Καβάλα



Καβάλα

    Φίλοι των εκδρομών η όμορφη χώρα που λέγετε Ελλάδα περιμένει να την ανακαλύψετε και να απολαύσετε τις ομορφιές της. Ξεκινάμε το ταξίδι μας αυτό για την παραλιακή και αμφιθεατρική πόλη της Καβάλας.
   Για να φτάσει κανείς στην πόλη της Καβάλας έχει αρκετές επιλογές. Οι συνηθέστερες είναι οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της, στην Χρυσούπολη. Κάποιοι μπορεί να προτιμήσουν και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της με αρκετές περιοχές της χώρας.
    Φτάνοντας στις παρυφές τις πόλης εντυπωσιάζει η σύνθεση δάσους, πόλης και θάλασσας. Μια στάση για να απολαύσετε τη θέα από τους «εξώστες» στις στροφές του δρόμου την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Μπαίνοντας στην πόλη καλό είναι να περάσετε από την περιοχή που βρίσκετε το λιμάνι και να θαυμάσετε το βυζαντινό κάστρο και το ιμαρετ από την πλευρά της θάλασσας. Θα σας εντυπωσιάσει ή θα σας εκνευρίσει το πλακόστρωτο πέριξ του λιμανιού. Μια βόλτα στα παραλιακά καταστήματα και μια στάση για ότι τραβά η όρεξή σας είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
   Μην μείνετε όμως μόνο εκεί γιατί η πόλη της Καβάλας έχει πολλά να σας αποκαλύψει αν φυσικά τ’ αναζητήσετε. Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το μεσαιωνικό ή κατά άλλους ρωμαϊκό υδραγωγείο. Δύο σειρές αψίδες ένωναν τους δύο λόφους της πόλης και έφερναν νερό στο κάστρο. Οι καμάρες, έτσι το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι, ήταν έργο που έδωσε πνοή στην πόλη αφού πριν τη δημιουργία του ήταν σχεδόν έρημη. Από την κατασκευή του ή την μετασκευή του το 16ο αιώνα και μετά η πόλη αναπτύχθηκε σημαντικά.
    Αφού δείτε το υδραγωγείο καλό είναι να δείτε και που πήγαινε το νερό που μετέφερε. Και ο τόπος αυτός δεν είναι άλλος από το κάστρο. Για να φτάσετε εκεί προτείνουμε να πεζοπορήσετε μέσα από την παλιά πόλη της Καβάλας και να θαυμάσετε τόσο τα αρχοντικά όσο και τα μικρότερα σπίτια που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Η διαδρομή αν και λίγο ανηφορική λόγω των πολλών στάσεων που θα κάνετε για να θαυμάσετε τα σπίτια τόσο αυτά με το νεοκλασικό σχεδιασμό όσο και αυτά με το οθωμανικό στυλ δεν θα σας φανεί. Προσέχετε πότε θα πάτε στο κάστρο αφού στις 4μμ κλείνει. Η θέα είναι μοναδική. Βουνό και θάλασσα ανοίγονται μπροστά σας και η πόλη απλώνετε στα πόδια σας. Αφού θαυμάσετε,  και ονειροπολήσετε, προτείνουμε να επισκεφθείτε και το παλάτι του Μεχμέτ Αλή του μετέπειτα σουλτάνου της Αιγύπτου και πατέρα του Ιμπραήμ πασά. Το κτήριο αυτό ανήκει στην Αιγυπτιακή πρεσβεία και έχει μουσειακό χαρακτήρα με ιδιότυπο ωράριο. Αν βρεθείτε απογευματάκι κατευθυνθείτε προς τον φάρο και ερωτευθείτε στο φώς του ηλιοβασιλέματος. Μικρές ανάσες μπορείτε να πάρετε στα όμορφα καφέ τις παλιάς πόλης.
     Βέβαια η Καβάλα δεν έχει μόνο την παλιά πόλη μπορείτε να θαυμάσετε ακόμα τις όμορφες εκκλησίες τις όπως τον Αγ. Νικόλαο, την Αγ. Βαρβάρα , τον Αγ. Θωμά και άλλες αλλά κυρίως τα υπέροχα κτήρια της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το δημαρχείο της μπροστά από το δημοτικό κήπο με το χάλκινο άγαλμα της Νίκης να δίνει νότα αισιοδοξίας στους επισκέπτες.
     Ο πλούτος της πόλης φαίνεται από τα κτήρια που έφτιαξαν οι κάτοικοί της. Έτσι και στην Καβάλα θα δείτε αρκετά μεγαλόπρεπα κτήρια των αρχών του 20ου αιώνα που το μαρτυρούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι καπναποθήκες που άλλες δυστυχώς είναι παραμελημένες και άλλες έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικά κέντρα. Επίσης το κτήριο του Τόκου, των Λαζαριστών, το ωδείο και η Μεγάλη Λέσχη είναι μερικά από αυτά.
Η πόλη της Καβάλας έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκέφτηκε. Τόσο η ιστορία της και ο πλούτος της όσο και το παραθαλάσσιο μέτωπο που έχει την κάνουν αξιοζήλευτο προορισμό. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά που έχει να αναδείξει η πόλη. Αν εκδράμετε προς τα υπόλοιπα αξιοθέατα του νομού θα ανακαλύψετε και άλλες ομορφιές.του τόσο παραλιακές όσο και ορεινές. Το μόνο που έχουμε να προτείνουμε είναι να επισπεύσετε μια εκδρομή στην πόλη και θα αποζημιωθείτε. Προσφορές υπάρχουν από όλες τις αεροπορικές εταιρείες προλάβετε και εκδράμετε στην όμορφη Ελλάδα που έχει πολλά να μας δώσει ακόμα.
καμάρες

 αγ, Νικόλαος
στον εξώστη
πανοραμική πόλης
 σπίτι Μεχμέτ Αλή
Ιμαρέτ
 θέα από το φάρο
φάρος


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget