακτική πρόταση είναι να κάνετε το γύρω του λόφου που δεν θα κρατήσει πάνω από 5 λεπτά με πολύ αργεί οδήγηση, για να δείτε περιμετρικά τους πύργους. 



ΠΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Στα Πολιτικά Ευβοίας όπως αναφέρετε και σε ανάρτηση στο ίδιο blog  υπάρχει ένας μικρός τετράγωνος πύργος μάλλον του 12ου αιώνα που ελέγχει τον βόρειο Ευβοϊκό. Είναι μέσα στο χωριό και δεν ξεχωρίζει εύκολα αφού τα σπίτια τον έχουν πλέον καλύψει. Μια μικρή πινακίδα μαρτυρεί την υπαρξή του. Αξίζει μια μικρή στάση για να τον θαυμάσετε.




ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
 Στην παραλία της Καρύστου δεσπόζει το φρούριο Μπούρτζι που έχτισαν οι Ενετοί το 1350μΧ. Είναι μια αξιόλογη κατασκευή για την προστασία του λιμανιού κυρίως που σώζεται ολόκληρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι επισκέψιμο διότι παραχωρείτε σε εκθέσεις καλλιτεχνών από την Εύβοια κατα κύριο λόγο.



ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΥΛΟΣ 

Στη γραφική αλλά και ιστορική Πύλο συναντάμε στα δυτικά του οικισμού ένα πολύ αξιόλογο κάστρο το ονομαζόμενο και ώς Νιόκαστρο σε αντιδιαστολή με το παλαιότερο κάστρο του Ναυαρίνου που προστάτευε την είσοδο στο παλιό λιμάνι. Το κάστρο άρχισε να κτίζεται το 1573 από τους Οθωμανούς μετά την ήττα τους στην ναυμαχία τις Ναυπάκτου το 1571. Το κάστρο είναι αρκετά μεγάλο και έχει δεχθεί επιρροές και από τους Ενετούς που το χρησιμοποίησαν από το 1686 εώς το 1715. Μπαίνοντας στο κάστρο υπάρχει αριστερά το μουσείο δωρεά γάλλου φιλέλληνα. Περπατήστε στην αυλή, δείτε την εκκλησία του, που ακόμα επισκευάζεται, και οι πιο τολμηροί ανεβείτε στους προμαχώνες και αν αυτό δεν φτάνει περπατήστε στις επάλξεις και θαυμάστε την θέα. Μόνο που προς τον οικισμό έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ τα πεύκα που τον κρύβουν. Στον ανατολικό προμαχώνα που είναι σε καλύτερη κατάσταση λειτουργεί μονιμη έκθεση τις ιστορίας τόσο του κάστρου όσο και των ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή. Αν αγαπάτε τα κάστρα η περιήγησή σας σε αυτό μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Αν πάλι δεν είστε και τόσο λάτρεις μπορεί να αλάξετε άποψη. Ποσοχή όμως αποφύγετε την επίσκεψή σας την Δευτέρα γιατί θα το βρείτε κλειστό όπως και μετά τις 3μμ. Μια επίσκεψη είναι μάλλον επιβεβλημένη.










ΝΑΒΑΡΙΝΟ

 Δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με θέα όμως προς το Ιόνιο βρίσκετε το κάστρο του Ναβαρίνου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς με την γνωστή ναυμαχία στις 20 Οκτωβρίου 1827. Παρόλη την αξία του στην απελευθέρωση της χώρας αυτό το κάστρο είναι πλήρως εγκαταλλελημένο. Μάλιστα υπάρχει και πινακίδα στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στο κάστρο που πληροφορεί για την επικυνδινότητα της επίσκεψης. Μετά από 200 περίπου μέτρα στα δεξιά προβάλει το κάστρο. Από εδώ η διαδρομή αν και τα μονοπάτια υπάρχουν δυσκολεύει τόσο από την ανηφόρα όσο και από τα χόρτα που τα κάνουν δυσδιάκριτα. Βόλτα για αρκετά τολμηρούς που θα αποζημιωθούν από την θέα και θα στεναχωρηθούν από την εγκατάληψη.




ΜΕΘΩΝΗ

Η παραλιακή πόλη της Μεθώνης είναι γνωστή για το κάστρο της αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1209 από τους Βενετούς που κατέλαβαν την πόλη πάνω σε μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα. Παράλληλα για την αμυντική θωράκιση έφτιαξαν τάφρο και έκτισαν ανα περιόδους ισχυρούς πύργους. Περιηγηθείτε στο κάστρο, προσκυνήστε στην εκκλησία και θαυμάστε την γρανιτένια κολώνα. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ο οκταγωνικός πύργος στην άκρη του κάστρου που ενώνετε με αυτό χάρη στην τοξωτή γέφυρα. Η επίσκεψη στο κάστρο θα σας αφήσει ικανοποιημένους σε θέα και μυστικά περάσματα που όμως θέλουν πολύ προσοχή αφού δυστηχώς το κάστρο σε πολλά σημεία του έχει διαβρωθεί από τη φύση αλλά κυρίως από την αδιαφορία των ανθρώπων. 









ΛΑΚΩΝΙΑ

ΓΕΡΑΚΙ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget