Πεζοδρόμια

        Φίλοι των εκδρομών η ανάρτηση αυτή δεν έχει να προτείνει κάποιο από τα όμορφα μέρη της Ελλάδας αλλά θα ασχοληθεί με ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τον ελλαδικό χώρο και περιορίζει την ομαλή και απρόσκοπτη βάδιση μας στα πεζοδρόμια όλης της χώρας. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων ακόμα και στα πιο όμορφα και τουριστικά σημεία, που πολλά από αυτά τα έχουμε εκθειάσει μέσω αυτού του blog. 

    Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και ως εκ τούτου η έλλειψη χώρων πρασίνου, έφερε την ιδέα να φυτεύονται στα πεζοδρόμια δέντρα για την εξισορρόπηση αυτής της έλλειψης. Εκ πρώτης δεν ήταν κακή ιδέα αλλά αν ο χώρος είναι μικρός τότε δημιουργούνται προβλήματα. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν δεν κλαδεύονται. Προφανώς δεν είναι τα μόνα εμπόδια τα δέντρα σε ένα πεζοδρόμιο. Κολώνες κολωνάκια, μπάλες, περίπτερα ζαρντινιέρες, οχήματα, παρτέρια κάδοι, και πολλά ακόμα. Πολλοί νομίζουν ότι το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικία τους τους ανήκει και το περιφράζουν με ό,τι φανταστούν. Οι δήμοι για να μην κακοκαρδίσουν τους ψηφοφόρους τους κάνουν τα στραβά μάτια. Γνωρίζουν ότι θα εκλεγούν από τους λίγους που θα τους ψηφίσουν και όχι από τους πολλούς που δυσανασχετούν αλλά απέχουν των εκλογών. Αυτό όμως είναι ένα θέμα άλλων αναρτήσεων που δεν θα μας απασχολήσει τώρα. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι και η αρχή των ίσων πεζοδρομίων.Δηλαδή σε ένα δρόμο τα πεζοδρόμια να έχουν το ίδιο πλάτος. Δεν είναι καθόλου λάθος αυτή η αρχή και μάλιστα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο εκεί που υπάρχει κανονικό σχέδιο πόλης που σέβεται τους πεζούς. Θα μπορούσε όμως να εφαρμοστεί και η αρχή το ένα πεζοδρόμιο από την δεξιά πλευρά την κατεύθυνσης της οδού να είναι μεγαλύτερο χωρίς εμπόδια και το άλλο μικρότερο και από αυτή την πλευρά αν υπάρχει δυνατότητα να παρκάρουν οχήματα κάτω από το πεζοδρόμιο.Ο σχεδιασμός, η προσβασιμότητα και ο φωτισμός ας αφεθεί σε αρχιτέκτονες τοπίου που θα έχουν κάνει αυτοψία στο χώρο και όχι να παράγουν ένα σχέδιο από τα γραφεία αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία. Η αντιπλημμυρική θωράκιση καλό είναι να έχει προβλεφθεί και προηγηθεί έτσι ώστε το πεζοδρόμιο ακόμα και σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων να είναι προσπελάσιμο από όλους. Ειδικά τώρα που όπως μας πληροφορούν οι περιβαλλοντολόγοι οι βροχοπτώσεις θα είναι εντονότερες. Τα δέντρα και όχι οι θάμνοι καλό είναι να φυτεύονται στα πεζοδρόμια που πραγματικά χωρούν και δεν ενοχλούν τη διέλευση καθώς και να κλαδεύονται. Επίσης καλό είναι να επιλέγονται δέντρα όχι ότι περισσεύει στα φυτώρια αλλά τέτοια που δεν θα καταστρέφουν τις πλάκες ή θα δημιουργούν διάφορα προβλήματα. 

     Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε σε πόλεις καλύτερες, ομορφότερες και με ευκολότερη, πρόσβαση στις καθημερινές μας ασχολίες. Είναι καιρός οι πολιτεία να πράξει σεβόμενη τους πολίτες αλλά και οι πολίτες να σεβαστούν την πολιτεία, αλλά να βοηθήσουν και τους συνανθρώπους τους χωρίς να δημιουργούν τα γνωστά προβλήματα στα πεζοδρόμια. Η απόφασή δική σας Τολμήστε το.

 











 Όλες οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο. 

Θα μπορούσαν να μπουν πολύ περισσότερες φωτογραφίες με περιπτώσεις αλλά τα βλέπουμε δυστυχώς καθημερινά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget