'Ιλιον - Πάρκο Τρίτση

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης

   Φίλοι των εκδρομών πολλές φορές αναζητούμε διάφορα μέρη για μικρές εξορμήσεις.  Δεν γνωρίζουμε όμως σημεία που μπορούμε να εκδράμουμε ακόμα και μέσα στην ίδια την πόλη των Αθηνών.  Ένα τέτοιο σημείο με εύκολη μάλιστα πρόσβαση είτε από την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας είτε από την οδό Λιοσίων, είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική με το όνομα του ανθρώπου που το οραματίστηκε, το Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης όπως είναι το πλήρες όνομα του. Το Πάρκο έχει τρεις κύριες εισόδους από την οδό Δημοκρατίας από την Χασιάς και από την οδό Μπίμπιζα και προσφέρεται για εναλλακτικές εξορμήσεις στην Αθήνα. Πριν δημιουργηθεί αυτός ο χώρος σε πάρκο ήταν τα κτήματα της βασίλισσας Αμαλίας ή επτάλοφος όπως ήταν γνωστά. Βρίσκεται στο Δήμο Ίλιον σε μια επίπεδη έκταση ανάμεσα σε 7 μικρούς λόφους, έξι φυσικούς και έναν τεχνητό.  Μέσα στο πάρκο συναντά κανείς πλούσιο ελαιώνα, αμπελώνα καθώς και φιστικιές. Αυτά είναι τα είδη που καλλιεργούνταν από παλιά στην αττική γη και καλλιεργούνται ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, αν και μέσα στο πάρκο, έχουν δοθεί σε καλλιεργητές και δεν έχουν μόνο καλλωπιστικό χαρακτήρα τα δέντρα αυτά. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα δέντρα όπως πεύκα, κέδροι, κυπαρίσσια, λεύκες και πλατάνια καθώς και αρκετοί θάμνοι. Πάνω από 160 είδη φυτών καλιεργούνται στο πάρκο.
   Το εντυπωσιακότερο όμως μέσα στο πάρκο είναι το λιμναίο σύστημα που υπάρχει. Δύο μεγάλες τεχνητές λίμνες ενωμένες με κανάλι δίνουν άλλη αίσθηση στο τεράστιο πάρκο. Περπατήστε πλάι στο κανάλι και θαυμάστε τις λίμνες που έχουν γίνει τόπος κατοικίας για πάπιες, χήνες, νερόκοτες ακόμα και κορμοράνους ενώ από αυτές περνούν κατά καιρούς και άλλα παρυδάτια πτηνά. Μικρά τοξωτά γεφυράκια ενώνουν τις δύο όχθες από το κανάλι και προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές μέσα στο πάρκο. Ανεβείτε στα λοφάκια, τόσο αυτό με το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία όσο και στο απέναντί του με τους κέδρους και τα πεύκα και θαυμάστε την έκταση από ψηλά. Απολαύστε τον καφέ σας στο καφέ με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και ενημερωθείτε στον παλιό κοιτώνα για το τι συμβαίνει στο Πάρκο. Ακριβώς πίσω από τον κοιτώνα που τώρα λειτουργεί ως κέντρο βιολογικών προϊόντων με μικρό καφέ υπάρχει ένα κτήριο του 19ου αιώνα σε βορειοευρωπαϊκή  αρχιτεκτονική με όμορφο κήπο κλειστό προς το παρόν για το κοινό. 
  Το πάρκο βέβαια μπορεί να το δει κανείς και με τη βοήθεια αλόγου αφού νοικιάζονται άλογα για ιππασία. Περπατώντας θα παρατηρήσετε μονή και στενή σιδηροδρομική γραμμή. Αν αναρωτηθείτε γιατί μην ξεχνάτε ότι όλες οι μεταφορές μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα γίνονταν με τρένα. Σε μια τόσο παραγωγική περιοχή πολύ κοντά μάλιστα στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ δεν ήταν δύσκολο να υπάρχει και μία γραμμή μέσα στα κτήματα. Η πρόταση του γράφοντος είναι ότι θα έπρεπε με μια μικρή συντήρηση να χρησιμοποιηθεί ξανά τουριστικά η γραμμή με πάρα πολύ χαμηλό εισιτήριο και σταθμούς τα προϋπάρχοντα πλατώματα με τις πέργολες. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα το δουν οι υπεύθυνοι και θα αξιοποιήσουν αυτό το θησαυρό που υπάρχει σε μια τόσο πονεμένη περιοχή της Αττικής. Παρά το ότι, λόγω κρίσης. το πάρκο έχει την  τύχη που έχουν όλα τα πάρκα στην Ελλάδα με τα γνωστά σημάδια εγκατάλειψης, παραμένει πολύ όμορφο και αναζωογονεί τους επισκέπτες του. Με μικρή προσοχή και έξυπνες κινήσεις από τους αρμοδίους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα ευρωπαϊκά πάρκα αφού μάλιστα έχει ένα δικό του ιδιότυπο χρώμα. Μια επίσκεψη θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Η πρόταση έγινε, η απόφαση είναι δική σας για να ανακαλύψετε τόσο αυτές τις ομορφιές όσο και άλλες που δεν ειπώθηκαν.  













Ο πύργος της Αμαλίας
 κέδρος
πανοραμικές όψεις



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget