Παλαιό Φάληρο

   Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν πόλεις στην Ελλάδα που έλκουν εκδρομείς και άλλες που δεν είναι και τόσο ελκυστικές. Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που συμβαίνει αυτό και δεν θα το εξετάσουμε στο παρόν κείμενο. Μια πόλη που έλκει, ίσως όχι όσο θα μπορούσε εκδρομείς είναι η πόλη του Παλαιού Φαλήρου. Έχει την αίγλη παλαιοτέρων ετών όταν στις αρχές του εικοστού αιώνα αποτέλεσε χώρο διακοπών για πολλούς Αθηναίους και Πειραιώτες που έχτισαν τα εξοχικά τους και εν συνεχεία μετατράπηκαν σε μόνιμες κατοικίες. Σήμερα όμως τη γίνεται; Και σήμερα το Παλαιό Φάληρο είναι ένας τόπος για εκδρομή αστικού τύπου. Ο κύριος λόγο είναι το υπέροχο παραλιακό μέτωπο που διαθέτει. Είναι η πλησιέστερη στο κέντρο τις Αθήνας παραλία που κανείς μπορεί άφοβα και οικονομικά να κολυμπήσει αφού η πρόσβασή σε αυτή γίνεται και με το τραμ και τα αστικά λεωφορεία. Περπατήστε στο παραλιακό πεζόδρομο και απολαύστε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα. Μέσα στο παραλιακό πάρκο και στη μαρίνα φλοίσβου μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατό σας σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Αττικής.
    Μην μείνετε όμως μόνο στην παραλία. Στο Παλαιό Φάληρο βρίσκονται δύο όμορφα μουσεία που καλό είναι τα επισκεφθεί κανείς. Το γνωστότερο από αυτά είναι το Θωρηκτό Γ Αβέρωφ και τα υπόλοιπα πλωτά μουσεία ενώ σε ειδικό χώρο βρίσκεται και αντίγραφο της αρχαίας τριήρης Ολυμπιάς. Το άλλο είναι το άγνωστο στο ευρύ κοινό Μουσείο Παιχνιδιών, που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτήριο της παραλιακής. Και τα δύο βρίσκονται πολύ κοντά έτσι ώστε κανείς μπορεί να τα επισκεφτεί με τα πόδια. Το μουσείο ιστορίας Αεροπορίας στεγάζεται στο αρχοντικό του Ανδρέα Συγγρού αλλά έχει δύσκολο ωράριο για επισκέπτες. Ενημερωθείτε για επιστημονικά θέματα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα γνωστό και ως πλανητάριο.  Περπατήστε στις οδούς του κεντρικού Φαλήρου και ανακαλύψτε τα λίγα αρχοντικά που έμειναν να θυμίζουν περασμένες εποχές. Ανακαλύψτε την οδό που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες εκκλησίες τον Άγιο Αλέξανδρο και την Παναγίτσα. Εκτός όμως από αυτές καλό είναι να γνωρίσετε και τις άλλες δύο εκκλησίες την Αγία Κυριακή και την παλαιότερη την Αγία Βαρβάρα με ιστορία από το 1892. Όλες  οι εκκλησίες του Παλαιού Φαλήρου είναι αγιογραφημένες από αξιόλογους ζωγράφους ενώ εικόνες του Παρθένη κοσμούν την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου.
     Εκτός όμως από τους όμορφους ενοριακούς ναούς ανακαλύψτε τα μικρά παρεκκλήσια που δίνουν άλλο χρώμα στην πόλη. Την μικρή Παναγίτσα, τον Παντοκράτορα, την εκκλησία των Ταξιαρχών, την Αγία Σκέπη δίπλα στην μεγάλη παιδική χαρά για ΑΜΕΑ και φυσικά λίγο παρακάτω το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο όμορφο πάρκο που το περιβάλει και λειτουργεί δύο φορές το χρόνο. Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου και στην εορτή των αγίων Πέτρου και Παύλου αφού ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ερχόμενος στην Αθήνα αποβιβάστηκε σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με την παράδοση στο εκκλησάκι αυτό είχε εγκαταστήσει φρουρά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης λίγο πριν την μάχη του Φαλήρου. 
    Αν είστε λάτρεις της παρατήρησης πτηνών μπορείτε να το πράξετε στο Παλαιό Φάληρο. Καλά διαβάσατε . Από το Παλαιό Φάληρο διέρχεται το τρίτο μεγαλύτερο ρέμα της Αττικής που φιλοξενεί δεκάδες πτηνά. Λίγη υπομονή και γνώση των σημείων θα σας ανταμείψει. Πολλά ακούγονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με έργα στο ρέμα. Κατά τον γράφοντα η καλύτερη μέθοδος είναι η αναβαθμίδα με φύτευση. Έτσι και το ρέμα δεν καταστρέφεται και οι κάτοικοί του, τα πτηνά και τα αμφίβια, δεν το εγκαταλείπουν και όλοι εμείς απολαμβάνουμε τις ομορφιές της φύσης. 
   Πέρα όμως από τις φυσικές ομορφιές και τα σημαντικά μνημεία του Παλαιού Φαλήρου αυτό που έχει καλή φήμη είναι το φαγητό. Όπου λοιπόν και αν σας βρει η εκδρομή σας στο Φάληρο είτε στη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας είτε στο κέντρο είτε στην Αμφιθέα δεν θα δυσκολευτείτε να απολαύσετε υψηλής ποιότητας εδέσματα.
     Ανακαλύψτε ένα από τα καλύτερα παγωτά στην Αττική κάνοντας βόλτα στην Αγία Βαρβάρα, γευτείτε ιδιαίτερες γεύσεις τόσο στην ίδια περιοχή όσο και στη Ζησιμοπούλου, ευχαριστηθείτε το τσάι σας και τα ανατολίτικα γλυκά στα καφέ με πολίτικη καταγωγή. Το Παλαιό Φάληρο είναι μια περιοχή που δεν σε αφήνει να πλήξεις. Η πρόταση έγινε εσείς ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα. Τολμήστε το!









Αγία Βαρβάρα

Αγία Κυριακή

Μουσείο παιχνιδιών
Άγιος Αλέξανδρος
εκκλησάκι  Παντοκράτορα

 Αγία Σκέπη
Ταξιάρχες
Αγία Κυριακή
Παναγίτσα

μικρή Παναγίτσα 



Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

 Μαρίνα Φλοίσβου
εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου

Εσπλανάδα
 Παιδική χαρά για ΑΜΕΑ
 Ρέμα πικροδάφνης


 Μουσείο ιστορία Αεροπορίας


Πάρκο φλοίσβου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget