Κύθηρα

Τσιρίγο
Φίλοι των εκδρομών η πρότασή μας θα σας ταξιδέψει σε ένα από τα νησιά που λέγετε ότι γεννήθηκε η Αφροδίτη. Αναχωρούμε λοιπόν για τα Κύθηρα ή το Τσιρίγο όπως είναι αλλιώς γνωστό το νησί. Για να φτάσουμε στο νησί υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε αεροπορικώς μόνο από Αθήνα είτε ακτοπλοϊκώς από 5 σημεία. Τα κυριότερα είναι ο Πειραιάς και η Νεάπολη Λακωνίας ενώ κάποιες μέρες την εβδομάδα αναχωρούν πλοία από το Γύθειο την Καλαμάτα και την Κίσσαμο Χανίων.
    Φτάνοντας στο νησί σας υποδέχεται το Διακόφτι ένας  μικρός οικισμός στο μέσο περίπου του νησιού. Ανηφορίζοντας για το κεντρικό οδικό άξονα έχετε δύο επιλογές είτε να πάτε προς το βορά και τους οικισμούς Αγία Πελαγία, Ποταμό, Καραβά είτε προς το νότο και το Λιβάδι και τη Χώρα.
     Αν ακολουθήσετε την πορεία προς το βορά καλό είναι να κάνετε μια στάση στο χωριό Ποταμό με την ωραία εκκλησία και τα παραδοσιακά σπίτια. Συνεχίζοντας την πορεία σας θα φτάσετε στην Αγία Πελαγία που είναι το τουριστικότερο χωριό στο βόρειο μέρος και πριν κάποια χρόνια ήταν και το λιμάνι που προσέγγιζε το πλοίο. Στην παραλία του θα βρείτε άρτια τουριστική υποδομή. Μπορείτε να κολυμπήσετε είτε στην παραλία μέσα στον οικισμό είτε αν θέλετε πιο ηρεμία να ακολουθήσετε τον παραλιακό χωματόδρομο που συνεχίζει νότια και να φτάσετε σε τέσσερις παραλίες με μεγαλύτερη αυτή της Λαγκάδας. Στο τέλος του δρόμου θα συναντήσουν οι τολμηρότεροι μια λιμνούλα που σχηματίζετε από τα νερά που διαρρέουν το φαράγγι.
    Ακολουθώντας την πορεία προς το βορά μπορείτε να δείτε το χωριό Καραβά και την παραλία της Πλατιάς Άμμου και των Φούρνων. Οι περιπετειώδεις τύποι μπορεί να αναζητήσουν το μονοπάτι για το φάρο του Μουδαρίου και την απομονωμένη παραλία του Αγίου Νικολάου την βορειότερη του νησιού. Αν πάλι σας αρέσουν οι πηγές αυτή του Αμήρ Αλί περιμένει να σας ξεδιψάσει.
    Νοτιότερα από την Αγία Πελαγία οι λάτρεις των βυζαντινών μνημείων μπορούν να δουν τα ερείπια της Παλαιόχωρας. Καλύτερα διατηρημένες είναι κάποιες από τις εκκλησίες του βυζαντινού οικισμού. Από τον Ποταμό μπορείτε να κατευθυνθείτε στην δυτική πλευρά του νησιού και να κολυμπήσετε στην παραλία του Λυκόδημου. Η παραλία έχει το πλεονέκτημα για κάποιους της φυσικής σκιάς μέχρι της 2:00μμ.
     Πριν αφήσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού καλό είναι να προσκυνήσουμε στο μοναστήρι που προσκύνησε, συντήρησε και ανασκεύασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που δεν είναι άλλο από αυτό της Αγίας Μόνης, τηρώντας το τάμα του που δεν ήταν άλλο από το να φτιάξει το μοναστήρι που βρήκε ερειπωμένο όταν ελευθερωθεί η πατρίδα. Το τάμα του το τήρησε στο ακέραιο ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και τώρα εμείς μπορούμε να απολαύσουμε την ησυχία και την θέα της μονής.
     Από το μοναστήρι κατηφορίστε προς τον Αβλέμονα, τον οικισμό με το γραφικό λιμανάκι με τα μικρά καφέ και εστιατόρια, τα υπολείμματα του κάστρου το τεράστιο πάρκιν αλλά και την επίσης τεράστια αμμώδη παραλία. Αν προχωρήσετε λίγο νοτιότερα θα συναντήσετε τα λίγα τουριστικά καταλύματα της Παλαιόπολης με την υπέροχη μεγάλη παραλία της που στη μέση περίπου της παραλίας πίσω από τους βράχους υπάρχουν τα λουτρά της Αφροδίτης ή της ωραίας Ελένης. 
      Διασχίζοντας είτε τον κεντρικό δρόμο είτε τον μικρότερο επαρχιακό θα οδηγηθείτε στο Λιβάδι το κεφαλοχώρι του νότιου τμήματος του νησιού. Εδώ θα βρείτε ταχυδρομείο ΑΤΜ και τα περισσότερα καταστήματα. Το σημαντικότερο όμως είναι η γέφυρα στο Καντούνι. Μια πολύτοξη γέφυρα που έκτισαν οι Άγγλοι όταν κατείχαν το νησί.
       Από το Λιβάδι έχετε τη δυνατότητα να δείτε αρκετά σημεία του νησιού. Μπορείτε να πάτε στον Μυλοπόταμο. Στο χωριό με τους καταρράκτες και την πολύ ωραία παραποτάμια διαδρομή. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και τα σηματοδοτημένα μονοπάτια βοηθούν τους περιπατητές. Λιμνούλες καταρρακτάκια και πλατάνια συνθέτουν ένα ήσυχο περιβάλλον που το μόνο που το ταράσσει είναι η ανθρώπινη παρουσία. Από τον Μυλοπόταμο μπορείτε να πάτε πρώτα στην Κάτω Χώρα και να δείτε το φρούριο και το ενετικό σχολείο και από εκεί να ακολουθήσετε τον δρόμο για το σπήλαιο της Αγ. Σοφίας που είναι επισκέψιμο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
     Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματά του. Η μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας της προστάτιδας του νησιού. Ένα όμορφο κτηριακό συγκρότημα περιβάλει τον ναό που στα θεμέλιά του βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Η δεύτερη μονή είναι αυτή της Αγίας Ελέσσης. Τοπικής αγίας που εορτάζει 1η Αυγούστου. Η μονή δεσπόζει πάνω στο βουνό και η θέα της στα δυτικά του νησιού είναι μοναδική. Από το μπαλκόνι της μπορεί κανείς να δει την παραλία Μελιδώνη. Κατηφορίζοντας από την αγία Ελέσσα καλό είναι να επισκεφτείτε τον  Αγ. Δημήτριο στο Πούρκο. Οι παρατηρητικοί θα προσέξουν ότι δεν πρόκειται για μία εκκλησία αλλά για  περισσότερες. Πόσες είναι; Τέσσερις εκκλησίες σε μία. Του Αγ. Δημητρίου, Αγ. Βασιλείου, Αγ. Νικολάου, και της Θεοτόκου. Συνθέτουν ένα παράξενο αλλά όμορφο εκκλησιαστικό σύμπλεγμα.
     Στην νότια πλευρά του νησιού περπατήστε στα σοκάκια της χώρας μπείτε στο κάστρο και αγναντέψτε την βραχονησίδα Χύτρα που φύεται το όμορφο φυτό σεπρεβίβα. Το φυτό που διατηρείτε για πολλά χρόνια αναλλοίωτο.  Κολυμπήστε στο Καλαδί και στην μικρότερη παραλία κάτω από το κάστρο. Μέσα στο κάστρο θαυμάστε τις εκκλησίες που είναι και τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια του.
     Αν πάλι σας ενδιαφέρει μόνο το μπάνιο σας προτείνουμε τρεις  παραλίες που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Η κοσμικότερη παραλία είναι ο Χαλκός με πλήρη τουριστική ανάπτυξη κοντά στη Χώρα. Μακρύτερα από την χώρα και προς την ανατολική πλευρά του νησιού είναι η παραλία της Φυρρής Αμμού. Μεγάλη αμμώδης παραλία με ξαπλώστρες στην αρχή αλλά και φυσική σκιά στα αριστερά όπως κοιτάμε την θάλασσα. Η άλλη παραλία είναι λίγο βορειότερα και είναι η Κομπονάδα. Μια παραλία με βότσαλα οργανωμένη μόνο στην αρχή της και άπλετο χώρο προς τα δεξιά όπως κοιτάμε τη θάλασσα.
    Ένα ταξίδι στα Κύθηρα θα σας αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι να κάνετε το ταξίδι αυτό και να μπορέσετε να ανακαλύψετε τι κρύβει τόσο το νησί όσο και ο εσωτερικός σας κόσμος. Βίρα τις άγκυρες λοιπόν και φύσα αεράκι φύσαμε μη χαμηλώνεις ίσα με να δω γαλάζια εκκλησιά Τσιρίγο και … που λέει και ο ποιητής!
φάρος Μουδαρίου
Αγία Μόνη
παραλία Παλαιόπολης
παραλία Καλαδί
φαράγγι Μυλοπόταμου
σεπρεβίβα
ναός Μυρτιδώτισσας
Αγία Ελέσσα
Αγιος Δημήτριος Πούρκο
Χώρα
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget