Χαλκίδα

   Φίλοι των εκδρομών, αρκετές φορές μπορεί να επισκεπτόμαστε ένα τόπο, μια πόλη και παρόλ αυτά να μην τον έχουμε γνωρίσει καλά. Συνήθως καταφεύγουμε σε κάποιο κατάστημα εστίασης κάνουμε μια μικρή βόλτα μέχρι το σημείο που έχουμε παρκάρει αν δεν βρούμε απ' έξω και έτσι νομίζουμε ότι έχουμε γνωρίσει την περιοχή. 
   Μια τέτοια περιοχή είναι η όμορφη πόλη της Χαλκίδας. Μια πόλη σε δύο όχθες μια ηπειρωτική και μια νησιωτική. Τόσο όμοιες και τόσο διαφορετικές. Μια πόλη γνωστή για τα “τρελλά” νερά της που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Και μια όμορφη γέφυρα που ενώνει την Στερεά Ελλάδα με τη νήσο Εύβοια. Όσο και να μην γίνεται αντιληπτό η Εύβοια είναι νησί και μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας με πρωτεύουσα της την Χαλκίδα. 
    Η άφιξη σας σε αυτή είναι πολύ εύκολη και γίνεται οδικώς είτε από την παλιά γέφυρα είτε από την νεότερη την λεγόμενη και υψηλή γέφυρα. Ενίοτε εκεί κάνουν και badding jumping. Μπορείτε επίσης να φτάσετε και σιδηροδρομικώς . Φτάνοντας στην πόλη εκτός από το να περπατήσετε στην προκυμαία των στενών του Ευρίπου έχετε να δείτε και να ανακαλύψετε πολλά και αξιόλογα σημεία. Στην ηπειρωτική πλευρά δεσπόζει το κάστρο του Καράμπαμπα με την εντυπωσιακή θέα στον Ευβοϊκό κόλπο και την υψηλή Γέφυρα. Ένα κάστρο που οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 αλλά μοιάζει ενετικό αφού ο αρχιτέκτονας του ήταν Βενετός. Η είσοδος είναι ελεύθερη και αρκετές φορές οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα. Πολύ όμορφη θέα έχει και ο ναός της Ευαγγελιστρίας στη άλλη πλευρά της Κανήθου. Έτσι λεγόταν στα αρχαία χρόνια η βοιωτική πλευρά της πόλης. Περνώντας στη Εύβοια εκτός από την όμορφη βόλτα που μπορεί να απολαύσει κανείς στην προκυμαία καλό είναι να προσκυνήσει τόσο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου απέναντι από το πάρκο των ηρώων όσο και να επισκεφθεί την παλαιότερη εκκλησία της πόλης την αγία Παρασκευή που η ιστορία της ανάγεται στον 10ο αιώνα και κατ άλλους και παλαιότερα με πολλές και εντυπωσιακές ενετικές παρεμβάσεις. Όμορφος είναι και ο ναός των Ταξιαρχών. 
    Πέρα από τις εκκλησίες περπατήστε και ανακαλύψτε την παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια πίσω από την Αγ Παρασκευή και επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο αλλά και το σπίτι του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα που έχει διαμορφωθεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πολύ συχνά εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και όχι μόνο λαμβάνουν χώρα σε αυτό. Ένας ιδιαίτερος χώρος είναι το εβραϊκό νεκροταφείο λόγω της ύπαρξης αρκετών Εβραίων στην πόλη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. 
     Λίγο έξω από την Χαλκίδα θα δείτε και τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που υδρεύει την πόλη μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Αν με τόσο περπάτημα δεν σας έχει ανοίξει η όρεξη τότε κάτι δεν πάει καλά. Αν πάλι έχει συμβεί πάλι καλά αφού δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα. Τόσο στα στενά του Ευρίπου και από τις δύο πλευρές όσο και σε άλλα σημεία μπορείτε να βρείτε ότι τραβά η όρεξή σας. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε την πόλη κάντε τον κόπο να ανακαλύψετε όχι μόνο ότι είπαμε εδώ αλλά και τις άλλες μικρές καλά κρυμμένες ομορφιές της.
Γέφυρα Χαλκίδας 

το δημαρχείο
Αγ. Νικόλαος
Αγ. Παρασκευή

εσωτερικό αγ. Παρασκευής
 οικία Γιάννη Σκαρίμπα
βραδυνή Χαλκίδα

κάστρο καράμπαμπα


υψηλή γέφυρα




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget