Δάση και φωτιές

    Φίλοι των εκδρομών και όχι μόνο. Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πολύ τραγικών και καταστροφικών πυρκαγιών που καίνε την όμορφη χώρα μας. Η πολιτικοοικονομική ελίτ δεν έχει κατανοήσει ότι το δάσος είναι περιουσία και όχι εμπόδιο σε "οικονομική ανάπτυξη". Οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός έχουν πιαστεί για άλλη μια φορά αδιάβαστοι απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Τα επιχειρησιακά σχέδια, (ακόμα και αυτά που δεν έχουν συμπεριλάβει τα σύγχρονα δεδομένα)  αν εφαρμοζόντουσαν κατά γράμμα η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη. Κάποιοι μάλλον δεν τα διάβασαν. Η αυτοθυσία, η αγωνιστικότητα και ο ηρωισμός κατοίκων εθελοντών και πυροσβεστών χάνονται μπροστά στην έλλειψη σχεδιασμού.  Η καταστολή προσπαθεί να σώσει το δάσος. Η πρόληψη είναι αυτή που σώζει το δάσος. Υπάρχουν έτοιμες εφαρμοσμένες επιστημονικές μελέτες που οφείλουν από σήμερα να εφαρμόσουν για να σωθούν τα όρθια και όχι μόνο δάση της χώρας. Δική μου πρόταση είναι η δημιουργία μικρών λιμνοδεξαμενών σε κομβικά σημεία με πρόσβαση από ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα στην περίπτωση φωτιάς. Άλλη μια πρόταση είναι η παροχή μαθημάτων πυρόσβεσης σε κατοίκους για να προλάβουν τη φωτιά εν τη γενέση της.

Το Δάσος δεν μας έχει ανάγκη, εμείς το έχουμε ανάγκη. Όσοι χτίζουν μέσα στο δάσος γιατί κατάφεραν και πήραν μια άδεια λόγω της έλλειψης σχεδίου και χαρτών ας μην νομίζουν ότι μόνο αυτοί καταστράφηκαν. Όλοι είμαστε χαμένοι και ας μένουμε σε διαμερίσματα.  

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε μετά τη φωτιά αν θέλουμε να ξαναδούμε το δάσος ακόμα και καλύτερο από ότι πριν τη φωτιά, ναι αυτό μπορεί να γίνει, είναι να μην πατήσουμε το πόδι μας στο καμένο χώμα. Να προστατεύσουμε τις καμένες περιοχές. Να απομακρύνουμε τα κατσίκια και τα πρόβατα από τα καμμένα που την άνοιξη θα ανθίσουν οι νέοι βλαστοί. Η τεχνητή αναδάσωση είναι καλή μόνο όταν δουν και προτείνουν οι δασοπόνοι ότι χρειάζεται και όχι τα κανάλια και οι σύλλογοι.  Το Δάσος έχει την δυνατότητα να αναγεννηθεί αλλά ακολουθεί τους δικούς του νόμους και κανόνες. Ας το αφήσουμε να μας δώσει αυτό που τόσο του στερούμε... τη ΖΩΗ. !!!

Κλείνοντας σας αφήνω με τους στίχους της Μαριάννα Κριεζή

Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει
κι αν νιώθεις σήμερα κι εσύ
πως έχεις μέσα σου στεγνώσει
και καεί,
το καμένο χώμα βγάζει
έτσι και πέσει μια βροχή
τα ωραιότερα λουλούδια
που'χω δει.
 
 
 





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget