Σαλαμίνα

Κούλουρη
    Φίλοι των εκδρομών τι θα λέγατε να πηγαίναμε μια εκδρομή σε ένα από τα διασημότερα παγκοσμίως νησιά της Ελλάδας λόγω της ιστορίας της. Φυσικά θα λέγατε φύγαμε… αλλά αν σας έλεγα ότι πρόκειται για την Σαλαμίνα ίσως το ξανασκεφτόσασταν! 
    Η Σαλαμίνα γνωστή και ως Κούλουρη, έμεινε στην ιστορία από την περίφημη ναυμαχία που έγινε ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες το 480πΧ και κατέληξε σε νίκη του ελληνικού πνεύματος έναντι του Περσικού δεσποτισμού.
    Παρόλα αυτά και παρότι βρίσκετε πολύ κοντά στην Αθήνα δεν χαίρει τόσο της εκτίμησης των ελλήνων ως τόπος τουριστικού προορισμού. Αυτό οφείλετε τόσο στην άναρχη δόμηση που επετράπη για να καλύψει  την εξοχική κατοικία των πειραικών κυρίως κατοίκων, όσο και στην ύπαρξη του ναυστάθμου και την εγγύτητα  της με τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Περάματος.
    Ας αφήσουμε όμως την μουρμούρα και ας περάσουμε στις ομορφιές του μεγαλύτερου νησιού του Σαρωνικού κόλπου. Ο δημοφιλέστερος προορισμός στο νησί είναι το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στη βορειοδυτική πλευρά του. Είναι ένα αξιόλογο μοναστήρι για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλη ανάρτηση. Απέναντι από το μοναστήρι βρίσκετε το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και καλό είναι να το επισκεφθείτε. Στο νησί υπάρχουν και άλλα νεότερα μοναστήρια εμείς θα σας προτείνουμε όμως αυτό του αγίου Νικολάου Λεμονιών. Στη διαδρομή σας για το μοναστήρι αυτό ακολουθείτε το δρόμο για το Αιάντειο και ακολουθείτε την ορεινή διαδρομή. Θα παρατηρήσετε ότι το τοπίο αλλάζει και αρχίζουν τα πεύκα. Μέσα από μια όμορφη διαδρομή θα φτάσετε στο μοναστήρι. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το καθολικό του με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Απέναντι από τη μονή υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου του Καλυβίτη. Αξιόλογο κτίσμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής που δυστυχώς δεν σώζονται οι τοιχογραφίες. Από το εκκλησάκι ανοίγονται δυο δρόμοι είτε προς την παραλία Κανάκια είτε διαμέσου του δασικού δρόμου σε ερείπια μεσαιωνικού χωριού. Αν αποφασίσετε να γυρίσετε στο Αιάντειο καλό είναι να κάνετε μια στάση στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τα δύο ιερά και τις αξιόλογες αγιογραφίες, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο σας.
     Βέβαια το νησί δεν έχει μόνο μοναστήρια και εκκλησάκια. Έχει και αξιόλογες παραλίες για όλα τα γούστα. Τα Κανάκια, τα Περιστέρια, η Κακή βίγλα είναι μερικές μόνο από αυτές. Στις περισσότερες, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες θα βρείτε και ότι τραβά η όρεξή σας αφού λειτουργούν παραθαλάσσια ταβερνάκια. Εντύπωση μας έκανε το κτήριο με την παράξενη εμφάνιση-διακόσμηση από ρίζες ελιάς και όχι μόνο, στην παραλία στα Περιστέρια.
     Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποιο μνημείο που να θυμίζει την περίφημη ναυμαχία. Και όμως υπάρχει και δεν είναι άλλο από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη χερσόνησο της Κυνόσουρας πάνω από το αρχαίο λιμάνι της, πολύ κοντά στα Αμπελάκια. Στο νησί βέβαια μπορεί κανείς να θαυμάσει και αξιόλογα αρχοντικά τόσο στη πόλη της Σαλαμίνας όσο και στα Σελήνια.
     Η Σαλαμίνα είναι μεγάλο νησί με αρκετά ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να γνωρίσει. Έχει μάλιστα το πλεονέκτημα της τακτικότατης επικοινωνίας της τόσο με τον Πειραιά όσο και με το Πέραμα που την κάνουν μια πολύ καλή πρόταση για εξορμήσεις τόσο ολιγόωρες όσο και μεγαλύτερης διάρκειας.Μια βόλτα μέχρι τη Σαλαμίνα θα σας βοηθήσει να ανανεωθείτε και να ξεκουραστείτε. Καλό σας ταξίδι!    
αγιος Νικόλαος Λεμονιών

 άγιος Ιωάννης Καλυβίτης

 Μεταμόρφωση Σωτήρος
κτίσμα στα Περιστέρια

είσοδος παραλίας στα Περιστέρια
 μονή Φανερωμένης

ναός στα Σελήνια
 Αιάντειο από ψηλά
 οικία Άγγελου Σικελιανού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget