Νέδα


Νέδα

Φίλοι των εκδρομών η πρότασή μας αυτή την φορά έχει να κάνει με ποτάμι. Σχεδόν όλα τα ποτάμια στην χώρα μας έχουν αρσενικό όνομα. Εκτός από δύο την Νέδα και την Ερκινα. Αυτό που προτείνουμε είναι το πρώτο. Η Νέδα είναι  το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ηλεία  και Μεσσηνία. Δεν θα ασχοληθούμε με όλο το μήκος του ποταμού αλλά με τις πηγές του και τους καταρράκτες του. Για να πλησιάσει κανείς εκεί ακολουθεί την διαδρομή για το χωριό Πλατάνια.
   Λίγο μετά το χωριό αρχίζει ένας βατός χωματόδρομος. Στο μεγάλο πλάτωμα και ενώ ακούτε το γάργαρο νερό του ποταμού αφήνετε το όχημά σας και αρχίζετε την μικρή σας περιπέτεια. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ορειβατικό ή αθλητικό παπουτσάκι, νερό, και το μαγιό σας. Όσο για φωτογραφική μηχανή ανάλογα τα γούστα του περιπατητή. Από το σημείο αυτό έχετε τη δυνατότητα για τρείς διαδρομές. Οι δύο περνούν πάνω από το τοξωτό γεφύρι και οι άλλη κάτω από αυτό.
Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την διαδρομή μπαίνετε μέσα στο ποτάμι και ακολουθήτε την πορεία του νερού. Μετά από 600 περίπου μέτρα  αντικρίζεται στα δεξιά σας ένα καταπληκτικό καταρράκτη.  Οι παρατηρητικοί θα δουν ότι υπάρχουν σχοινιά στο πλάι του που σας ανεβάζουν ένα επίπεδο επάνω μέσα από τον καταρράκτη. Εκεί βέβαια μπορείτε να φτάσετε και από την διαδρομή πάνω από το γεφύρι που θα αναλύσουμε παρακάτω. Από το σημείο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι το ποτάμι στενεύει αρκετά και ότι το νερό χάνετε. Λίγο  πιο κάτω υπάρχει μια σπηλιά που το νερό εισέρχεται σε αυτή. Οι τολμηροί και οι κατάλληλα προετοιμασμένοι μπορούν να μπουν. Στο κέντρο της σπηλιάς υπάρχει νησάκι ενώ στην οροφή της φωλιάζουν νυχτερίδες. Ένα μεγάλο στόμιο σας περιμένει για να σας οδηγήσει στο Ιόνιο πέλαγος μέσα από μια εύκολη διαδρομή.
   Αν τώρα αυτό σας φαίνεται δύσκολο υπάρχει και μια πιο εύκολη διαδρομή πάνω από το γεφύρι που μέσα από ένα στενό αλλά εύκολο μονοπάτι μπορεί να σας οδηγήσει στον μεγάλο καταρράκτη. Το ποτάμι το ακούτε να ρέει στ’ αριστερά σας. Μετά από 800περίπου μέτρα ο πρώτος καταρράκτης ξεπροβάλει μπροστά σας. Μην μείνετε μέχρι εδώ. Περάστε το γεφυράκι και σε λίγα μέτρα θα ξεχάσετε την κούραση από το περπάτημα και θα θέλετε να βουτήξετε στη λίμνη που δημιουργούν τα νερά του μεγάλου καταρράκτη ύψους 30 περίπου μέτρων.  Μια μικρή αλλά πολύ δροσερή λίμνη με μικρό βάθος σας καλεί να κολυμπήσετε και να παίξετε στα νερά της. Προσοχή όμως μη το παρακάνετε γιατι μάλλον θα παγώσετε. Μετά από τον μεγάλο καταρράκτη με τη λιμνούλα δημιουργούνται άλλοι 3 μικρότεροι που χύνονται στην κύρια κοίτη του ποταμού που είναι αυτή της πρώτης διαδρομής που αναφέραμε. Αφήσαμε όμως την τρίτη διαδρομή  που σας είπαμε στην αρχή. Αφού λοιπόν περάσετε το γεφυράκι αντί να πάτε αριστερά πάτε δεξιά και μέσα από ένα αρχαίο μονοπάτι θα βρεθούν οι πιο τολμηροί περιπατητές στον αρχαιολογικό χώρο της Φυγάλειας.
  Επειδή όμως το περπάτημα και το κολύμπι ανοίγει την όρεξη ίσως αναρωτηθούν κάποιοι που θα κορέσουν την πείνα τους. Στο χωριό Πλατάνια ευτυχώς υπάρχουν μικρά ταβερνάκια να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό.
Η πρόταση έγινε. Αυτό που μένει είναι η πραγματοποίηση της με την πρώτη ευκαιρία. Το ευχόμαστε ολόψυχα. 
Μονοπάτι με θέα τη Νέδα
πρώτος καταρράκτης
μεγάλος καταρράκτης

τοξωτό γεφύρι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget