Ναύπλιο



Ναύπλιο

Φίλοι των εκδρομών τι θα λέγατε για μια εκδρομή στην πρωτεύουσα; Φυσικά δεν εννοούμε στην Αθήνα αλλά μια εκδρομή στην πρώτη ελληνική πρωτεύουσα το Ναύπλιο. Μπορεί το Ναύπλιο να μην θέλει ιδιαίτερες συστάσεις αφού αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Το προϊστορικό και μυκηναϊκό του παρελθόν είναι λιγότερο γνωστό από αυτό άλλων περιοχών της Αργολίδας τόσο του Άργους όσο και της Τίρυνθας. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό;
   Αυτό που πιστεύουμε ότι το κάνει τόσο ελκυστικό όλες τις εποχές του χρόνου είναι το άρωμα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που αποπνέει. Μπορεί η παλιά πόλη του Ναυπλίου να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά όπως είναι γνωστό, τα καλά αρώματα είναι σε μικρά μπουκάλια! Έτσι λοιπόν έλκει τους επισκέπτες του να το ανακαλύψουν. Από τους πιο τολμηρούς και ψαγμένους μέχρι τους πιο «τεμπέληδες» έχει να προσφέρει όμορφες εικόνες και να ξυπνήσει συναισθήματα.
    Τη παλιά πόλη του Ναυπλίου μπορεί να την περπατήσει κανείς πολύ εύκολα αφού δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Εκτός όμως από το περπάτημα που είναι και ο πιο ενδεικνυόμενος τρόπος για να χαρεί κανείς την πόλη, υπάρχει και η δυνατότητα για ενοικίαση ποδηλάτου, ακόμα και τετράτροχου, ή βόλτα με το τουριστικό τρενάκι. Για τους πιο ρομαντικούς μια βόλτα με άμαξα δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.
  Ο δήμος έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα πεζοδρόμησης που κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Την περιήγησή σας μπορείτε να την ξεκινήσετε από όπου θέλετε. Το παραλιακό μέτωπο με θέα το Μπούρτζι, το νησάκι με το κάστρο, προσφέρετε για στοχασμό, φωτογραφίες, και ανανέωση, από το θαλασσινό αεράκι. Από εκεί μπορείτε να ανεβείτε και προς την Ακροναυπλία, την ακρόπολη του Ναυπλίου και να ευχαριστηθείτε την θέα. Με καραβάκι μπορείτε να επισκεφθείτε και το κάστρο φυλακή και να δείτε την πόλη από την θάλασσα.
    Περπατώντας μέσα στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλά αξιόλογα πράγματα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Ακόμα και αδιάβαστοι θα καταλάβετε τα δημόσια κτήρια της πρώτης πρωτεύουσας. Τα περισσότερα τώρα έχουν αλλάξει χρήση. Αυτό βέβαια δεν τα μειώνει καθόλου. Επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το πετρόκτιστο κτήριο στην πλατεία Συντάγματος που έχει αλλάξει πολλές φορές χρήση από την αρχική του, που ήταν αποθήκη του ενετικού στόλου. Πολύ κοντά βρίσκεται και η δημοτική πινακοθήκη και συνεδριακό κέντρο που στεγάζονται στο άλλοτε Βουλευτήριο. Επίσης το Δημαρχείο που στεγάζεται στο άλλοτε γυμνάσιο, ή το Δημοτικό θέατρο που στεγάζεται στο Μεγάλο τζαμί. Μην ξεχάσετε το πολεμικό μουσείο που στεγάζεται στο πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας την Σχολή Ευελπίδων που δημιούργησε ο Καποδίστριας.
     Την εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα καλό είναι την επισκεφθείτε και να δείτε από κοντά το σημείο που δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας. Άλλη μία αξιόλογη εκκλησία είναι ο ναός της Γενέσεώς της Θεοτόκου που αποτελεί και σημείο μαρτυρίου του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου.
      Περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη θαυμάστε το χρώμα και την αρχιτεκτονική των κτηρίων και ανακαλύψτε τις αρχές του αστικού ελληνικού πολιτισμού του 19ου αιώνα. Αν κουραστήκατε, διψάσατε ή πεινάσατε είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιηθείτε πλήρως. Επισιτιστικά καταστήματα υπάρχουν παντού και ικανοποιούν όλα τα γούστα.
     Το Ναύπλιο μπορείτε να το δείτε  και από ψηλά. Πώς; Μα ανεβαίνοντας στο Παλαμίδι. Το κάστρο που δεσπόζει στο βουνό πάνω ακριβώς από την πόλη και έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στη σωτηρία της όσο και στην απελευθέρωσή της από τους Τούρκους από τον Στάικο Σταικόπουλο στις 30 Νοεμβρίου 1822. Το κάστρο είναι ενετικό με ανεξάρτητους προμαχώνες που εκτός από τις φρουριακές ανάγκες που εξυπηρετούσε είχε και άλλες λειτουργίες όπως είναι οι φυλακές που φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την αντιβασιλεία το 1833. Σήμερα καλύπτει τουριστικές και ιστορικές ανάγκες ενώ προσφέρει καταπληκτική θέα από ψηλά στο Ναύπλιο και τον Αργολικό κόλπο.
    Παίρνοντας την απόφαση για μια εκδρομή στο Ναύπλιο αφεθείτε στην μαγεία μιας άλλης εποχής που όμως είναι παρούσα στην πόλη αυτή. Τα κτήρια, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα χρώματα, η θάλασσα συνθέτουν ένα τοπίο που αναζωογονεί και εκχύει το άρωμά του στους παρισταμένους. Ανακαλύψτε το !
πολεμικό μουσείο
είσοδος Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνα
πλατεία Συντάγματος
είσοδος Βουλευτηρίου
τόπος μαρτυρίου Αγ. Αναστασίου
Ι.Ν. Γεννέσιο της Θεοτόκου
Μπούρτζι

 Ναύπλιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget