Σκύρος

Σκύρος

       Φίλοι των εκδρομών καλό καλοκαίρι. Ελπίζω να αρχίσατε κάποια ταξιδάκια στην όμορφη πατρίδα μας για ν'απολαύσετε τις ομορφιές της. Μερικές μάλιστα εκ των οποίων σας έχουμε επισημάνει και προτείνει.
       Σας προτείνουμε λοιπόν το νησί των μύθων και των χρωμάτων. Το νησί που έπαιξε συμαντικό ρολλο στην έναρξη του τρωικού πολέμου αφού σ’αυτό κρυβόταν ο Αχιλλέας. Το νησί με τους πολλούς κατακτητές με κυριότερους τους βενετσιάνους και τους πολλούς πειρατές που εξαφανίστηκαν από αυτό το 1830 οταν τους νίκησε ο Μιαούλης. Το νησί με τους 3000 κατοίκους και τα 32000 αιγοπρόβατα, με την ιδιότυπη επιπλοποιία, τα μικρόσωμα αλογάκια, το δασοσκέπαστο 40% της έκτασής του και τα πολλά εκκλησάκια.
       Προφανώς έχετε αντιληφθεί οτι πρόκυτε να προτείνουμε την Σκύρο. Η Σκύρος είναι ένα νησί που προτέινετε και για ολιγοήμερες  αποδράσεις αφού το μικρό της απόστασης απο την Κύμη, μώλις 1:40΄ την κάνει προσιτή. Αν και προσιτή δεν είναι αρκετά γνωστή στο ευρύ κοινό πραγμα που την κάνει όμορφο προορισμό για ανθρώπους που θέλουν την ξεκούραση και την χαλάρωση. Είναι νησί που προτείνετε και για  οικογενειακές διακοπές .
       Αναχωρώντας από το λιμάνι της Κύμης με τον Αχιλλέα, το πλοίο λαικής βάσης, της γραμμής θα βρεθήτε στη Λιναριά το επίνειο της Σκύρου. Για να γυρίσετε όλο το νησί θα πρεπει αν μεταβείτε με όχημα να το «βάζετε» σε χωματόδρομο αφού αρκετά απο τα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού για να τα επισκευθείτε συνδέονται με χωματόδρομο.
       Σίγουρα θα πρέπει να επισκευθείτε την χτισμένη κάτω από το κάστρο πόλη της Σκύρου με τα δαιδαλώδη δρομάκια τις μικρές  αλλά αξιόλογες εκκλησίες τις όπως η Παναγία η Κτσού. Θα παρατηρήσετε ότι η ανάπτυξη της παλιας πόλης ήταν προς το εσωτερικό του νησιού και όχι προς τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών. Στη πολη της Σκύρου αξιόλογα επίσκεψης είναι  το αρχαιολογικό μουσείο και το λαογραφικό μουσείο Φλατσαιτ. Πάνω από το αρχαιολογικό μουσείο βρισκετε το άγαλμα του ποιητή Τ Μπρουκ σε μια μικρή πλατεία με υπέροχη θέα στην ανατολική πλευρά του νησιού και τους οικισμούς Μαγαζιά, Μώλος, Γυρίσματα που αναπτύχθηκαν λόγω του τουρισμού χάρη στην εξαιρετική αμμώδη παραλία.
        Οι  υπόλοιποι οικισμοί που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη του τουρισμού είναι οι Ασπούς με την αμμώδη παραλία οι Αχερούνες  με την επισης αμμώδη και ηπίνεμη ακρογιαλία κοντά στο λιμάνι με την  μία από τις δύο οργανωμένες πλάζ η άλλη βρίσκετε στα Μαγαζιά-και η Καλαμίτσα με την βοτσαλωτή παραλία στα νοτιοδυτικά του νησιού.
         Βεβαίως τα περισσοτερά  αξιοσημείωτα του νησιού είναι εκτός οικισμών. Ας μην σταθεί αυτό εμπόδιο και χάσετε την ευκαιρία να δείτε έστω μερικά από όσα θα αναφερθούν. Από ιστορικής-αρχαιολογικής άποψης επισκευθήτε την περιοχή Παλαμάρι.Στο δρόμο για το Αεροδρόμιο μετά από μια κατηφορική φουρκέτα και ενώ στο βάθος αρχίζει να φαίνεται το αεροδρόμιο υπάρχει  μικρή πινακίδα του ΥΠ.ΠΟ και μπαίνετε σε ένα υποφερτό χωματόδρομο όπου μετά από 1,3 χλμ βλέπετε τον οικισμό που χρονολογήται από το 3000πΧ. Μέρος του οικισμού και των οχυρώσεών του με τους πεταλοειδής προμαχώνες του σώζονται σε καλή κατάσταση. Αν ζεσταθήτε μπορείτε να κολυμπισετε στην αμμώδη παραλία ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Συνεχίζοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο θα φτάσετε στην Ατσίτσα. Εκεί θα συναντήσετε διαδοχικές  πέτρινες κολώνες που ξεκινούν από το δάσος και καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτές ήταν βάση για την γέφυρα που μέχρι τις αρχές του ’60 έφερνε τα υλικά του ορυχείου στη θάλασσα. Από εδώ έχετε δύο δυνατότητες . Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε τον υπέροχο δασικό χωματόδρομο και να βρεθήτε στο κέντρο του νησιού στην περιοχή Φερεκάμπος όπου αξίζει να πάτε στο εκκλησάκι του αγίου Δημητρίου του 12ου αιώνα και εν συνεχεία να επιστρέψετε στην Σκύρο. Η δεύτερη επιλογή θα σας οδηγήσει μετά από 6χλμ μέσα στο πευκοδάσος  στο εκκλησάκι του αγίου Φωκά όπου και η ομώνυμη παραλία. Συνεχίζοντας στο χωματόδρομο μπορείτε μετά από 4χλμ μέσα στο δάσος να οδηγηθήτε στην ηπίνεμη και με ψιλό χαλικάκι παραλία Πέυκος που τα πεύκα φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά.
Εκεί αρχίζει η άσφαλτος που οδηγεί στο χωριό Ασπούς. Αν πάτε προς το νότιο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε καταφαγωμένο το δάσος από τα αιγοπρόβατα και τους ανέμους.Λόγω του Π.Ν εκεί οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι. Η παραλία που αξίζει να κολυπμήσετε είναι η
Κολυμπάδα.
          Άλλες αξιόλογες παραλίες στο νησί με λίγο η πολύ δύσκολη πρόσβαση είναι το Λιμανάκι 600μ μετά την ταβέρνα Αγ Πέτρος , Καρεφλού 500μ μετα τη στροφή για την 7ΜΣΕΠ. Παπαχούμα πανω στη διχάλα για το μουσείο και η παραλία στο νησάκι Σαρακήνο που  θα πάτε μόνο με βαρκάκι.
           Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, του προστάτη του νησιού, που είναι μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας και είναι πανω στο κάστρο μετά τον  σεισμό δεν είναι επισκέψιμο λόγω εργασιών συντήρησης . Έχει μεταφερθεί η μονή στο μετόχι της μονής στην περιοχή Μαγαζιά ακριβώς στη στροφή για το αεροδρόμιο.
           Το νησί είναι αξιόλογο και σίγουρα αυτά που γράφτηκαν είναι λίγα σίγουρα θα ανακαλύψετε και άλλα που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε . Το μόνο που μένει από σας  είναι να πάτε αυτό που μένει για μας είναι να σας πούμε: Καλό Ταξίδι!
 Σκυριανά αλογάκια
αρχαίο λατομείο στο Μώλο
 καρεφλού
Άγιος Φωκάς
Αγ. Δημήτριος Φερεκάμπος
υπόσκαφο εκκλησάκι στο Μώλο
 κολώνα στην Ατσίτσα
οικισμός Μαγαζιά από Κάστρο                                                                                   
                                                                                                

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget